Csatlakoztunk a párizsi merényletet elítélő uniós kezdeményezéshez

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, kultúráért is felelős tárcavezető csatlakozott ahhoz a közös nyilatkozathoz, amelyet Lettország elnöksége és a francia kulturális miniszter kezdeményezett az unió kulturális tárcavezetői körében a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet párizsi megemlékezésének alkalmából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vasárnapi közleménye szerint a dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a művészi, valamint a szabad véleménynyilvánítás szabadsága az európai értékek alapját jelentik. 

"Az Európai Unió tagállamai továbbra is kiállnak amellett, hogy ezen értékeket a jövőben is meg kell védeni" - olvasható a közleményben.A 27 tagállam kulturális miniszterei közösen ítélik el a barbár cselekedetet, amely erőszakos módon ássa alá legfontosabb értékeinket és alapelveinket.

A magyar tárcavezető a január 7-i merényletet követően telefonon fejezte ki részvétét Franciaország magyarországi nagykövetének, biztosította őt támogatásáról - tartalmazza az összegzés.

Hatalmas felvonulást tartanak vasárnap délután Párizsban: a tiltakozó megmozdulásra európai vezető politikusok mellett több mint egymillió embert várnak. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a kiállás a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben.

Szerző

"Kontár és pitiáner az új útdíj" - Újhelyi tovább kongatja a harangot

"Tiltakozom, Miniszterelnök Úr!; avagy háromezer-hatszáznegyven órával Orbán tusványosi beszéde után" – Újhelyi István szocialista EP-képviselő, folytatva nyíltlevél-sorozatát "Magyarország polgáraihoz", ezúttal az új útdíj miatt üzent a miniszterelnöknek.

"Orbán Viktor még akkor is sértően cinikus szokott lenni, amikor egyszerűen jó reggelt kíván; de most, az új útdíj-rendszerrel kapcsolatban azoknak is bizonyította szégyenteljes pökhendiségét, akik eddig vak hittel tűrték a rezsim kiépülését. „Amit most hallunk, az a próbaüzem gépház-zaja” – fogalmazott egészen pontosan a miniszterelnök az állami rádiónak adott interjújában a minap. Szerinte a megyei matricák rendszerét „mindenki támogatja”, akinek mégis valami „baja lenne” az új sarccal, azt Orbán arra biztatta, hogy most tiltakozzon, mert a kormány a hónap végén felülvizsgálja a rendszert.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, akkor én ezennel a leghatározottabban tiltakozom az új útdíjszabás rendszere ellen! Magyar állampolgárként, rendszeresen autózó családapaként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként egyaránt. Orbán Viktor mérhetetlen és gyalázatos cinizmussal azt állítja, hogy ez csak afféle „próbaüzem”, teljesen normális tehát, ha a működése némileg zajos. Egy unortodox, a rezsim akaratát erőszakkal keresztülverő rendszerben bizonyára. Egy normális, európai demokráciában viszont ez nem így történik. Önök alkotmányellenesen minimális felkészülési időt sem hagytak az érintetteknek, előzetes számításokat nem végeztek és még a saját pártjuk polgármestereit sem kérdezték meg a tervezetről. Ez nem gépház-zaj, Miniszterelnök Úr; ez gyalázat!

Egy ilyen átfogó, számos gazdasági ágazat miatt áttételesen milliókat érintő változást ilyen kontár és pitiáner módon bevezetni több mint hazárdjáték. Egyszerű útonállás. Ha kellően előkészítették és megvitatták volna, nem lenne „gépház-zaj”. Néhány napja Seszták Miklós fejlesztési minisztertől az előzetes hatástanulmányok megismerését kértem, de eddig válaszra sem méltatott. Ez is magáért beszél.

Az új sarc vállalhatatlan és tarthatatlan, ami ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Én ezt teszem, remélem – ahogyan ígérte – figyelembe is fogják venni. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a megyei matricák rendszerét Ön szerint mindenki támogatja, csak annyit javaslok Önöknek: néha nézzenek olyan híradókat is, ahol nem a közszolgálatinak csúfolt állami média felkért színészei nyilatkoznak. Higgyék el, egy egészen másik Magyarország fog feltárulni Önök előtt!

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2015. január 11."

Szerző

Orbán Viktor (teljes) nyilatkozata a párizsi merényletről

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatban fejezte ki tiszteletét a párizsi merénylet áldozatai előtt vasárnap, mielőtt elutazott a francia fővárosba az áldozatok emlékére szervezett megemlékezésre. Az alábbiakban a nyilatkozat teljes szövege olvasható.

"Ma a világ tiszteletét fejezi ki a párizsi merénylet áldozatai előtt. Magyarország miniszterelnökeként először és mindenekelőtt én is a legmélyebb együttérzésemet fejezem ki. Mi magyarok osztozunk a franciák fájdalmában. 

A terrorizmus előretörése Európában ma már valóság, ami napról napra növekszik. Az európai ember áll támadás alatt, az európai ember szabadsága és életformája. Mindez a hétköznapjaink biztonságát fenyegeti. Nem tehetjük meg, hogy nem nézünk vele szembe.

Európának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. A politikai korrektség már nem nyújt védelmet a kegyetlen barbársággal szemben. Magyarország elkötelezte magát az európai értékek védelme mellett és a maga erejével kiveszi a részét ebből a létfontosságú küzdelemből.  Ugyanakkor az is kiderült, hogy a jelenlegi európai politika nem tudja megvédeni az európai embereket.

Új politika kell. Európának új véderőművekre és stabilizátorokra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a biztonságát fenyegető rengéseket és mozgásokat. Mi magyarok készek vagyunk együttműködni minden olyan európai politikai erővel, amelynek van megoldási javaslata és küzdeni akar az új fenyegetések ellen."

Szerző