Előfizetés

Újabb gyanús belvárosi ingatlaneladás

A Fővárosi Főügyészségre utalta Juhász Péter V. kerületi ingatlaneladások miatt tett feljelentését a Legfőbb Ügyészség, így a fővárosi nyomozóhatóság fogja eldönteni a napokban, indítanak-e nyomozást a maffiavádak kapcsán - közölte lapunkkal a vádhatóság. 

Mint megírtuk: az Együtt társelnöke, V. kerületi önkormányzati képviselő azután tett feljelentést, hogy az elmúlt évekből több tucat belvárosi ingatlan eladását vizsgálva arra jutott: az ingatlanok többségére jelentősen áron alul, pályáztatás nélkül, a belvárosi önkormányzat által kijelölt vevők "csaphattak" le. Utóbbiak először néhány hónapig bérelték a szóban forgó lakásokat, hogy a későbbi vásárlásnál igénybe vehessék az önkormányzat által biztosított 30 százalékos kedvezményt. Juhász szerint az így kijátszott kedvezmények összege a 4 milliárdtól a 10 milliárdig terjedhet, sőt a feljelentés szerint az eladások valódi célja is az volt, hogy a vevők a piaci értéküknél milliókkal olcsóban juthassanak hozzá a kerületi ingatlanokhoz. Az is kiderült, hogy az ingatlan-értékbecsléseket leggyakrabban a KDNP-s Rubovszky György egykori cége végezte, míg a döntés-előkészítő szakértői anyagok lényegében sablon alapján készültek. Ez a cég a CCA Adó és Pénzügyi Tanácsadó Menedzser Zrt. volt.

Bár Juhász ismeretlen tettes ellen tette a - bűnszervezetben, jelentős értékre elkövetett csalás miatti - feljelentést, elmondta: a vizsgált időszakban a fideszes Rogán Antal volt a polgármestere a kerületnek, a jelenlegi polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója, míg Sélley Zoltán jegyző korábban a belvárosi vagyonkezelő igazgatója volt. Juhász mindhármuk felelősségét firtatja.

Tegnap egyébként az Együtt politikusa újabb furcsa ingatlaneladást tárt a nyilvánosság elé: eszerint Szentgyörgyvölgyi - Juhász szerint a Rogántól látott gyakorlatot követve - ugyancsak a piaci ár töredékéért ad el belvárosi ingatlanokat. Már polgármester volt ugyanis, amikor decemberben 154 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adott el egy Október 6.-a utcában lévő éjjel-nappalit. A belváros főutcájában lévő "nagy portálos", 192 négyzetméteres helyiségen összesen 29,5 millióért adott túl az önkormányzat, pedig Juhász szerint itt egy négyzetméter üzlethelyiség piaci ára akár a 7-800 ezer forintot is meghaladhatja. "Szentgyörgyvölgyi ezzel bizonyította, hogy éppen úgy kezeli a belvárosi ingatlanvagyont, ahogy az elődje, a Fidesz frakciójának vezetője" - írta Juhász a Facebookon, hozzátéve: meg kell állítani az önkormányzati ingatlanok eladását, "mielőtt elfogy a belváros teljes ingatlanvagyona".

Az M1 lesz a nemzeti hírtévé

B.L.N.
Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:07
Az M1-en megszokott műsorok a Dunára kerülnek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Március 15-én indítja el saját hírtelevízióját a közmédia, még pedig az M1-en, az eddig a mindenkori közmédia főadójának számító csatorna helyén. 

Mindezt Dobos Menyhért, a Duna TV Zrt. vezérigazgatója egy közleményben tudatta a hirado.hu-n, ugyanis az M1-en megszokott műsorokat ezentúl a Duna Tv-re helyezik át. Tavasztól itt látható majd a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot és a Bábel is. Az M1 "folyamatos műsorszolgáltatását" eközben a közmédia egyenesen a BBC és a CNN struktúrájához hasonlította: a közlés szerint, míg a "tematikában" a BBC-t, addig "napi adásszerkezetben" az amerikai CNN jelentené a mintát.

A közlés szerint ugyan a digitális átállással vált lehetővé, hogy a Duna Tv a továbbiakban "nemzeti főadóként tegyen eleget" a "társadalmi, nézői elvárásoknak", a Duna Tv előtérbe helyezése mégsem váratlan, hiszen egy fideszes törvénymódosítás nemrég a közmédiumokat működtető összes céget - az MTV-t, az MTI-t és a Magyar Rádiót - a Duna Tv-be olvasztotta, illetve tudható volt, hogy a kormánypárt a teljes médiaspektrum lefedésére törekszik. Ezért indul el márciustól az M2 esti sávjában a fiatalokat célzó Petőfi Tv, valamint júliustól az M4 Sport is. A mostani hírtelevízió pedig egyértelmű szándékot jelez arra, hogy az eddig kormánybarát, ám Simicska Ljos érdekeltségeibe tartozó Hír Tv nézői inkább a közmédiát válasszák.

A Duna Tv az M1 műsorain kívül a vallási- és egyházi tartalmak, a kisebbségi, esélyegyenlőségi műsorok elérése terén is erősít. Mindegyik adó a szolgáltatók alapcsomagjában lesz elérhető; úgy módosították a törvényt, hogy az új adókat a szolgáltatóknak az első programhelyekre kell sorolniuk, ezzel hátrább szorítva a két nagy kereskedelmi adót. Dobos közleménye még megjegyezte azt is, az évi 80 milliárd forint közpénzből üzemelő MTVA az újabb tartalmak előállításához "elegendő forrásnak tartja" a költségvetését, így "kiegészítő források bevonását nem látja indokoltnak".

Kettős az állampolgársági ügy

Magyarország semmiben nem lesz partner, ami veszélyezteti a kárpátaljai magyarok érdekeit - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek az ukrán külügyminiszter kijelentésére reagálva. 

Megírtuk: Pavlo Klimkin hétfőn Ungváron arról beszélt, hogy hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán-magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést. A kijelentés miatt a Jobbik tiltakozott, s az LMP is közölte: megengedhetetlennek tartja, hogy az ukrán kormány jogi lépésekkel fenyegeti a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat. Falusi Norbert, a párt nemzetpolitikai szakszóvivője szerint ugyanis a kettős állampolgárság semmilyen fenyegetést sem jelent Ukrajna államiságára nézve.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy az ukrán külügyminiszter éppen Semjén múlt év végi nyilatkozatára reagált e fenyegetéssel, hiszen a magyar kormányfő-helyettes azt mondta, a legnehezebb és legveszélyeztetettebb helyzetben a kárpátaljai magyarok vannak, kitéve a háborús helyzetnek és az ukrán nacionalizmusnak. Semjén jelezte: a magyar kormány mindenben segít az ottani magyarságnak. "Tudniuk kell, hogy számíthatnak a védelmünkre, van hová jönniük, ha lehetetlen állapotok alakulnak ki" - emelte ki. Semjén szerint egyébként teljesíthető cél, hogy a ciklus végére meglegyen az egymillió új magyar állampolgár, sőt, - noha a kormány a hivatalos és pontos adatokat nem közli - 2014 végére állítása szerint meglett a 700 ezredik állampolgársági kérelem és a 650 ezredik esküt tett polgár.

Azt is mondta akkor: a honosítással való - elsősorban épp ukrajnai - visszaélésekről szóló hírek nem állják meg a helyüket, mert szerinte az egyes államoknak csak nem tetszik, hogy területükön sok magyar van, akiket sikerül "a félig-meddig asszimilációs állapotból" visszahozni és identitását megerősíteni. Az ellenérdekelt politika sok esetben titkosszolgálati eszközökkel él, dezinformál - állította Semjén.