Magyarország a mienk

Akkor most már beszéljünk az ész hangján.

Eltelt néhány nap a szörnyű, tizenkét áldozatot követelő párizsi terrormerénylet után, Európa is ébredni látszik az első döbbenetből. Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt héten, a támadás után azt mondta, „nem ízléses dolog ma az ész hangján beszélni, amikor még a lélek van megrendülve”, s ebben akár egyet is érthetünk vele. Az európai – és nem csak európai - lélek ugyan még mindig meg van rendülve, de az élet megy tovább, s ahhoz, hogy békében és biztonságban folytassuk mindennapjainkat, most már valóban az észre, mégpedig a józan észre lenne szükségünk. És nem utolsósorban ízlésre és jó érzésre.

Nem hiszem, hogy különösebben jó ízlésre utalna, ha egy állam- vagy kormányfő hisztériát kelt, az amúgy is létező idegenellenes érzelmekre tesz rá még egy lapáttal. Tény és való, hogy az európai politika már tavaly bevándorlás-ellenességtől volt hangos, de vezető politikus eddig még nem merészkedett el odáig, hogy kijelentse, „bajt és veszedelmet hoz” az európai emberre a bevándorlás, ezért meg kell állítani.

Lehet ugyan bevándorlásról beszélni, de mindnyájan tudjuk, hogy bevándorlókról van szó, s miniszterelnökünk gyakorlatilag azt mondta, hogy bajt és veszedelmet hoznak a bevándorlók. Nem egyes bevándorlók, hanem mindegyik. Azért mert másak. "Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani". S ez a mondat azon túlmenően, hogy gusztustalan és kisebbségellenes, az orbáni állítólagos össznemzeti kormány eddig fennhangon hirdetett alaptételének is ellent mond. Ezek után milyen jogon és milyen alapon léphet fel a magyar kormány Bukarestben, Pozsonyban, Belgrádban, Kijevben vagy bárhol, ahol a kisebbségben élő magyarokat jogsérelem éri? Saját mondatával válaszolhatnak vissza, azzal, hogy „mi sem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között”.

Persze, fel lehet azt is hozni, hogy David Cameron brit miniszterelnök is eléggé visszatetszően ágál a közép-kelet-európai munkavállalók ellen, de még ő is csupán korlátozni, nem pedig megszüntetni kívánja a gazdasági jellegű bevándorlást- munkavállalást. Különben is, ha valaki hülyeséget beszél Nyugaton, az még nem jelenti azt, hogy nekünk is feltétlenül azt kell mintának tekintenünk, főleg akkor nem, ha saját országunk elsősorban nem bevándorlókat befogadó, hanem bevándorlókat kibocsátó ország. Tőlünk, az utóbbi években, elsősorban épp Orbán Viktor országlásának és világhírre szert tevő unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően, több százezren hagyták el az országot egy jobb és könnyebb élet reményében, miközben évente néhány ezren érkeznek hozzánk, legtöbben csak átmeneti szándékkal. S noha kétségtelen, hogy az új Magyarország, amit a „nemzeti” kormány épít számunkra, nem az, amit magunknak és gyermekeinknek szeretnénk, azért még nem egy olyan diktatúra, amelyben konkrétan a létünk is veszélyeztetve van. Vagyis, a sok százezer magyar külföldi munkavállaló - bevándorló, gazdasági menekült mind, akiket az orbáni logika szerint egytől egyig haza kellene toloncolni, mert potenciális veszélyt jelentenek a befogadó országra nézve.

Miniszterelnökünk azt mondta, hogy a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek "meg kell adni, ami jár, mármint menedéket", de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára nem tudunk ilyen menedéket nyújtani”.

Én úgy gondolom, nem sok különbség van aközött, hogy éhen- vagy a lázadók, netalán a kormánycsapatok fegyvereitől hal meg az ember családja, legyen bármilyen színű, fajú, vallású és kultúrájú is, s nem gondolom, hogy az éhhalál elől menekülők előtt be kell zárnunk Magyarország vagy Európa kapuit, miközben nálunk a megvásárolt élelmiszer tetemes hányada végzi a kukákban. És akaratlanul az is eszembe jut, hogy a kommunista diktatúra évtizedei alatt a vasfüggöny mögül a sokszor életüket is kockáztatók túlnyomó többsége nem azért menekült, mert élete forgott kockán, hanem azért, mert jobb és szabadabb jövőt kívánt biztosítani magának, vagy legalább gyermekeinek.

Orbán Viktor már nagyon sokszor, nagyon sok áthághatatlannak hitt határt lépett át gond nélkül az európai porondon. A következmények nem érdeklik, hetykén tesz az elszigeteltségre, amibe emiatt taszíttatott ő maga és általa Magyarország is. Ezzel a nyilatkozattal viszont a jóérzés határát lépte át, az emberi szolidaritás totális hiányáról tett tanúbizonyságot. Még soha nem szembesült a világ annyi humanitárius katasztrófával, mint ami napjainkban párhuzamosan zajlik. Emberek millió élnek menekülttáborokban, ott nyilván életüket már nem fenyegeti közvetlen veszély. Ha onnan érkezik valaki, akkor gazdasági bevándorló és vissza kell toloncolni?

Orbán Viktor megteszi, mert megígérte. Azt mondta: "ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország".

Miniszterelnök úr, az ön országa nem annyira vonzó hely, hogy tolakodnának a kapuk előtt! A baj csak az, hogy sajnos ez a mi országunk is.

2015.01.13 07:09

Szalai: Nem szabad utólag sajnálkozni

Publikálás dátuma
2018.11.19 08:52

Fotó: AFP/ KISBENEDEK ATTILA
Rossz időben jött a kapitányváltás, Rossinak mindössze öt napja volt arra, hogy felkészítse az együttest – hangsúlyozta a csatár.
Szalai Ádám szerint nem szabad utólag sajnálni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csak a második helyen zárt a Nemzetek Ligájában. A vasárnap a finnek elleni csoportzárón is eredményes csatár az MTI tudósítása szerint azt mondta, nagyon rossz időben jött a kapitányváltás az együttesnél, hiszen Marco Rossinak Georges Leekens menesztését követően mindössze öt napja volt arra, hogy felkészítse az együttest, amely végül 1-0-ra kikapott Finnországban a sorozat első fordulójában.
„Azt gondolom beáldoztuk annak, hogy a csapat felvegye azt a rendszert, amit a mostani kapitány elvár. Aztán azon meg lehet gondolkozni, mi lett volna, ha lett volna ideje néhány barátságos mérkőzésen felkészülni”
– tette hozzá a Hoffenheim támadója.
Szalai a neki remek gólpasszt adó Kalmár Zsoltot is méltatta.
„Nagyon sokat fejlődött az elmúlt válogatott mérkőzéseken. Sokat kell vele beszélni, de maximálisan végrehajtja, amit kell. A képességei megvannak, előrefelé nagyon jó, és ha még egy kicsit hátrafelé is javul, komoly kis középpályás lesz belőle”
– jelentette ki.
Kalmár csütörtökön az észtek és vasárnap a finnek ellen megnyert mérkőzésen is a válogatott egyik legjobbja volt. Ahogyan ő fogalmazott, remek formája első sorban annak köszönhető, hogy bízik benne a szakmai stáb, valamint az egész csapat teljesítménye is segíti őt.
„A második hely összességében nem rossz a csoportban, de utólag azért van bennünk némi hiányérzet a finnországi vereség, vagy az észtországi döntetlen kapcsán. Ugyanakkor azt gondolom, jó úton haladunk előre, ezt ez a legutóbbi két mérkőzés megmutatta”
– jegyezte meg.
A finnek ellen Marco Rossi Holender Filip személyében újoncot is avatott, a Budapest Honvéd játékosa nagyon örült a debütálásának.
„Már az észtek elleni összecsapáson is szó volt arról, hogy játszom majd, most is ugyanúgy készen álltam. Azért amennyire örülök, annyira dühös is vagyok, mivel volt egy nagy helyzetem, ahol nem sikerült jól eltalálnom a labdát, fantasztikus lett volna gólt lőni rögtön a bemutatkozásomkor”
– mondta.

Rossi: Nem volt veszélyben a győzelem

Korábban a találkozót értékelve Marco Rossi azt mondta, taktikailag sikerült meglepniük a finn válogatottat, agresszív és támadó futballal nyomást helyeztek az ellenfélre. Az olasz szakvezető kifejtette, hogy a finneknek is voltak lehetőségeik, ám Gulácsi Péter védéseinek köszönhetően nem kapott gólt együttese. Leszögezte: megérdemelten szerzett vezetést a magyar válogatott, és bár a második félidőben meghozott kényszerű cserék meghatározták a játék képét, az utolsó percig sem volt veszélyben a győzelem.
„Az elmúlt két évben elért válogatott eredmények után az utóbbi időszakban mutatott játék bizakodásra ad okot. Fontos a szerénység, nem szabad elszállni magunktól, de a szint, amit elértünk, bizakodásra ad okot a további meccsekre tekintve”
– értékelte az MTI kérésére a második hely megszerzését Rossi.
A finnek szövetségi kapitánya, Markku Kanerva csalódottságát fejezte ki, egyben gratulált a „nagyon erős” magyar válogatottnak, amely – mint mondta – „nagyon jól játszott és megérdemelten nyert”. Rámutatott, hogy egy-egy kulcsjátékosát sérülés, illetve betegség miatt már a meccs előtt elvesztette. Emellett kiemelte: csapata a második félidőben aktívabban játszott, mint a szünet előtt, és amennyiben megkapta volna a szerinte jogos büntetőt, úgy más lehetett volna a játék képe.
Mivel vasárnap a görögök a csoport másik mérkőzésén nagy meglepetésre hazai pályán kikaptak az észtektől, így a magyar válogatott a C osztály 2. csoportjának második helyén zárt, azaz biztosan bennmaradt. Egyúttal így maradt esélye arra, hogy a Nemzetek Ligájából – sikertelen Eb-selejtező esetén – érdekelt legyen az Európa-bajnoki részvételért folyó küzdelemben, de ehhez az kell, hogy az osztály négy csoportgyőztese közül valamelyik válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatból kiharcolja a részvételt.

C divízió, 2. csoport

1. Finnország 6 4 0 2 5:3 12 2. Magyarország 6 3 1 2 9:6 10 3. Görögország 6 3 0 3 4:5 9 4. Észtország 6 1 1 4 4:8 4 

2018.11.19 08:52
Frissítve: 2018.11.19 09:03

Rossival harmadik hazai mérkőzésén is nyert a válogatott

Publikálás dátuma
2018.11.18 22:43

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A négyes élén záró Finnország 2-0-s vasárnapi legyőzésével csoportja második helyezettjeként fejezte be szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában.
„Ria, ria, Finlandia” – ilyen és ehhez hasonló rigmusokkal hangoltak együtt a finn és a magyar szurkolók az európai szövetség szeptemberben debütáló új sorozatának csoportszakaszát lezáró mérkőzésre a Népligetben. A drukkerek között a Groupama Arénában és azon kívül is nagy volt a barátság, voltak, akik a kezdés előtt sálat cseréltek, de olyanok is, akik közös fotót készítettek a messziről jött vendégekkel. 
A stadionban a kései időpont és az egyre hűvösebb időjárás ellenére is összejöttek annyian, mint a csütörtöki, Észtország elleni győzelem alkalmával, ezúttal is nagyjából 8000-en lehettek. A kapu mögötti szurkolótábor helye csaknem megtelt, a hazai B-közép pedig az első perctől kezdve biztatta a magyar válogatottat, az ultrák részéről megvolt a bizalom a csapat felé. A legutóbb – eltiltása miatt – a lelátóról figyelő Marco Rossi több poszton változtatott a múltkori kezdőcsapaton, bekerült a néhány napja még betegséggel bajlódó kapus, Gulácsi Péter, a kisebb sérüléséből felépült Lovrencsics Gergő és a csapatkapitányi karszalagot viselő Dzsudzsák Balázs is. Utóbbi először kezdett Rossinál.
Két komolyabb finn helyzetet lehet megemlíteni az első 25 percből, de ment előre a házigazda is, amely a 29. minutumban megszerezte a vezetést: egy szépen felépített támadás végén Kalmár Zsolt sarkazta vissza a labdát Szalai Ádámnak a tizenhatos vonalán belülről, aki az észteknek két meccsen lőtt három gólja után Jesse Joronen kapuját is bevette. 
Az előnyben futballozó hazaiak nem érték be ennyivel, kisvártatva megduplázódott a fór: Nagy Ádám lőtt remek gólt szólója végén 20-22 méterről, másodszor is talpra ugrasztva a lelkes hazai közönséget (2-0). A vereségektől 2018 őszén elszokó finn válogatott játékosa nehezen viselte a történteket, dühében újra a kapuba bombázta a labdát. A látottakon kívül további örömre adott okot a szünetben, hogy a Görögország vendégeként végül 1-0- nyerő Észtország ekkor már vezetett, azaz az élő tabellán magyar csapat csoportja második helyén állt.
A térfélcserét követően Rossi kilenc percen belül hármat cserélt, beállt Vinícius Paulo, Lang Ádám és Holender Filip is. A kapuk egy-egy kivételtől eltekintve nem forogtak veszélyben, így a héten másodszor is három pontot szerzett a nemzeti tizenegy, amely 2018 őszén Rossi irányításával vendéglátókén legyőzte a görögöket, Észtországot és vasárnap a finneket is. Soha rosszabb folytatást!

Horvátország kiesett az A-ligából

A 78. percig vezettek a horvátok a Wembleyben vasárnap, a hajrában azonban Jesse Lingard és Harry Kane góljaival fordított az angol labdarúgó-válogatott, amely így megnyerte a Nemzetek Ligája A divíziójának 4. csoportját, s kvalifikálta magát a sorozat jövő nyári négyes döntőjébe. Vereségével az oroszországi világbajnokságon ezüstérmesként záró Horvátország kiesett, a következő NL-idényt a B-ligában kezdheti. Szintén kiestek az A divízió 1. csoportjában szereplő németek; Joachim Löw csapata hétfőn, a csoportelsőségre hajtó Hollandia elleni hazai mérkőzéssel (20.45, tv: Sport1) búcsúzik a legmagasabb osztálytól.

C divízió, 2. csoport

1. Finnország 6 4 0 2 5:3 12 2. Magyarország 6 3 1 2 9:6 10 3. Görögország 6 3 0 3 4:5 9 4. Észtország 6 1 1 4 4:8 4 

2018.11.18 22:43
Frissítve: 2018.11.18 23:02