Előfizetés

Schwezoff hiába mondott fel Fröhlichnek

Publikálás dátuma
2015.01.06. 10:05
Miután hétfőn Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója felmondta Frölich Róbert főrabbi jogviszonyát a
Újabb fordulat következett be a magyarországi zsidó szervezetek körül folyó botránysorozatban. Miután hétfőn Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója felmondta Fröhlich Róbert főrabbi jogviszonyát a Dohány utcai beléptetőrendszer körüli pályáztatások miatt, a Dohány utcai zsinagóga közössége tiltakozott az ellen, hogy a főrabbit elmozdítsák. Ennek következtében a Mazsihisz átvette állományba Fröhlichet, és a Dohány utcai zsinagógába delegálta főrabbiként.

Ahogy korábban már megírtuk, hétfőn bejelentették, hogy Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója azonnal hatállyal felmondott Fröhlich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Fröhlich Katalinnak, állítólag a zsinagóga beléptető rendszerének anomáliái miatt.

A Népszava információi szerint hétfőn este a Dohány utcai zsinagóga közössége tiltakozott az ügyvezető lépése ellen és követelte a főrabbi visszahelyezését. A Mazsihisz, vagyis a zsidó közösség országos szervezete akceptálva a kérést, úgy döntött, hogy Fröhlichet saját állományába átveszi és onnan delegálja a  Dohány utcai zsinagóga főrabbijának. Ezzel párhuzamosan a főrabbi kedden megteszi a feljelentést, feltehetően Schwezoff ellen, mégpedig személyiségi jogainak és jó hírnevének megsértése miatt. 

Korábban az Origó információi alapján írtuk, hogy Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója szerint többen is érintettek lehetnek a tisztességtelen pályáztatásban. "A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előny szerzése érdekében használják fel" - írta közleményében az ügyvezető igazgató.

Schwezoff korábban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Közleményében azt írta, a beléptetési rendszer kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a BZSH-t és reméli, a nyomozás hozzásegíti őket, hogy átlátható legyen a gazdálkodásuk, így a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben a hitélet gyakorlására koncentrálhassanak. Az ügyvezető október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Alaptalan a gyanú, visszavonják a pályázatot
Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója úgy véli, minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetési rendszerére kiírt pályázat ügyében.
Közleménye szerint a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítő és beléptető rendszerére kiírt pályázat ügyében mind ez idáig semmiféle érdemi döntés nem született.
A tájékoztatás szerint a döntés előkészítésére az érdekelt szervezetek delegáltjaiból létrehozott hattagú bizottság csupán arról határozott, hogy melyik pályázóval kívánja a további tárgyalásokat folytatni - írta Kunos Péter. Hozzátette: a javaslatban meghatározó fontosságú szempont volt, hogy "a nemzeti örökség részét képező objektum biztonsági rendszerének megismerése és továbbfejlesztése a megrendelők teljes bizalmát élvező céghez kerüljön".
A Mazsihisz ügyvezetője ugyanakkor közölte, hogy a kialakult helyzetben "mint a pályázatot kiíró szervezet vezetője a kiírásban szereplő lehetőséggel élve, azt eredménytelennek nyilvánítja és visszavonja".

Még hétfőn Fröhlich Róbert és felesége, Fröhlich Katalin közös nyilatkozatában bejelentette, hogy beperli a neki felmondó Schwezoffot arra hivatkozva, hogy jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. A főrabbi és felesége szerint a felmondás hátterében az a visszahívási kezdeményezés áll, amelyet a BZSH ügyvezető igazgatójával szemben nyújtottak be a BZSH közgyűlésének küldöttei tavaly év végén, és amelyet Fröhlich Róbert is aláírt. A Mazsihisz honlapján olvasható, 25 képviselő által aláírt, 2014. december 16-án benyújtott indítvány, amelyben a BZSH képviselői rendkívüli közgyűlés tizenöt napon belüli összehívását és Schwezoff Dávid azonnali visszahívását kezdeményezik. Fröhlich Róbert és felesége közleménye szerint a Dohány utcai zsinagóga "templomjáró közössége" hétfőn 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett Fröhlich Róbertet megerősítette a Dohány utcai zsinagóga élén.

Schwezoff: "Okafogyott" a rendkívüli közgyűlés

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége január 15-ére rendkívüli közgyűlésre hívja a BZSH képviselő-testületi tagjait. A meghívó szerint a közgyűlésen szavaznak Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról. 

A napirendi pontok között szerepel a "szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése", valamint az ügyvezető igazgató kötelezése arra, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

Schwezoff Dávid keddi közleménye szerint azonban a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására. Azt írta: „az alapszabály a rendkívüli közgyűlés összehívására speciális szabályokat alkalmaz, eszerint a rendkívüli közgyűlést a hitközség elnöke, a vezető elöljáró vagy az ügyvezető igazgató jogosult összehívni”. 

Schwezoff Dávid arról is tájékoztatott, hogy a BZSH december 10-én egyhangúlag úgy döntött, előre hozott, tisztújító, rendes választásokat tart március elsejéig. Az ügyvezető megjegyzi, hogy a december 10-ei elöljárósági ülésen Kardi Judit is jelen volt. A BZSH választási bizottsága a „rendes, tisztújító választásokat 2014. december 18. napján kiírta, erről a körzeti elnökök értesültek”, ezért Kardi Judit „kísérlete” a rendkívüli közgyűlés összehívására „okafogyott is” – írta az ügyvezető. 

"Mennyi?" - Döbbenetesen drága lesz a Sziget

Publikálás dátuma
2015.01.06. 08:39
A kép a tavalyi Sziget fesztiválon készült. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
80 ezer forint a hetijegy, 18 a napijegy az idei Sziget Fesztiválra. Ezt a pénzt azoknak kell kifizetniük, akik a helyszínen váltják meg a jegyüket, elővételben 72 ezer forintba kerül egy hetijegy a fesztiválra - írja a Népszabadság.

Nemcsak a hetijegyek, hanem a napi belépők is drágulnak.  A helyszíni napijegyek 16 ezerről 18 ezer forintra emelkednek. A szervezők ígérete szerint az idei áremelésből származó többletbevételt teljes egészében a programkínálat fejlesztésére fordítják.

A kép a tavalyi Sziget fesztiválon készült. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

A kép a tavalyi Sziget fesztiválon készült. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője szerint a lemezpiac összeomlása őrült licitversenyt okozott a fesztiválszervezők körében, és gyorsan elszaporodtak a fesztiválok is. A zenekarok ugyanis az élő koncertekből akarnak megélni, és a legnagyobb sztárok nem adják olcsón magukat. "Van, akinek a gázsija évről évre 30-50 százalékkal nő, de a duplázó-triplázó fellépti díjra is van példa" - mondta az ügyvezető a Népszabadságnak.

Kapcsolódó
Látogatórekord a SzigetenSártenger, vurstli és az időutazó dj

Tíz dal, egy nő az Átriumban

Publikálás dátuma
2015.01.06. 06:47
Szűcs Gabi úgy érzi, hogy a dalai róla szólnak FORRÁS: GEXMEDIA
Szűcs Gabi teljes erőbedobással készül az Átrium Film-színházba tervezett január 10-ei lemezbemutató koncertjére. A swingirálynőnek becézett énekessel beszélgettünk a koncertről és új albumáról, a Tűsarkú lépteimről.

Kék kardigán és neszek, örömtánc és valami vadság, Cannes és felejtés… tűsarok itt, tűsarok, ott, tűsarok emitt … Miért ez lett az új lemez címadó szerzeménye?

- Az album a tűsarkú cipőkkel a nőiség szimbóluma. A büszkeség, méltóság és nőiesség együtteséről szól a tíz dal, melyek mindegyike egy-egy önálló történet. Megtalálható itt a Dolce Vita életérzés, akárcsak a dekadens, retró olasz-francia világ egyaránt. Mindezt természetesen magyarul. Kíváncsi vagyok, hogy reagálnak majd az emberek, elfogadják-e, vagy sem. Valódi nagy kaland az, amikor magyar nyelven, nekem írnak, és rólam szól a dal. A szövegeket nem én találom ki, de rólam szólnak. Csak akkor tudok azonosulni velük, ha hitelesek a számomra.

Melyik a kedvenc száma a Tűsarkú lépteim albumáról?

- Ez hangulatfüggő. Van úgy, hogy melankolikusabb passzban vagyok, és andalító zenére vágyom, máskor meg épp a lüktető swingre áhítozom. Bevallom őszintén, hogy kétnaponta új kedvencem van. Most épp a Cannes, és a Tűsarkú Lépteim a nyerő. No meg az Úgysem felejtesz el, az Eurovíziós Dalfesztivál vláogatójára beválasztott szám.

- Hogy került be A DAL-ba?

- Három számmal neveztem a versenyre. Az Úgysem felejtesz el nótát azért, mert éreztem, hogy fülbemászó dallama miatt eléggé sikergyanús. A Valami Vadság egy rockabillys szám, az Egy szál gitáros pedig a „pihenjünk meg egy kicsit” hangulatot idézi. Végül aztán az Úgysem felejtesz el maradt …

- Melyik áll önhöz közelebb: a dal vagy a színház?

Szenvedélyesen rajongok a színházért, és a színpadi múltam sokat segített abban, hogy ma hogyan viszonyulok a koncertjeimhez, hogyan kommunikálok a színpadon, miként viselkedem a közönséggel.Talán a legfontosabb, amire a színházi előéletem megtanított, az a rutin. Hogy a kis klubos, 80 fős fellépéstől kezdve az Arénában szervezett koncertig akár 7000 ember előtt úgy tudjak fellépni, hogy mindenki elégedett legyen.Amikor egyedül vagy a színpadon, akkor minden felelősség a tied, egyedül viszed el a balhét. Óriási kaland ez, különleges utazás, és ez az egész rólad szól…

- Mire számíthatnak a rajongói a január 10-i lemezbemutató koncerteden?

- Az Átrium Filmszínházas előadás egészen különleges, a 60-as éveket idéző, pattogatott kukoricás és vattacukros koncert lesz, akár ha egy Tarantino-filmbe csöppentünk volna. Egyszerre lesz nőcis és fiúknak is való, fergeteges buli. Fantasztikus zenekar kísér majd, és persze ott lesz a két csodás vokálos lány. Hangulatos időutazást varázsolunk a színpadra, háttérvetítéssel, zabolátlan őrültködéssel. Aki kedveli a retrót, nagyon fogja élvezni!