Nem akar még a pápával találkozni a pátriárka

Korainak tartja még a találkozó gondolatát a római katolikus egyházfővel Kirill moszkvai pátriárka, annak ellenére, hogy az orosz ortodox egyház számos tekintetben osztja a pápa aggodalmát és álláspontját a keresztények európai, illetve közel-keleti helyzetével kapcsolatosan, írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. 

Alekszandr Volkov, a moszkvai patriárchátus szóvivője jelentette be, hogy egyelőre korainak tartják a két egyházfő találkozóját, az első számú akadálynak az ukrán görög-katolikusok kezdeményezéseit tekintik. Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója túl fontos ahhoz, hogy csupán formális legyen, mondta a moszkvai szóvivő.  Ferenc pápa 2014 novemberében jelentette ki, hogy készen áll bármikor találkozni Kirillel. 

Szerző

Békétlen karácsony

 A pravoszláv hívők ma, január 7-én ünneplik karácsonyt. “Kevesebb békétlenség és több béke, kevesebb gyűlölet és több szeretet, kevesebb összetűzés és több egyetértés legyen a világon” – üzente tegnapi, szentesti üzenetében Irinej szerb pátriárka, arra kérve az embereket, hogy békében és szeretetben töltsék az ünnepet. 

Felhívása azonban nem ért el Koszovóig, ahol kővel dobálták meg a pravoszláv  karácsony alkalmából hazatérő kitelepült szerbek autóbuszát helyi albánok egy csoportja. A szerb közszolgálati televízió beszámolója szerint a karácsonyra hazatérő szerbek a nyugat-koszovói Dakovicán szerették volna meglátogatni az egyik helyi templomot, de az ott élő albánok egy csoportja ezt megakadályozta. A körülbelül 40 személyt szállító jármű ablaka betört, a sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett. Dakovicán az 1998-99-es szerb-albán fegyveres konfliktus előtt mintegy 12 ezer szerb élt, mára csupán néhány család maradt.

Szerző

Bankrablás a 21. században

Bár szakértők rendre azt hangoztatják, mennyire biztonságos az internetes fizetőeszköz, a bitcoin, úgy tűnik, ez mégsincs így. Amolyan digitális bankrablás történt a szlovéniai bitcoin tőzsdén, a Bitstampon, ahol hackerek ötmillió dollár értékű internetes pénzt lovasítottak meg. 

A tőzsdét ideiglenesen be is kellett zárni, s a Seebiz portálja szerint egyelőre nem is lehet tudni, milyen csoport állhatott az akció mögött. A Bitstampnál azt sugallták, nem történt tragédia, mert elegendő tartalékkal rendelkeznek a digitális fizetőeszközből. Az internetes tőzsdét 2011-ben, a szlovéniai Kranjban alapították meg, később azonban az életre hívók, Nejc Kodric és Damijan Merlak, áttették székhelyüket Londonba. A japán internetes tőzsde, az Mt Gox tavaly év eleji összeomlása utána a Bitstamp volt a bitcoin legjelentősebb kereskedői háza. A bitcoin 2012 decemberében érte el a csúcsot, amikor értéke elérte az 1100 dollárt. Ezután azonban hirtelen zuhanás következett, ennek lett áldozata a japán Mt Gox is. Jelenleg egy bitcoin 270 dollárt ér.

Szerző
Témák
bankrablás