Civilek ellen védekezne a Fidesz?

Publikálás dátuma
2015.01.14. 06:05
Az október 26-ai, első netadó elleni tüntetés szervezői elszámoltak, költségvetésük ma is nyilvános , a Fidesz mégis fi rtatja,
Egy fideszes tanácsadó jelentette fel a kormányellenes tüntetőket csalás gyanújával, s azzal a Rogán Antaltól ismert retorikával, hogy a civilek számoljanak el a demonstrációk költségeivel. A Fidesz mára terrorügyben kezdeményezett ötpárti egyeztetést, ám annak vélhetően nem ez, sokkal inkább a civil- és újabban már bevándorlóellenes országvédelmi akcióterv lehet a témája.

A tüntetésen gyűjtött pénz jótékony célú adománynak minősül, ezért nem illetékköteles - mondják azok a civilek, akiket csalás gyanújával feljelentettek. A feljelentő Tényi István, egy elbocsátott tanár, aki a Fidesz V. kerületi szervezetének tagja és a párt tanácsadójának tüntetik fel. Szerinte valami nem stimmel a kormányellenes tüntetők pénzügyei körül, ezért ismeretlen tettes ellen bejelentést tett az V. kerületi ügyészségen. A VS.hu-nak megküldött feljelentésében Tényi úgy számolt, hogy az internetadó elleni október 26-i, illetve az adóhivatal előtti november 17-i tüntetés szervezőinek összesen több mint egymillió forint adóköteles jövedelmük keletkezett, amivel a szervezők nem számoltak el.

Megírtuk, Rogán Antal vetette fel először, hogy az úgynevezett országvédelmi akciótervnek foglalkoznia kellene azzal, honnan van pénz a kormányellenes tüntetésekre. A Fidesz frakcióvezetője a hétvégén nyilatkozott arról, kíváncsi lenne, ki és milyen érdekből finanszírozza a demonstrációkat. Tényi hivatkozott is feljelentésében Rogán szavaira, s noha a szervezők teljesen nyilvános, a Facebook-on mindenki számára elérhető költségvetési elszámolását vette alapul számításaihoz, a beadványban úgy fogalmazott: "nem lehet tudni kik, mikor, kiknek pontosan mennyi összeget mire, milyen célra adtak át". Tényi azt kérte az ügyészségtől, vizsgálják meg a csoportok képviselőit és gazdálkodását, amennyiben pedig bűncselekményre utaló jeleket látnak, a NAV bevonásával indítsanak nyomozást.

Korábban megírtuk, hogy Tényi a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait kezelő Ökotárs Alapítvány feljelentésével vált ismertté, de több más, elsősorban a kormánypárti kommunikációban felmerült ügyben is ő fordult a hatóságokhoz, legtöbbször a Magyar Nemzethez kiszivárgott hírekre alapozva beadványait. Így nem is meglepő mostani lépése, azt ugyanis Rogán nyilatkozata alapján máig nem tudni, miként kívánja a Fidesz az úgynevezett országvédelmi akcióterv részévé tenni a kormányellenes civilek vegzálását. Az sem egyértelmű, hogy valóban a terror elleni védekezés, vagy a hetek óta lebegtetett akcióterv lesz-e a témája a ma délelőtti, ötpárti egyeztetésnek, melyet Rogán kezdeményezett. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis a parlamenti pártok vezetőivel még "a terror elleni közös fellépésről" akart egyeztetni, ám Orbán Viktor hétvégi párizsi nyilatkozata nyomán felmerült, hogy a kormányfő és pártja valójában nem a brutális franciaországi terrorcselekmények nyomán szükségessé vált biztonsági intézkedésekről, hanem a Fidesz által tervezett, többek közt a civileket és a bevándorlókat érintő "országvédelmi" elképzelésekről kíván tárgyalni.

Emlékezetes, Orbán azt mondta: "a gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont." Őt követve Rogán Antal, majd Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is szélsőséges kijelentéseket tett, a frakcióvezető ráadásul az országvédelmi akcióterv szükségességéről értekezett. Tegnap pedig Trócsányi László beszélt arról Strasbourgban, hogy a politikai üldözötteket menekültként kell kezelni, a gazdasági szempontú migrációt azonban "át kell gondolni". Az igazságügyi tárcavezető az UMP - a Fidesz francia testvérpártja - EP-delegációjának reggelijén a bevándorlás uniós szabályozását szorgalmazta, szerinte ugyanis "a személyek szabad áramlásának elve csak az uniós polgárokra korlátozódik".

Eközben alternatív országvédelmi akcióterv elkészítését jelentette be Ujhelyi István. A szocialista EP-képviselő, az MSZP alelnöke elítélte Orbán és társainak kijelentéseit, s felhívta a figyelmet: a kormányfő és a Fidesz ismét árt az országnak.

Főtanácsadója is ellentmond Orbánnak
Hegedűs Zsuzsa szerint nem a bevándorlás a nyugati terrorizmus gyökere, hanem a tartós munkanélküliség. A szociológus - Orbán Viktor főtanácsadója - a Kossuth rádióban jelentette ki: nem érdemes azzal foglalkozni, hogy ki a menekült és ki a gazdasági menekült, hiszen nem a bevándorlás, inkább a munkanélküliség, valamint a bűnözés és a gyűlölet okozza a problémát. Hegedűs, aki több mint 30 éven át kutatott Franciaországban, kiemelte: a múlt heti terrortámadásokat is bűnözök követték el, nem vallási fanatikusok, "egyszerűen gyűlöletből".
Hasonlóképp kritizálta Orbán szavait André Goodfriend is. Az amerikai ügyvivő ugyanis még hétfőn Twitter-oldalán tette közzé Szent István intelmeit, amelyben az államalapító egyebek mellett azt írta: "Egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny."

Szerző

Inkább cserélt volna a Belváros

Publikálás dátuma
2015.01.14. 06:00
Fotók készülhettek, ám a fideszes többség ezt követően nem akarta nyilvánosan tárgyalni a kétes belvárosi ingatlanügyeket FOTÓ:
Nem eladta, hanem cserét ajánlott az V. kerület azokért a Hold utcai illetve Podmaniczky téri ingatlanokért, amelyekre két cég "bejelentkezett" az önkormányzatnál. A Belváros szerint előbbi még a kerület tulajdonában áll, utóbbiért pedig nem a 9 milliós vételárat, hanem a társaság egyik ingatlanát, egy Báthory utcai lakást kértek el végül. Az eladásokat tegnap a kerület pénzügyi bizottsága is tárgyalta, ahol váratlan fejlemény történt: kiderült, hogy az ügyészség minden valószínűség szerint vizsgálni fogja az ügyeket, ezért annak végéig a Belváros felfüggeszti az ingatlanértékesítéseket.

Nem adta el, inkább cserét ajánlott az V. kerület két olyan ingatlanért, amelyekre két cég jelentkezett az önkormányzatnál, s amelyeket üzleti célokra használtak volna, az önkormányzat korábban mégis lakásáron tervezte odaadni. Ez derült ki a Belváros lapunk Hold utca 13., és Podmaniczky tér 3. szám alatti lakások kapcsán intézett kérdéseire adott válaszából. A birtokunkban lévő dokumentumok szerint ugyanis mindkét "kinézett" ingatlant eladásra javasolta az önkormányzat tulajdonosi bizottsága, és Rogán Antal akkori polgármesternek már csak a szerződéseket kellett volna aláírnia.

A Hold utca 13. fszt. 1.-es, 40 négyzetméteres lakására az épületben bisztrót működtető Axin Kft. csapott volna le tavaly márciusban, mondván: az ingatlant 2007 óta nem használják, de épp a jelenlegi üzlethelyiségük mellett van, ezért szeretnék üzleti vállalkozásukat bővíteni vele, hogy "ezen ingatlan ismét visszakapcsolódhatna a vásárcsarnok, valamint a kerület vérkeringésébe". Az értékbecslés - alig egy hónap alatt - elkészült, s aszerint a Szabadság tér és a Bajcsy-Zsilinszky út szomszédságában lévő lakás 262 ezer forintos négyzetméteráron, 10 millió 500 ezer forintért eladhatónak bizonyult, noha ennek többszöröse a környékbeli ingatlanok ára. Az önkormányzat inkább ingatlancserét ajánlott, de a Belváros közlése szerint - noha az Axin Kft. az erről szóló levelet átvette -, "újabb kérelmet" nem nyújtott be, így a fszt. 1-es lakás még ma is a kerület tulajdonában van. Az épület többségi tulajdonosa egyébként is az önkormányzat, tavaly legalábbis még 81, 65 százalékban a Belvárosé volt.

Viszont mindössze 11,7 százalékos tulajdonrésze volt a Hold utcától nem messze, az Arany János utcai metrómegállónál lévő Podmaniczky tér 3.-ban, mely lényegében már a másik kérvényező Reál Kör Kft.-é, mely az épületben három lakás és egy helyiség tulajdonosa. A cég tavaly májusban jelentkezett be - ugyancsak üzleti céljai érdekében - egy 35 négyzetméteres földszinti lakásra, hogy ott később apartman hotelt alakítsanak ki, vállalva az épület teljes felújítását. Akkor a tulajdonosi bizottság 10 millió 500 ezerre "árazta" a lakást, ám a Belváros szerint később mégis arról kezdtek tárgyalni a vevőjelölttel, hogy az csereingatlant ajánljon fel. Ezt az ajánlatot a Reál Kör el is fogadta, és a közeli Báthory u. 24. félemelet 1. szám alatti lakást ajánlotta cserébe, vállalva, hogy közüzemi, „vagy mással szemben fennálló” tartozása nincs, így teljesülhetett a kérésük.

Számos olyan esetet találni ugyanakkor a Belvárosban, amelyekben az önkormányzat a cserével szerzett ingatlanokon végül áron alul adott túl. Így például a Dorottya utca 8. szám alatt lévő 3200 négyzetméteres épület esetében, amelyet Serfőző Péter, Giró-Szász András államtitkár sógorához köthető cég vett meg 582 millióért - a kerület által negyedére csökkentett áron -, az épületért egy Tüköry utcai ingatlant cseréltek el. Egy másik, Hold utcai ingatlanért egy Nádor utcai épületet adtak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, és a kerület még értékkülönbözetet is fizetett. Tegnap pedig a Népszabadság írt arról, hogy a Károly körút 22-24-et, egy összesen 1500 négyzetméteres üzletet kedvezményesen 240 millió forintért adott el a kerület 2011-ben. A vásárló a székesfehérvári futballklub korábbi, adócsalásért elítélt ügyvezetőjének érdekeltségébe tartozó cég volt.

Vizsgálódik az ügyészség, felfüggesztik az ingatlaneladásokat
Felfüggeszti az ingatlanok értékesítését az V. kerület - derült ki a belvárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának tegnapi több órán át tartó, késő este véget ért ülése után. Steiner Pál, a bizottság ellenzéki elnöke a honlapján arról írt, hogy az ülésen összesen nyolc belvárosi ingatlan értékesítésének ügyét tárgyalták, és Sélley Zoltán jegyző pedig tájékoztatta az amúgy fideszes többségű testületet, hogy "valószínűleg nyomozás indul" az eladások ügyében.
Ennek következménye testület elnöke szerint az volt, hogy „javaslatomra a bizottság úgy határozott, hogy a nyomozóhatósági vizsgálat lezárultáig, illetve az új elidegenítési rendelet megalkotásáig az önkormányzat további ingatlanokat nem értékesít". Steiner hozzátette azt is, hogy "az ülésen részt vevő ellenzéki képviselők minden kérdésükre választ kaptak".
A szóban forgó "nyomozóhatósági vizsgálat" vélhetően Juhász Péter, az Együtt helyi képviselőjének ismeretlen tettes ellen, bűnszervezetben elkövetett, jelentős értékű csalás miatt még decemberben tett feljelentése nyomán indulhatott vagy indulhat. Sélley tájékoztatása már csak azért is érdekes, mert bő egy hete annak, hogy a Fővárosi Főügyészség megkapta a Legfőbb Ügyészségtől Juhász feljelentését, és néhány napja lapunk is rákérdezett annak sorsára, ám választ a vádhatóságtól még nem kaptunk.
A tegnapi ülésen - melyet a fideszes többség szeretett volna az elején a nyilvánosság kizárásával megtartani, ám ezt az elhangzottak átírták - nyolc ingatlan ügyét tárgyalták: József Attila utca 12., az Erzsébet tér 2., a Hercegprímás utca 8., a Károly körút 26., a Szent István krt. 25., a Dorottya utca 8. a Zrínyi utca 14-gyel együtt, a Kossuth Lajos tér 9. és az Arany János utca 7. ügyeit. Ezek esetében, mint Steiner tájékoztatott, a polgármesteri hivatal részletes előterjesztést készített, amiből azonban "nem voltak kikövetkezhetőek" a sajtóban megjelent személyi összefüggések.
A bizottsági vizsgálat során pedig olyan körülmények kerültek elő, amelyeket nem lehet az önkormányzaton belül tisztázni, ez már Steiner szerint a hatóságok feladata lesz.
Az új fejlemények ellenére ma délután 18 órára Juhász az Erzsébet térre várja mindazokat, akiknek a kerületben elege lett a közvagyon "szabadrablásából". Az "antikorrupciós sétán" a résztvevők vélhetően útba ejtik az összes, a sajtóban is elhíresült ingatlant, a többek között Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóról elhíresült Szerb utca 9. számú házra - ahol a fideszes polgármester Szentgyörgyvölgyi Péternek is van egy lakása - pedig jelképesen egy korrupciós emléktáblát helyeznek el.

Szerző

Közös luxemburgi cégben Habony és Heim

Évekig volt közös üzleti érdekeltsége Habony Árpádnak, aki a miniszterelnöknek és több fideszes vezetőnek ad tanácsokat, valamint a kormánytól milliárdos megbízásokat kapó Századvég Gazdaságkutató Intézet elnökének és helyettesének - tudta meg az RLT Klub Híradója. 

A Heim and Partners Capital Group nevű céget 2010-ben jegyezték be, majd 2014-ben megszüntették, s a hivatalos cégdokumentumok szerint befektetési tanácsadással foglalkozott, ám pontos tevékenységéről nincs információ a luxemburgi adóparadicsom cégnyilvántartásában. Heim Péter, a Századvég elnöke azt mondta az RTL Híradónak, hogy minden adót és díjat befizettek a cég után, amelynek nem volt "értékelhető" üzleti eredménye.

A cég 39 ezer részvényéből Habony 8775-öt vásárolt, darabját 1 euróért, tehát körülbelül 2,8 millió forinttal szállt be az üzletbe. A cég főrészvényese Heim Péter, a Századvég igazgatója volt, ő háromszor annyi papírt vett, mint Habony. Szalay-Bodrovniczky Kristófnak, a Századvég elnökhelyettesének 3900 részvénye volt.

Habonynak eddig csak egy cégéről lehetett tudni, a Színes Tinták Bt-ről, amelynek évek óta nem volt bevétele. A sajtóban megjelent információk szerint azonban Orbán Viktor főtanácsadójának sem a kormánytól, sem a Századvég Alapítványtól nem származik jövedelme, így nem tudni miből él. Már csak ezért is kérdéses, miből telhetett Habonynak a részvényekre.

Részleteket itt láthat!

Szerző