Tecsó a lecsóba

Harrach Péter, a Fidesz virtuális szatelitpártjának, a KDNP-nek az egyik frontembere, határozottan kijelentette, senkit nem bocsátanak el a vasárnapi munkavégzés tilalma miatt, hiszen a kereskedelem amúgy is munkaerőhiánnyal küzd. Sajnos a forrást, ahonnan ez az értesülése származott, elfelejtette megemlíteni. Pártja, amelynek majd' öt év alatt ez a vasárnapi zárva tartás volt - és egyelőre maradt - az egyetlen észrevehető "teljesítménye" (leszámítva párttársa, Hoffmann Rózsa által szétvert közoktatást), győzelemként könyvelheti el, hogy noha a kormányfő 2011-ben ezzel az ötlettel még elhajtotta szövetségeseit, a második nekifutásra már az ő támogatását is elnyerte most törvényerőre emelt javaslatuk.

A köznyelvben csak Tecsónak becézett cég magyarországi leányvállalatának első embere nem is a vasárnapi zárva tartásra hivatkozva jelentette be több mint félezer munkatárs és tucatnyi üzlet bezárást. Ő a diszkriminatív és drasztikus élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj emelésére, illetve a két éves veszteséges működést boltbezárással fenyegető törvényre hivatkozott. Igaz, azt is hozzátette, a kényszerű leépítések is szerepet játszanak abban, hogy ne a vasárnapi zárva tartás miatt kelljen elbocsátani az embereket.

Nem kell hozzá látnoki képesség, hogy ezek a kormányzati lépések a hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok versenytársainak kiiktatását szolgálják. Talán figyelmeztetésnek szánják, hogy ide "idegenszívű, karvalytőke", be ne tegye a lábát és ne zavarja az egyre inkább bezáruló, befelé forduló öngyilkos gazdaságpolitika kiteljesedését, a kormányfőnek kedves cégek verseny nélküli terjeszkedését.

Lehet, hogy most még nagy az öröm a Fidesz és baráti köre háza táján, talán vannak, akik örülnek annak, a Tecsó több üzlete is "megy a lecsóba", ahogy a nép egyszerű fiai kifejezik magukat, ha veszteségről esik szó. Az már izgalmasabb kérdés, hogy mit szólnak ehhez a vidéki Tesco dolgozói és a családjuk. Hol tudnak majd az amúgy is munkahely hiányos vidékeken elhelyezkedni? Vagy miként vélekednek erről az egészről az egyre képtelenebb és kapkodóbb "kormányzást" elszenvedő ezrek, tízezrek?

Egyelőre még csak a Tesco jelentett be leépítéseket, de senki nem tudhatja mikor indul el az elbocsátás lavinája. A hazai élelmiszer kereskedelem központilag kierőszakolt átrendeződése megindult, de megjósolhatatlan, hogy a kormánynak az elmúlt hónapokban egymást követő, egyre érthetetlenebb és értelmetlenebb, az embereket bőszítő intézkedései után ez a görgeteg hol áll meg és kit hogyan talál el.

Lehet, azokat temeti majd maga alá, akik elindították.

2015.01.13 07:06

Telitalálat az ötös lottón: valaki csaknem 4,2 milliárddal lett gazdagabb

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye. Mutatjuk a nyerőszámokat.
Telitalálatos szelvényre bukkantak az ötös lottó 16. heti számsorsolásán, a nyertes 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott – közölte a Szerencsejáték Zrt. szombaton. A nyerőszámok: 14 (tizennégy), 21 (huszonegy), 53 (ötvenhárom), 60 (hatvan), 90 (kilencven). Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt; nyereménye 4.194.319.530 forint; 4 találatos szelvény 50 darab, nyereményük egyenként 1.732.680 forint; 3 találatos szelvény 4097 darab, nyereményük egyenként 22.555 forint; 2 találatos szelvény 123.044 darab, nyereményük egyenként 1645 forint. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye: 2003-ban egy ötös lottózó 5,092 milliárd forintot vihetett haza, majd 2015-ben egy másik szerencsés 5,049 milliárdot. A 2003-as győztes szelvényt az eddigi leghosszabb halmozódás előzte meg: 38 héten keresztül nem volt telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. közleményében emlékeztetett arra, hogy korábban az ötös lottó heti számhúzásait havi rendszerességgel tárgynyeremény-sorsolás kísérte. Az 1957-től a hatvanas évek végéig tartó időszakban a legnagyobb értékű nyereménynek az öröklakás számított. Akkor összesen 505 lakást és 224 családi házat, üdülőt sorsoltak ki. Magyarország „legszerencsésebb nyaralótelepe” 1963-ban Balatonalmádiban volt, ahol minden tulajdonos a lottón nyerte az ingatlanát. A győztesek nem egyszer azt pingálták az üdülő táblájára: „nyer-telek”.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:37

Agymosó reklámokkal népszerűsítik az Origót a TV2-n

Publikálás dátuma
2019.04.20 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Más hirdetésekben bukkan fel a kormánypárti portált népszerűsítő képsor, a szintén a kabinethez közel álló hírcsatorna reklámjaiban.
Kevesebb mint egy másodpercig látható az Origo hirdetése az TV2 reklámblokkjaiban, ráadásul az is más hirdetésekbe ágyazva – szúrta ki a 444.hu egyik olvasója. Az ügy miatt a Momentum a Nemzetközi Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult, mivel úgy gondolják, hogy a tizedmásodpercekben mérhető reklám manipulatívan hathat a nézőkre.
A reklámtörvény valóban tiltja a tudatosan nem észlelhető reklámokat, a 2008. évi XLVIII. törvényben így definiálják: „olyan reklám, amelynek közzétételekor – az időtartam rövidsége vagy más ok következtében – a reklám címzettjére lélektani értelemben a tudatos észleléshez szükséges ingerküszöbnél kisebb erősségű látvány, hang- vagy egyéb hatás keltette inger hat”. 
Kérdés, hogy az NMHH, ami egyszer már jóváhagyta a TV2 hasonló – az MVM paksi atomerőművet propagáló - villantós reklámját, mit tesz ebben az esetben. A médiahatóság korábbi érvelése az volt, hogy a nézők tudatosan észlelték az MVM reklámszpotját, és jelentették be, tehát nem lehet szó tudat alatti észlelésről. Csakhogy a reklámtörvény a lélektani értelemben vett észlelést említi, ami nem csupán a villanás felismerését jelenti, de az is, ahogyan reagálunk a reklámra, ahogyan viszonyulunk hozzá. Egy 15-30 perces reklámról el tudjuk dönteni, hogy tetszik vagy sem, érdekes vagy érdektelen számunkra, de egy mosóporhirdetés közben felvillantott logóhoz, szlogenhez nem lehet ugyanígy viszonyulni.
A sors fintora, hogy 2014-ben az akkor még nem kormányhoz közeli Origo Tech rovata fejtette ki részletesen, mit lehet és érdemes elrejteni egy videó 25. képkockájában
Frissítve: 2019.04.20 16:12