Riadó a francia rendőröknél

Arra utasították a francia rendőröket, hogy töröljék magukat a közösségi oldalakról és folyamatosan tartsák maguknál a fegyverüket, mert az elmúlt 24 órában “alvó sejteket” aktiválhattak a terroristák Franciaországban – jelentette a CNN.

Törölniük kell magukat a Facebookról és a többi közösségi oldalról a francia rendőröknek, miután a gyanú szerint “alvó sejteket” aktiválhattak a terroristák, és a rendőröket vették célba – közölte egy rendőrségi forrás a CNN szerint.

A rendőrök olyan utasítást is kaptak, hogy folyamatosan tartsák maguknál a fegyverüket. A CNN szerint Amedy Coulibaly, a párizsi kóser üzletben túszokat ejtő egyik terrorista sok telefonbeszélgetést folytatott a francia rendőrök megtámadásáról.

A Népszava 2006-ban számolt be egy hivatalos magyar dokumentumról, mely szerint aggályos lehet a kapcsolatkereső oldalakon való megjelenés. A Belügyminisztérium, humánpolitikai főcsoportfőnöke valamennyi alárendelt szerv vezetőjét levélben értesítette erről. „Az interneten az utóbbi időszakban több kapcsolatkereső oldal jelent meg.

Ennek egyik tipikus példája az iWiW kapcsolatokat feltérképező internetes rendszer és szolgáltatás, amely jelenleg a legnagyobb magyar nyelvű közösségi oldallá vált. Segítségével feltérképezhető a felhasználók kapcsolatrendszere is.

A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak bizonyos meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására és azonosítására (…), biztonsági szempontból megállapítható, hogy ezek lehetőséget nyújthatnak arra is, hogy például szervezett bűnözői körök saját céljaikra használják fel a rendszerben fellelhető adatokat.

Ez a fontos, bizalmas munkakört ellátókon túlmenően a teljes állományra veszélyt, kockázati tényezőt jelent. Hívják fel az állomány figyelmét a részletes személyi adatok megadását igénylő internetes oldalak használatából fakadó esetleges biztonsági kockázatokra!".

Ezen túlmenően kérik, hogy „a közigazgatásban fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek külön is megkeresést kapjanak, amelyben felhívják figyelmüket, hogy az ilyen internetes közösségekbe történő jelentkezés során milyen magatartást tanúsítsanak. Megelőző jelleggel célszerű felhívni a figyelmet az ilyen kapcsolatokból adódó egyéb veszélyekre is".

Hogy időközben – a Facebookkal kapcsolatban – bocsájtottak-e ki hasonló figyelmeztetést, arról nincs információnk, de tudható: a titkosszolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi oldalakat, és ha szükséges, intézkednek a veszélyesnek ítélt profilok eltávolításáról. Hogy a franciához hasonló külön figyelmeztetés most született volna Magyarországon, arról nem jelent meg tájékoztatás.

Szerző

Megtalálták a lezuhant gép fekete dobozait

Az AirAsia december 28-án lezuhant gépének roncsai után kutató indonéz alakulatok úgy vélik, hangradarral felfedezték az Airbus A320-200-as gép törzsét. 

Búvárokat küldtek a mélybe, de a rossz látási viszonyok miatt nem tudták ezt megerősíteni, megtalálták viszont a gép egyik fekete dobozát. A QZ8501-es járat farokrészét szombaton kiemelték, de a várakozással ellentétben nem találták a helyükön a fekete dobozokat.

Több kutatóhajó berendezései fogták ugyanakkor a fekete dobozok által kiadott elektromos jeleket, mintegy négy kilométerre attól a helytől, ahol a farokrészt sikerült felszínre hozni. Remélik, hogy azt a dobozt találták meg, amely a pilótafülkében felvett beszélgetéseket tartalmazza, s az adatok feldolgozása nyomán választ kapnak arra, mi játszódhatott le a baleset előtti utolsó pillanatokban.

A szonárok tíz méter hosszú, négy méter széles és 2,5 méter magas tárgy jelenlétét mutatták ki, ez megfelel a géptörzs méreteinek. Feltételezések szerint a törzsben – üléseikbe beszíjazva - rábukkannak majd az áldozatok többségére. 162 ember utazott az indonéziai Szurabajából Szingapúrba indult repülő fedélzetén, senki nem élte túl a katasztrófát. Eddig 48 áldozat holttestét találták meg. Az indonéz államfő korábban azt ígérte, első számú prioritás az áldozatok tetemének felszínre hozása és azonosítása.

Szerző

Aggódnak a pápa életéért

Publikálás dátuma
2015.01.12. 06:36
Manilában már készülődnek Ferenc pápa érkezésére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DONDI TAWATAO
Kiélezett politikai időszakban érkezik a pápa kedden Srí Lankára, hiszen múlt héten vereséget szenvedett az államfőválasztáson Mahinda Rajapaksa elnök az ellenzék jelöltjével, Maithripala Sirisena volt egészségügyi miniszterrel szemben, s szakértők az ország destabilizálásától tartanak. A látogatás a helyi katolikus egyházon belül is vitákhoz vezetett.

Aggódnak a pápa életéért, hiszen többen attól tartanak, zavargások törhetnek ki Srí Lankán azt követően, hogy az államfő elvesztette a múlt héten megrendezett voksolást. Malcolm Ranjith bíboros ezért a rend és a béke megőrzésére szólított fel.

„Az ország polgárait arra kérjük, mindent kövessenek el a pápalátogatás sikeréért ebben a helyzetben, amikor új elnököt választottak” – jelentette ki. Kiemelte, hogy az új, január 9-én beiktatott államfő, aki Rajapakséhoz hasonlóan buddhista, szintén a látogatás sikerében érdekelt. Az országban egyébként 70-75 százalék a buddhisták, hat százalék a katolikusok aránya.

Amiatt is keltett némi aggodalmat a látogatás, mert még augusztusban radikális, ultranacionalista buddhista szerzetesek megfenyegették a pápát: jobban teszi, ha nem teszi a lábát az ország területére. Akkor meg is támadtak egy katolikus rendezvényt.

E radikális csoportok sokáig csak a muzulmánokat, az evangélikusokat és a húsvétistákat vették célba, de már a katolikusok ellen is fellépnek. Egy szélsőséges szerint a pápának bocsánatot kell kérnie a buddhistáktól azon keresztény kormányok nevében, amelyek rémtetteket hajtottak végre az országban. Srí Lanka portugál, holland, valamint brit fennhatóság alatt állt.

A radikális propaganda gyorsan terjed, s ami aggasztja a katolikusokat a pápalátogatás előtt. A radikális buddhisták nem egyszer zavarták meg más vallásúak rendezvényeit, s félő, hogy hasonló akcióra készülnek a következő napokban is.

Bár a Vatikán is jelezte, minden a tervek szerint történik majd, s a nem túl kedvező előjelek ellenére a pápa elutazik az országba, valójában még december végén sem volt teljesen biztos, hogy létrejön-e az út. A Szentszéknek ugyanis nem volt ínyére, hogy Rajapaksa az elnökválasztást megelőzően a pápalátogatást is kampány részévé tette meg: az ő érdemének állította be, hogy létrejöhetett a vizit, a katolikusok nagy barátjának állította be magát.

Egy hatalmas poszteren például a következőket ábrázolta. A mosolygó pápa mellett Rajapaksa állt, aki mintha ezt mondta volna az egyházfőnek: „Áldás a szentatyától. Te vagy az elnökünk, te győzöl”. Több püspök és egyházi személyiség ezért a választás elhalasztására szólította fel a megbukott elnököt, de süket fülekre találtak.

A bizonytalanság másik oka az volt, hogy Rajapaksa nemzetközi megítélése sem volt a legjobb, az ENSZ emberi jogi bizottsága is bűntettek elkövetésével vádolta a megbukott elnököt a polgárháború utolsó szakaszában, 2009-ben. Még a 2000-es végén is tűntek el emberi jogi aktivisták, sőt, katolikus pap is: a tamil lelkipásztornak, Francis Josephnek azután veszett nyoma, hogy beszámolt XVI. Benedek pápának a kormányerők rémtetteiről. Összesen 146 ezer személy tűnt el a polgárháború során, s több tízezren vesztették életüket.

Rajapaksa a látogatást arra akarta felhasználni, hogy változtasson a róla kialakult, nem éppen pozitív képen. Erre azonban már nem lehet módja, s valójában a Vatikán szempontjából ezért nem is nevezhető feltétlenül szerencsétlennek, hogy vesztett az államfőválasztáson.

A helyi katolikus egyházon belül is akadtak kételkedő hangok például amiatt, mert tüntetések lehetnek az országban a siralmas szociális állapotok miatt. Leo Perere, a colombói egyházmegye úgynevezett világi apostolok csoportjának igazgatója korábban nyílt levelet intézett a helyi püspököknek, hogy halasszák el a látogatást, mert nagyon káros következményei lennének, ha az emberekben azt a benyomást erősítenék, hogy a pápa Rajapaksát támogatja. Olyan vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint valójában egyik elnökjelölt sem kíván síkra szállni az etnikai és vallási kisebbségek érdekeiért, mindketten hindu nacionalisták.

A pápa hétfőn, azaz ma utazik el Rómából, s kilencórás utat követően érkezik meg Srí Lanka fővárosába, Colombóba. Itt az ország püspökeivel találkozik, illetve más vallások képviselőivel folytat megbeszéléseket. Másnap szentté avatja Joseph Vaz misszionáriust, akinek szentté avatási eljárása szeptemberben zárult le. Vaz (1651-19711) az akkor portugál fennhatóság alatt álló (ma indiai) Goában született.

Később az akkor még Ceylonnak nevezett Srí Lankára utazott, amikor a sziget Hollandiáé volt, s a kálvinizmust vezették be hivatalos vallásként, miután elfoglalták Portugáliától. Feladata a katolikus egyház újjáépítése volt. Ceylon Apostolának is nevezték, 1995-ben II. János Pál Colombóban avatta boldoggá. A 14-i szentté avatás spirituális szempontból a látogatás legfontosabb eseménye lesz. Még ugyanezen a napon helikopterrel a tamilok lakta Madhuba, a Mária kegyhegyhez megy a pápa, ahol az 1983-2009 közötti polgárháború áldozataival, s hozzátartozóikkal imádkozik.

Ez is viták forrása volt, mivel olyan vélekedések is napvilágot láttak, amelyek szerint túl rövid az itt eltöltött három óra. Mindenesetre II. János Pál után ő a második egyházfő, aki tamil földre látogat. A tamilok 20 százaléka katolikus, nagy részük hindu. A polgárháború idején esetenként 10 ezer menekültet láttak el a zarándokok komplexumában. 1999 novemberében aztán egy támadás során 44 személyt öltek meg.

Január 15-én Ferenc pápa a Fülöp-szigetek fővárosába, Manilába látogat, ahol rocksztárként fogadják majd. Egyes vélekedések szerint 18-án többen lehetnek a szabad ég alatt tartandó szentmiséjén, mint 1995-ben, amikor II. János Pál pápára ötmillióan voltak kíváncsiak. Ázsia legkatolikusabb országában a Hayan tájfun túlélőivel is találkozik majd. Jövő hétfőn utazik vissza a Vatikánba.

Több tagja lesz a Bíborosi Kollégiumnak?
A Vatikánban mérlegelik, hogy megemeljék a pápaválasztó bíborosok létszámát, a mostani 120-ról 140-re – jelentette az MTI az ANSA olasz hírügynökségre hivaatkzova. A pápaválasztó, vagyis a nyolcvan évnél fiatalabb bíborosok létszámának növelését tartalmazó dokumentumot Antonio Canizares Lloveza spanyol bíboros dolgozta ki az utóbbi hónapokban. Az ANSA tudomása szerint a tervezetet jelenleg Ferenc pápa tanulmányozza.
Az egyházfő a pápaválasztó bíborosok létszámának módosítását a Vatikánba február közepére összehívott bíborosi tanácskozáson (konzisztóriumon) akarja ismertetni.A mindenkori egyházfőt megválasztó bíborosok számát VI. Pál 1975-ben maximum 120 főben határozta meg. A létszámot 1996-ban II. János Pál is megerősítette. Ezt Ferenc pápa a tervek szerint hússzal akarja növelni. Ezzel jelentősen változhat a pápaválasztó testület földrajzi megoszlása, mivel a hagyományosan európai többségű pápaválasztók sorai főleg a harmadik világból érkező bíborosokkal bővülnének.
A nyolcvanadik év betöltése és halálozások miatt jelenleg 110 pápaválasztó bíborosok van. Egy esetleges pápaválasztó konklávén most Európát 52, Észak-Amerikát 17, Közép- és Dél-Amerikát 16, Afrikát 13, Ázsiát 11, Óceániát 1 pápaválasztó bíboros képviselné. Ferenc pápa azonban a februári konzisztóriumon 15 új pápaválasztó bíborost kreál, miközben mások elérik a nyolcvanas korhatárt és elesnek a pápaválasztói jogtól. A Ferenc pápa által kiválasztott 15 új bíborosból csak öt európai.

Frissítve: 2015.01.11. 20:57