Bemutatkozik a lett soros elnökség

Az év első jelentősebb uniós eseménye az euró litvániai bevezetése volt. Litvánia a tizenkilencedik EU-tagállam, amely a közös valutát használja, és a 2010-ben csatlakozott tíz ország közül immár hétben van euró. A litvánok komoly áldozatok árán kerülhettek be az eurózónába, de gazdasági teljesítményük már megelőzi hazánkét.

Néhány nappal a litván euró bevezetése után a szomszédos Lettország is az uniós figyelem középpontjába kerül. Csütörtökön, január 8-án kezdődik hivatalosan a lett elnökség. Ebből az alkalomból Lettországba látogat Donald Tusk, az Európai Tanács állandó elnöke. Az ukrajnai válság idején így az állandó elnök lengyel, a soros elnök pedig lett politikus, ami önmagában is érdekes lehet.

Az Európai Bizottság első idei megnyilatkozásában Pierre Moscovici pénzügyi és gazdasági biztos (korábban vezető szocialista politikus Franciaországban) az „Európa-barát és növekedéspárti” erők támogatására szólította fel a görög választókat.

Egyes német személyiségek igen kemény nyilatkozataival szemben ez viszonylag visszafogott nyilatkozat. Az eddigi görög kormányt támogató szocialista párt szétszakadása és a radikális baloldali Sziriza előretörése nyilván a következő hetekben is élénken foglalkoztatja majd a brüsszeli döntéshozókat.

Hálásabb témával kezdte az új évet Phil Hogan mezőgazdasági biztos. Dublinban azokat a bizottsági terveket ismertette, amelyek a zöldségek kereskedelmi árának csökkentését eredményeznék a termelők sérelme nélkül. Arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági termelők továbbra is túl magas árat kénytelenek fizetni a növényvédő szerekért, mert a nagy cégek ezeknél a termékeknél nem érvényesítik az energiaárak zuhanását. Megígérte, hogy az Európai Bizottság ezzel a kérdéssel is foglalkozni fog.

Nyit a kulturális főváros

Háromnapos nagyszabású ünnepséggel indítja programját január közepén a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen), amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben. A programsorozat keretében az év végéig a cseh városban több mint 600 rendezvényre kerül sor - közölték a rendezők kedden Prágában sajtótájékoztatón.

"A háromnapos program január 16-án, pénteken délután kezdődik. Szombaton lesz az ünnepélyes megnyitó, vasárnap pedig folytatódnak a nyitóprogramok" - mondta Mirka Reifová, a rendezőbizottság szóvivője újságíróknak. Az ünnepi hétvégére több tízezer látogatót várnak a városba. A nyitóünnepség főrendezője Petr Forman, Milos Forman Oscar-díjas filmrendező fia.

A nyitóprogramban mintegy 150 hazai és külföldi művész lép fel, és egyebek között megszólalnak a helyi katedrális új harangjai is. Az esti órákban a városközpontban nagyszabású fényjátékokat is rendeznek. Mindazok, akik nem jutnak be a történelmi főtérre (námestí Republiky-Köztársaság tér), az egyes művészeti rendezvényeket, köztük David Dimitri svájci kötéltáncos produkcióját óriásképernyőkön is követni tudják.

A rendezők a megnyitóra öt ilyen nagy képernyőt helyeznek el a város terein és parkjaiban. Az év folyamán a Plzen 2015 elnevezésű programsorozat keretében egyebek között fellép a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai southern rock együttes. Az érdeklődők megtekinthetnek egy nagyszabású európai dizájnkiállítást és megismerkedhetnek Jirí Trnka (1912-1969) világhírű cseh képzőművész és bábfilmes alkotásaival és életével is, aki a város szülötte.

Szerző

Nyerges Andrást köszöntötték

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:50
Nyerges András (középen) a tiszteletére rendezett születésnapi ünnepségen FOTÓ: TÓTH GERGŐ
75. születésnapja alkalmából köszöntötték Nyerges András író, költő, publicistát a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Bevezetőjében Petőcz András, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozatának elnöke úgy fogalmazott, Nyerges munkásságával beírta magát a magyar irodalomtörténetbe.

Az ünnepelt alkotót kilenc pályatársa, többek között Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor és Závada Pál méltatta laudációban. Esterházy kiemelte Nyerges András kimagasló szerepét a "nem létező magyar emlékezés kultúrájában." A helyszínen megvásárolható volt a szerző Makó szomszédja Jeruzsálem című új kötete, amely az elmúlt húsz év esszéinek gyűjteménye.

Szerző
Frissítve: 2015.01.06. 21:31