Előfizetés

Útdíj - Útlezárással tiltakoztak az M86-oson

Publikálás dátuma
2015.01.08. 12:10
Résztvevők Tiltakozunk az M86-os útdíja ellen! feliratú transzparenst tartanak a kezükben Szombathely határában. MTI Fotó: Büki
Félpályás útlezárással lassították a forgalmat csütörtök délelőtt fél órán át az útdíj bevezetése ellen tiltakozó civilek és hozzájuk csatlakozó helyi szocialisták Szombathely határában az M86-os autóút egy kilométeres szakaszán.

A mintegy félórás demonstráció idején Szombathely irányából 16, Szeleste felől pedig 38 autóval foglalták el a kétszer kétsávos út egy-egy sávját a 85-ös kilométerszelvényben. A forgalom a belső sávokon rendőri irányítással haladt. Péterfy Zoltán, a demonstráció egyik szervezője ismertette: a tiltakozás a Facebookon szerveződött, mert nem értenek egyet azzal, hogy egy be nem fejezett autóút mindössze 15 kilométer hosszú szakaszára útdíjat kell fizetni.

Félpályás útlezárás Szombathely határában, az M86-os autóút 85-ös kilométerszelvényénél. Civilek és hozzájuk csatlakozó helyi szocialisták az autóút mindössze 15 kilométer hosszú szakaszára bevezetett útdíj ellen tiltakoztak. MTI Fotó: Büki László

Félpályás útlezárás Szombathely határában, az M86-os autóút 85-ös kilométerszelvényénél. Civilek és hozzájuk csatlakozó helyi szocialisták az autóút mindössze 15 kilométer hosszú szakaszára bevezetett útdíj ellen tiltakoztak. MTI Fotó: Büki László

Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke - aki, mint mondta, magánemberként vett részt a demonstráción - hangsúlyozta: az útdíj átgondolatlan bevezetésével éppen azokra a kistelepülésekre terelődik vissza a forgalom, amelyek érdekében az elkerülő utak megépültek. A szombathelyi szocialisták hétfői sajtótájékoztatójukon még az M86-os teljes lezárását helyezték kilátásba, erről azonban Nemény András azt mondta: a rendőrségi egyeztetés után a szervezők úgy látták, hogy minden szabályt betartva, a balesetveszélyt elkerülve tartják meg a demonstrációt.

Czeglédy Csaba, a párt szombathelyi frakcióvezetője szerint az út teljes lezárását a rendőrség megtiltotta volna. Ha azonban Hende Csaba honvédelmi miniszternek, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének továbbra sem sikerül visszavonatnia az útdíjfizetést, akkor hétfőn ismét bejelentést tesznek, és akár a bírósági utat is végigjárják, hogy teljes útlezárással is tiltakozhassanak - tette hozzá.

Kövér is kifejezte részvétét

Részvétét fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Francia Nemzetgyűlés és a Francia Szenátus elnökének a Charlie Hebdo szatirikus hetilap székházában szerdán elkövetett terrorista merénylet miatt. A házelnök részvéttáviratát az Országgyűlés sajtószolgálata csütörtökön juttatta el az MTI-nek.

Kövér László Claude Bartolone-nak, a Francia Nemzetgyűlés elnökének és Gérard Larcher-nak, a Francia Szenátus elnökének azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a szerkesztőség ellen végrehajtott terrorista merényletről, és a magyar Országgyűlés valamennyi tagja és a saját nevében őszinte részvétét fejezi ki a házelnököknek és a francia népnek. Hangsúlyozta, Magyarország mélységesen elítéli ezt a példátlanul erőszakos cselekedetet, amely ártatlan emberek életét oltotta ki, és egyben támadást jelent az emberi méltóság és az alapvető európai értékek, mint a szólásszabadság és a demokrácia ellen. 

A házelnök a francia polgárok gyászában és a családok fájdalmában osztozva azt kérte, a nemzetgyűlés és a szenátus elnöke továbbítsa a magyar Országgyűlés őszinte együttérzését az elhunytak hozzátartozóinak és a merénylet többi áldozatának.

Korábban írtuk, hogy legalább 12 személy, köztük két rendőr vesztette életét Párizsban, amikor fél 12-kor három iszlamista géppisztolyos támadást intézett a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen. A halottak között van a Mohamed-karikatúrák rajzolója, Jean Cabu, aki néhány nap múlva ünnepelte volna 76. születésnapját, valamint más ismert karikaturisták: a Charbként emlegetett Stéphane Charbonnier, a lap főszerkesztője, Georges Wolinski, illetve Bernard Verlhac, alias Tignous is. Életét vesztette Bernard Maris, a lap egy másik régi motorosa is.

Elhunyt Lasztovicza Jenő

Elhunyt Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője – közölte a kormánypárti frakció csütörtökön.

Közleményük szerint Lasztovicza Jenő csütörtökön hosszú betegséget követően hunyt el. Az 1961-ben született Veszprém megyei politikus - korábbi megyei közgyűlési elnök - 1998-ban mérette meg magát először képviselőjelöltként. "Azóta minden választást megnyert - szerették és tisztelték őt" – írták a kommünikében. 

Mint fogalmaztak, "politikustársunkban tiszteletreméltó, becsületes, a hazájáért híven dolgozó társunkat veszítettük el. Szeretteinek gyászában a párt és a frakció osztozik". 

A tavalyi parlamenti választáson Veszprém megye 3. választókerületében (Tapolca) mandátumot nyert Lasztovicza Jenőt a Fidesz és az Országgyűlés saját halottjának tekinti. 

Részvétüket fejezték ki a pártok

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte: mély megrendüléssel értesültek Lasztovicza Jenő haláláról. Mint írta, "a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportjának valamennyi tagja nevében részvétünket fejezzük ki volt képviselőtársunk családjának".

Az LMP részvétét és együttérzését fejezte ki Lasztovicza Jenő hozzátartozóinak és szeretteinek. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatón nyilvánított részvétet pártja nevében Lasztovicza Jenő családjának.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke tudatta, pártja minden tagja nevében részvétét küldi Lasztovicza Jenő családjának. "Osztozunk a volt képviselő hozzátartozóinak és szeretteinek gyászában" - írta.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke sajtótájékoztatón nyilvánította ki pártja részvétét a Fidesznek és a párt országgyűlési képviselőcsoportjának Lasztovicza Jenő halála miatt. Kérte, hogy részvétnyilvánításukat a képviselő családjának is tolmácsolják.

A Párbeszéd Magyarországért szintén részvétét nyilvánította. "Osztozunk családja, barátai gyászában. Nyugodjék békében!" - írták a Lasztovicza Jenő halálával kapcsolatban kiadott közleményükben.