Schwezoff: Kunos Péter is mondjon le!

Publikálás dátuma
2015.01.08. 12:24
A BZSH vezetője szerint kiderült, hogy Kunos Péter is a rendelkezésükre álló bizonyítékok elhallgatását akarta elérni. A fotón S
Haladéktalan lemondásra szólította fel Kunos Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatóját Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója csütörtökön nyílt levelében.

Schwezoff Dávid azt írta: a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerénél vélelmezhetően törvényellenesen eltűnő százmilliók híre eddig is komoly feszültséget keltett. A BZSH vezetője kifejtette: a rendőrség ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást, most azonban nyilvánosságra került, hogy Kunos Péter - Frölich Róbert tisztéből azóta menesztett főrabbival és szintén menesztett feleségével együtt - "a rendelkezésükre álló bizonyítékok elhallgatását akarták elérni". 

A BZSH vezetője szerint olyan zártkörű pályáztatást készítettek elő, amelyben a később nyertes pályázó cég még be sem volt jegyezve. "A nagy kapkodásban csak 2 nappal később lett bejegyezve, mint ahogy Kunos Péter a pályázatot végül titokban kiírta" - tette hozzá. Felidézte: Kunos Péter segítőit - Frölich Róbert rabbit és feleségét, Frölich Katalint - már menesztette a BZSH. "Kunos Pétert - lévén munkáltatója a Mazsihisz - csak felszólítani tudjuk, hogy ha maradt benne a tisztesség csöppnyi szikrája, akkor haladéktalanul mondjon le!" - írta nyílt levelében Schwezoff Dávid.

A BZSH 2014. november 8-án közölte, hogy Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Akkor arról tájékoztattak, hogy a rendszer kiszervezett működtetésével különösen nagy vagyoni hátrány érhette a hitközséget.

Schwezoff Dávid hétfőn arról tájékoztatott, hogy felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak a zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatás miatt. A tiszta és átlátható gazdálkodás meghirdetett kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használják fel - fejtette ki.

Erre reagálva Frölich Róbert és Frölich Katalin hétfő este azt közölte: beperlik Schwezoff Dávidot, mert a BZSH világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Visszautasították, hogy "alaptalanul törvénytelenség elkövetésével" vádolták meg őket. Kunos Péter, a Mazsihisz vezetője keddi közleményében azt írta: minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetési rendszerére kiírt pályázat ügyében.

Frölich: Schwezoffot a bosszú vezeti

A beléptetőrendszer átalakítás, amelynek pályáztatása a Magyar Nemzet szerint különös körülmények között zajlott, tavaly került napirendre. A tervezés fázisairól kezdetben Heisler András Mazsihisz elnököt és Tordai Péter BZSH-elnököt tájékoztatták, megválasztásuk után pedig a BZSH ügyvezetőjét, valamint Kunos Pétert, a Mazsihisz a ügyvezető igazgatóját - mondta el a tegnapi háttérbeszélgetésen a főrabbi. Schwezoff így pontosan ismerte a beléptetőrendszer tervezésének menetét és tudta, hogy miért akarnak meghívásos pályázatot kiírni - tett hozzá Frölich, aki különböző ülések jegyzőkönyveivel tudja bizonyítani, hogy az ügyvezető ismerte a részleteket. A főrabbi arról beszélt, hogy a Dohány utcai zsinagóga kiemelten veszélyeztetett épület, ezért bizalmi kérdés, kik készítik elő a beléptetőrendszert. Ráadásul a zsinagóga elindulhatott a kiemelt európai helyszín címért, így már ehhez a pályázathoz is illeszkednie kellett a majdani új rendszernek. Az ügy azonban megrekedt, mert a BZSH ügyvezetőjéhez nem lehett bejutni, ezért Kunos Péter kiírta a zártkörű meghívásos pályázatot, amelyen hárman indultak.

 

Szerző

Újabb lövöldözés Párizsban

Miközben a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a kutatást a szerdai, 12 ember életét követelt, a Charlie Hebdo hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás elkövetői után, újabb lövöldözés történt a francia fővárosban, Párizs déli részén. 

Egy kisebb autóbaleset után a helyszínre érkezett két rendőrre lőttek egy fehér színű Renault Clióból. Az egyik rendőr könnyebb, a másik súlyos sérüléseket szenvedett, hírek szerint jelenleg is újraélesztik. Egyelőre nem tudni, összefüggés van-e a szerdai terrortámadás és a reggeli lövöldözés között. Az eddigi értesülések szerint azonban ezúttal pisztolyból lőttek, s nem automata fegyverből, mint a Charlie Hebdo szerkesztőségében.

Szerző

Rendkívüli hideg: -33 fokot is mértek ma

Publikálás dátuma
2015.01.08. 09:24
A kép illusztráció. Forrás: Thinkstock
A tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értékeit mérték csütörtökön reggel Romániában.

A romániai országos meteorológiai szolgálat honlapján közölt adatok szerint a sarki eredetű rendkívül hideg légtömegek elsősorban Székelyföldet és a szomszédságában levő Brassó megyét szállták meg. A Székelyföld peremén fekvő Bodzafordulón és Brassóban mínusz 33 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Csíkszeredában nyolc órakor mínusz 29, Sepsiszentgyörgyön mínusz 27, Gyergyóalfaluban mínusz 26, Kézdivásárhelyen mínusz 24, Székelyudvarhelyen mínusz 21 fokot mértek. Marosvásárhelyen mínusz 18, Kolozsváron mínusz 15 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A rendkívüli hideg a fővárost sem kímélte, Bukarestben mínusz 20 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint péntek reggelig tart a rendkívül hideg idő, szombattól jelentős felmelegedés várható. A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius fok volt. Ezt 1942 január 25-én mérték a Székelyföld határán fekvő Brassó megyei Botfaluban (Bod).

Szerző