MSZP: Nem bezárkózni kell

Az MSZP elnök-frakcióvezetője elvárja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is jelenjen meg a parlamenti frakcióvezetők szerdai, a terrorellenes fellépésről tartandó egyeztetésén.

Tóbiás József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón kezdeményezésüket a kormányfő és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető bevándorlással kapcsolatos kijelentéseivel indokolta. Az ellenzéki politikus kijelentette: a mindenkori kormánynak kötelessége megvédeni Magyarország minden egyes polgárát. Nem bezárkózni kell, hanem együtt kell működni az európai országokkal egy terrorizmusellenes stratégia kialakításában - szögezte le.

A pártelnök szerint ha Orbán Viktor nem jelenik meg, akkor csak egy "látszategyeztetés" történhet. Azon viszont az MSZP a kormánypárti nyilatkozatok miatt nem kíván részt venni - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az egyeztetésen a terrorizmus elleni, hosszú távú, preventív stratégia kialakításáról kell beszélni, minden más a Jobbik és a Fidesz együttműködését szolgálja, amihez viszont az MSZP nem kíván asszisztálni.
Kérdésre válaszolva Tóbiás József a gazdasági bevándorlás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ötszázezer magyar dolgozik Európa-szerte. Hozzátette: Orbán Viktor azt üzente, hogy David Cameron brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár küldje Magyarországra haza azokat, akik kint dolgoznak Európában.

A pártelnök szerint bár a miniszterelnök testben jelen volt a vasárnapi párizsi megemlékezésen, lélekben nem, nem értette, mi történik. Tóbiás József azt mondta, Orbán Viktor nyilatkozatai szöges ellentétben állnak mindazzal, amit egymillió ember Párizs utcáin megfogalmazott a nyitottságról, a szabadságról és a szólásszabadságról.
Az MSZP elnöke szerint a miniszterelnöki kijelentések után joggal vethető fel: Orbán Viktor nélkül nem lehet Magyarország számára védelmet nyújtó programot kialakítani.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Párizsban azt mondta, a gazdasági bevándorlás rossz, azt meg kell állítani, a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Hozzátette: "nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".
Rogán Antal hétfőn arról beszélt, teljesen normális felfogás, hogy Magyarország magyar akar maradni.

Szerző
2015.01.12 16:04
Frissítve: 2015.01.12 16:25

Tizenhárom éve zuhant le a szlovák katonai gép a Zempléni-hegységben

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:17
Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megkoszorúzza a hejcei emlékművet
Fotó: MTI/ Vajda János
A szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a légierő csapatszállító repülőgépének 2006. január 19-ei lezuhanása.
A tizenhárom évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép a Hejce fölötti Borsó-hegyre zuhant le; a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.
Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta: katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe. A szlovák miniszter kiemelte, tisztelettel adóznak az áldozatok - a Koszovóból hazatérő harminckilenc férfi és három nő - emléke előtt; lehetetlen megbékülni a veszteséggel.
Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról szólt: az elvesztett katonák Koszovóban a békéért szolgáltak, reményt adtak a balkáni országok népeinek, és erre büszkének kell lenni, mert "ők is büszkén látták el feladatukat", ám néhány percre hazájuktól és szeretteiktől, a sikeres küldetés után életüket vesztették. Az eseményen az idén is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte koszorúját elvesztett katonatársai emlékművénél. A megemlékezésen Keszi Marcella, a lezuhant repülőgép parancsnokának testvére beszédében azt mondta: öccse úgy hagyta el a világot, hogy bűnösnek nyilvánították, meggyanúsították a baleset okozásával. Felszólította a szlovák védelmi minisztert, hogy szüntesse meg a dokumentumok titkosítását, adjon parancsot a vizsgálatok eredményének felülvizsgálatára. 
Szerző
2019.01.19 17:17

Havazni fog éjszaka, de havas eső is lehet

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:06
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Vasárnap fagypont körül alakul a hőmérséklet, délen és keleten lehet a legtöbb hó.
Az időjárási prognózis szerint éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható havazás, a déli, délkeleti határvidéken havas eső is lehet. Vasárnap a nap nagy részében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de késő délutántól északnyugaton, majd estétől északon másutt is felszakadozik a felhőzet. Eleinte több helyen, délután egyre inkább keleten valószínű havazás, a délkeleti, déli határvidéken átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +2 fok között várható. 
Szerző
2019.01.19 17:06