Nyilatkozott a párizsi merénylet egyik túlélője

Egy asztal alá bújva élte túl a párizsi merényletet a Charlie Hebdo egyik újságíró munkatársa, aki nyilatkozott a borzalmas eseményekről - írja a hvg.hu.

A France Info rádiócsatornának nyilatkozott a Charlie Hebdo újságírója, Laurent Léger azt mondta, először azt hitte, valaki petárdázik, majd lépteket hallott és kinyílt az ajtó, amin belépett egy talpig feketébe öltözött férfi, aki úgy nézett ki, mintha a francia rendőrség különleges egységéhez tartozna. Azt üvöltötte: Allahu Akbar.

Elmondása szerint néhány másodperc alatt mindenki a földre feküdt, a támadók pedig közéjük lőttek.

A rádiónak nyilatkozva azt mondta: még mindig nem hiszi el a történteket, és csodának tartja, hogy túlélte a merényletet.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Párizsi vérengzés - Eltérően reagálnak a lapok

Több angol nyelvű napilap, hírügynökség és hírportál úgy döntött, hogy kitakart formában egyáltalán nem közöl "iszlámot sértő" vagy legalábbis egyes iszlám körök által annak tartott karikatúrákat, erről a BuzzFeed News hírportál közölt összeállítást csütörtökön. Más lapok és portálok ugyanakkor éppen ellenkezőleg, elvetették az "öncenzúrát".

Az említett forrás szerint az előbbi kategóriába tartozik például a brit Telegraph, amely olyan formában mutatja Stéphane Charbonniert, a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap igazgató-főszerkesztőjét, hogy a kezében tartott lapszámnak csak a tetejéből látszik egy kis darab, az olvasó nem látja a címlapon lévő karikatúrát.
Az említett címlapot és a főszerkesztőt ugyancsak "kipixelezve" láttatja a New York-i Daily News. A portál utal arra, hogy az AP hírügynökség képszolgálata is törölte oldaláról a vitatott címlapokat. Paul Colford, a hírügynökség szóvivője a BuzzFeed News érdeklődésére elmondta: az AP képkiadási gyakorlata évek óta az, hogy tartózkodik a szándékosan provokatív képek közreadásától.

A Politico című internetes lap csütörtökön felhívta a figyelmet, hogy a CNN is az "öncenzúra" mellett döntött, vagyis nem mutatott teljes képeket a francia magazin karikatúráiból. Richard Griffiths, a CNN kiadási igazgatója a cég munkatársaihoz intézett üzenetében adott erre utasítást még szerdán este, a muzulmánok érzékenységének tiszteletben tartására hivatkozva.
A The New York Times ugyancsak "kitiltotta" saját oldalairól az iszlámot sértőnek tartott karikatúrákat. A lap szóvivője a BuzzFeed Newsnak ezt így indokolta: a lap egyik alapelve, hogy általában nem tesz közzé olyan képeket vagy írott anyagokat, amelyek szándékosan sérteni akarják bárkinek is a vallási érzékenységét.

Több európai lap ugyanakkor bejelentette, hogy a fenti lapokkal és hírportálokkal ellentétben újból megjelenteti a Jyllands-Posten című dán magazin által 2005-ben leközölt és a Charlie Hebdo által néhány hónappal később átvett Mohamed-karikatúrákat. A Berlingske című dán lap főszerkesztője szerint így kívánják bemutatni, milyen magazin volt a tragikus események célpontja.

Csakhogy maga a Jyllands-Posten vezetése csütörtökön éppen arra utasította alkalmazottait, hogy egyelőre ne közöljenek iszlám vonatkozású karikatúrákat a Charlie Hebdo hetilapból. A Jyllands-Posten főszerkesztője, Jorn Mikkelsen a lap internetes honlapján a munkatársak "felelősségére" próbált hatni, hangsúlyozva, hogy ez a legokosabb, amit ebben a "különleges helyzetben" tenni lehet.
"Az biztos, hogy felelőtlenség lenne most közölni régi és új rajzokat a prófétáról" - hangsúlyozta a főszerkesztő, aki azonban elutasította azt a vádat, miszerint "öncenzúráról" lenne szó. Szerinte most "megfontoltságra", "rendkívüli óvatosságra" van szükség, noha a lap fenntartja magának a jogot, hogy a jövőben minden típusú karikatúrát közöljön.

A Corriere della Sera című olasz lap, akárcsak az amerikai Daily Beast és a Slate című hírportálok viszont a karikatúrák közlése mellett döntöttek. Az olasz újság honlapján egy tudósításhoz mellékelt fotó látható, amelyben egy szerkesztőségben valaki a Charlie Hebdo egyik számát olvassa, az olvasónak csak a feje búbja látszik, amúgy a fotón jól kivehető a lap cím- és hátlapja, rajta az iszlámot gúnyoló karikatúrákkal.

Az Estadao de Sao Paulo című brazil regionális napilap internetes oldalán megjelentette a Charlie Hebdo legutóbbi címlapjait.
Két német szatíramúzeum is azt fontolgatja, hogy kiállítást rendez a Mohamed prófétáról készült karikatúrákról. "Ha a sajtószabadságunkat meg akarjuk védeni, nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek" - mondta csütörtökön Eva-Maria von Máriássy, a greizi Satiricum igazgatónője a dpa német hírügynökségnek. Hasonlóképp nyilatkozott Gisela Vetter-Liebenow, a hannoveri Wilhelm Busch Karikatúra- és Rajzművészeti Német Múzeum vezetője. Mint mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a dániai Mohamed-karikatúrákat egy Mit szabad a szatírának? című kiállítás keretében mutassák be. "A fenyegetések miatti félelemből nem riadok vissza egy ilyen tárlattól" - fogalmazott.

Szerző

Hajdu János: nincs terrorveszély Magyarországon

Nincs terrorveszély Magyarországon - hangsúlyozta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója csütörtökön az M1 Híradónak nyilatkozva.

A főigazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországon a párizsi vérengzést elkövetőkhöz hasonló szélsőséges harcosok lennének.
Hozzátette, hogy nincs semmi olyan arra irányuló fenyegetés, vagy bármilyen konkrét információ, amely a magyar embereket veszélyeztetné.

Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a Charlie Debdo szatirikus hetilap székháza ellen, a fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó szélsőségesek vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

Szerző