Előfizetés

Schwezoff felmondott a főrabbinak

Publikálás dátuma
2015.01.05. 18:59
Mazsihisz közgyűlés. Fotó: Népszava
Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója felmondta Frölich Róbert főrabbi és Frölich Katalin jogviszonyát a Dohány utcai beléptetőrendszer körüli pályáztatások miatt - olvasható az origo.hu portálon.

Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója szerint többen is érintettek lehetnek a tisztességtelen pályáztatásban. "A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előny szerzése érdekében használják fel." - írja közleményében az ügyvezető igazgató.

 A korábban a jegyek értékesítését végző cég ügyében jelenleg nyomozás folyik Schwezoff feljelentése alapján.

A teljes cikket itt olvashatja!

Az ügy hátteréről írtuk korábban:

Schwezoff különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Közleményében azt írta, a beléptetési rendszer kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a BZSH-t és reméli, a nyomozás hozzásegíti őket, hogy átlátható legyen a gazdálkodásuk, így a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben a hitélet gyakorlására koncentrálhassanak. Az ügyvezető október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Ez már nem játék, Schwezoff Dávid "ámokfutása" miatt ugyanis már a magyarországi zsidóság becsülete forog kockán - fogalmazott lapunknak Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Hozzátette, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója nem való megválasztott posztjára. A többség helyezte oda, de van, amikor a többség is téved.

A beléptetést Heisler szerint bizonyára lehet javítani és még hatékonyabban működtetni, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója ezen dolgozik. Mindenesetre az idén is mintegy húsz százalékkal sikerült emelni a turisztikai bevételeket, ami önmagában százmillió forintos emelkedést, s szakmailag magas színvonalon végzett munkát jelent. A feljelentéssel, és Schwezoff nyilatkozataival azonban nem ért egyet, sorait tételesen lehet cáfolni.. "Megnyilatkozásai kapcsán ma már mindenki tisztességtelen, sikkasztó, pénzéhes zsidó vezetőkről beszél" - mondta a Mazsihisz elnöke, aki nem érti, miért olyan magabiztos a BZSH ügyvezető igazgatója. "Talán onnan, hogy erős a kapcsolata Zoltai Gusztávval, a miniszteri tanácsadóval?" - tette fel a kérdést.

Útdíj - Az illetékes megmagyarázza - Videó

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) január elseje óta folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az új útdíjrendszerrel kapcsolatban beérkező tapasztalatokat - mondta a kormany.hu-ra feltöltött videón Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár.

Becsey Zsolt kifejtette: mint minden rendszer, így a hazai útdíjrendszer átalakításánál is előfordulhatnak ideiglenes problémák, a türelmi idő ezek kezelését szolgálja.

A türelmi idő a rendszert használóknak és a rendszert kialakítóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy a megyei matricák használata egyértelmű és jól működő legyen - emelte ki a helyettes államtitkár.

Idén január elsejétől az időalapú - heti, havi, éves - matricák mellett bevezették az évi ötezer forintos áron elérhető megyei matricákat, és egyben országszerte bővült a díjköteles útszakaszok hossza.

Az NFM korábban azt közölte: türelmi idő segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Az útdíj visszavonását sürgeti az LMP

Az LMP az útdíjról szóló rendelet azonnali visszavonását sürgeti, mert a párt szerint az informatikai rendszer összeomlása is azt mutatja, hogy az érintett állami szerveknek ugyanúgy nem volt idejük felkészülni az útdíj kiterjesztésére, mint az embereknek - ezt a párt közlekedéspolitikai szakszóvivője közölte.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmaz: botrányosan indult az útdíj, mert az internetes és benzinkutakon történő vásárlás is akadozik az informatikai rendszer hibái miatt. Ennek oka, hogy kapkodva és ötletszerűen vezették be az intézkedést, amelynek egyetlen célja van, a pénzbehajtás - jelenti ki a politikus. Úgy kellene türelmi idő nélkül alkalmazkodnia autósok százezreinek a Fidesz ötletkormányzásához, hogy ez a jelek szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek sem sikerült - tette hozzá.

Az elmúlt napokban már kormánypárti politikusok is, többek között Hende Csaba és Gulyás Gergely is bírálták az útdíj fizetésének új rendszerét - folytatta a rendelet visszavonására felszólító Keresztes László Lóránt.