Válaszol: Pápai Gábor, lapunk karikaturistája

Publikálás dátuma
2015.01.09 06:30

Fotó: /
Mit jelent egy karikaturistának a kollégák elleni merénylet?

Mindannyiunk elleni támadást. Elfogadhatatlan gyávaság ilyenkor egyes médiumok, például a CNN öncenzúrája. Számtalanszor keveredtem már hasonló karikatúrák miatt "vitába". Ezektől nem szoktam elzárkózni, még, ha a Kurucinfóból is jön, és mindig a Mohamed-karikatúrákat hozzák föl példának. Én ezeknek nem vagyok hajlandó félni, ezután is azt akarom rajzolni/írni, amit gondolok. Most válik igazán aktuálissá Bibó: demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni. Amíg azonban az öncenzúra csak gyávaság, az áldozathibáztatás aljasság is. Szégyellem, hogy vannak a magyar sajtóban olyan kollégák, akik ki sem hűlt áldozatok teteme fölött képesek arról cikkezni, hogy nem kéne „viszolyogtató” karikatúrákat közölni. Ezért fölajánlottam a megtámadott szerkesztőségnek a saját karikatúráimat felhasználásra.

Szerző
2015.01.09 06:30

Koktélparti

Publikálás dátuma
2018.06.10 20:00
Pápai Gábor rajza.
Fotó: /

Pápai Gábor rajza.

Szerző
2018.06.10 20:00

A vonalakba sürített társadalomkritika - A sajtókarikatúra ünnepe

Publikálás dátuma
2018.06.07 10:55
Forrás: World Press Cartoon/Facebook
Fotó: /
Sok újdonságot hozott az idei World press Cartoon: a sajtóban megjelent karikatúrák Portugáliában megrendezett mustrájának történetében először, tizenhárom év után nő, az olasz Nardi nyerte el a fődíjat - informál az Euronews.

A szólásszabadságról szóló karikatúrája, amely a rajzolt publicisztika kategóriában szerepelt, elbűvölte a zsűrit, mondta a fesztiváligazgató António Antunes. Idén a World Press Cartoont megnyitották az interneten megjelent művek előtt is.

Az internetes publikáció komoly előnyökkel és hátrányokkal is jár. Rengeteg újság egyszerűen megszűnt, vagy már nincs nyomtatott változata. Van, ahol csökkentették a karikatúráknak szánt felületet. nem cenzúráról van szó, annál is rosszabb a helyzet. Ez egy kulturális probléma. Lassan elveszik a közéleti karikatúra hagyománya. Az internet persze nagyszerű, mert az egész világ potenciális közönség, de ha az internetre publikálsz, akkor nem mindig fizetnek ki - mondta a Nardi művésznéven alkotó karikaturista. 

Életműdíjjal ismerték el Augusto Cid portugál karikaturista ötven éves pályafutását.

Idén is Donald Trump volt a karikaturisták fő témája, de jutott reflektorfény Vlagyimir Putyinnak és Kim Dzsong Unnak is.

PÁPAI GÁBOR RAJZA

PÁPAI GÁBOR RAJZA

A hazai mezőnyben vélhetőleg Orbán Viktor miniszterelnök adja a fő muníciót.

Szerző
2018.06.07 10:55