Előfizetés

Napi 5 millió euróba kerül az ukrán "háború"

Ukrajnának naponta 5 millió eurós (1,6 milliárd forint) terhet jelentenek a "háborús költségek" - mondta az ukrán pénzügyminiszter egy pénteki német lapinterjúban.

Natalja Jareszko a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a napi 5 millió euró csak a katonai műveletek közvetlen költsége, és ezen felül további súlyos terheket ró Ukrajnára az Oroszországgal kialakult konfliktus.
Az ország 20 százaléka orosz megszállás alatt áll és 850 ezer menekültet kell ellátni - sorolta, hangsúlyozva, hogy "a háború rendkívül költséges" és "nagyon fájdalmas", de az ukránok hajlandók megfizetni az árát annak, hogy az európai szabályok szerint élhessenek és Európához tartozhassanak.

Az államháztartás helyzetéről szólva hangsúlyozta, hogy Ukrajna "nagyon gazdag ország hatalmas lehetőségekkel", de sok évig egy korrupt rezsim irányítása alatt állt, amely kifosztotta az államkasszát és rosszul vezette az országot. Most pedig a "háború" mellett heves pénzügyi válság is sújtja Ukrajnát, de államcsődről nincs szó.

Azzal kapcsolatban, hogy szakértők szerint Ukrajna az idén fizetésképtelenné válhat, ha nem kap további 15 milliárd dollár támogatást a nemzetközi közösségtől, azt mondta, hogy ez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése, amelynek küldöttségével csütörtök óta tárgyalnak Kijevben.

Egészen biztos, hogy Ukrajnának további segítségre van szüksége, de nem ajándékot kér, hanem hitelt, amelyet nemcsak törleszt majd, hanem cserébe egy igen ambiciózus reformprogramot is végrehajt - mondta a miniszter. Az új kormány tavaly decemberi hivatalba lépése óta gondoskodott egyebek között arról, hogy a nagyvállalkozók fizessenek adót és ne menekítsék ki cégeik nyereségét adóparadicsomokba, és emelték a gazdagok adóterheit - tette hozzá.

A következő időszakban a gazdaság fehérítése céljából csökkentik a foglalkoztatásra rakódó terheket, visszaszorítják a bürokráciát, nagyszabású deregulációs - az állami gazdasági szabályozás jelentőségének csökkentésére irányuló - programot indítanak el, valamint radikális átalakításba kezdenek az állami vállalatoknál, hogy azok adósság és veszteség helyett nyereséget termeljenek, vagy pedig alkalmassá váljanak a privatizációra - mondta a miniszter.

Központi jelentőségű a Naftogaz földgázipari konszern átalakítása, amely így "végre átláthatóan működik majd". A földgáz árazását piaci alapra helyezik, és a cégből az uniós előírásoknak megfelelően két vállalatot hoznak létre. Az egyik a földgázkitermeléssel és -ellátással, a másik a földgáz szállításával és tárolásával foglalkozik majd. Ez utóbbi céget megnyitják a nemzetközi befektetők előtt - mondta Natalja Jareszko.

A miniszter az Egyesült Államokban született ukrán bevándorló családban, dolgozott az amerikai külügyminisztériumban, és a kilencvenes évek elején az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének gazdasági osztályát vezette. 1995 óta Ukrajnában tevékenykedő nyugati pénzügyi befektető társaságoknál dolgozott, adóbevallása alapján dollármilliomos. Amerikai állampolgár, és az ukrán állampolgárságot tavaly decemberi miniszteri kinevezése előtt egy nappal szerezte meg.

Natalja Jareszko a kormányzati szerepvállalásáról elmondta, hogy nem politikus, hanem a gazdaságból érkezett, nagy tapasztalattal rendelkező "technokrata", aki segíteni akar hazája újjáépítésében. Hozzátette, hogy nem ő az egyetlen ilyen hátterű miniszter a Jacenyuk-kormányban, és többen vannak, akik azt tervezik, hogy néhány év után visszatérnek majd a gazdaságba.

Jégkorongliga - Elmarad az FTC-Újpest mérkőzés

A liga pénteki tájékoztatása szerint a zöld-fehérek a hazai pályájuknak számító Pesterzsébeti Jégcsarnokban történt múlt heti szénmonoxid-mérgezés miatt kérték a találkozó elhalasztását, amelyet majd január 21-én pótolnak.

A január 4-én elmaradt Dunaújváros elleni összecsapását jövő szerdán rendezi meg az FTC. A két mérkőzés helyszínét és pontos kezdési időpontját legkésőbb hétfőig teszi közzé a Ferencváros.

Négy Bayern-játékos az év csapatában

A legtöbb játékos, szám szerint négy a Bayern Münchenből került be az év csapatába az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szavazásán.

A közel 8,5 millió szurkolói voks alapján hárman kerültek az álomtizenegybe a Bajnokok Ligája-győztes Real Madridból, illetve egy-egy futballista szerepel az Atlético Madridból, a Barcelonából, a Manchester Unitedből és a Paris-Saint-Germainből.
Nemzetek szerinti megoszlásban a világbajnok németek három fővel képviseltetik magukat a csapatban, melyben a vb-döntőben alulmaradt argentinok közül ketten szerepelnek. Rajtuk kívül egy-egy osztrák, svéd, spanyol, uruguayi, portugál és holland futballista kapott helyet.
A legtöbb szavazatot Cristiano Ronaldo, a királyi gárda világklasszis támadója kapta.

Az álomcsapat az uefa.com szavazása alapján:
Manuel Neuer (német, Bayern München) - Segio Ramos (spanyol, Real Madrid), Philipp Lahm (német, Bayern München), David Alaba (osztrák, Bayern München), Diego Godín (uruguayi, Atlético Madrid) - Arjen Robben (holland, Bayern München), Ángel Di María (argentin, Manchester United), Toni Kroos (német, Real Madrid) - Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain)