Tárgyalás titokban

Publikálás dátuma
2015.01.15. 06:18
Az elsőrendű vádlott rendőri kísérettel érkezett a tegnapi tárgyalásra, és tiltakozott amiatt, hogy fotózni akarták FOTÓ: MTI/CZ
Csaknem 80 ezer oldalt tesz ki annak a bűnpernek az anyaga, melyben V. Lászlót, és húsznál több – köztük számos rendőr - társát vádolják súlyos bűncselekményekkel – például bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével. A tárgyalás tegnap kezdődött Debrecenben.

Kicsit komplikált a helyzet: a Debreceni Törvényszék egyik katonai bírája "a Fővárosi Törvényszékre kirendelve”, ámde a hajdúsági megyeszékhelyen tárgyalja V. László vesztegetési ügyét, amelynek 22 vádlottja van. A fura helyzet oka a fővárosi törvénykezés leterheltsége, illetve Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének döntése lehet.

A vádlottak zöme civil, de van a közöttük rendőr, tűzoltó és pénzügyőr is, ezért folytatja le hadbíróság az eljárást. Erre a legszigorúbb minősítés vonatkozik, ezért zárt ajtók mögött folynak a tárgyalások. Miután a 90 oldalas vádirat is tele van titkosított adatokkal, maga a vád sem publikus és a vádirat ismertetése sem nyilvános.

A sajtó csak az eljárás végén, az ítélet rendelkező részének felolvasásakor lehet jelen, az indokolás már nem nyilvános. Az újságírók legfeljebb a bírósági folyosón tartózkodhatnak, információt azonban az ügy érintettjei sem adhatnak ki, a titoktartási kötelezettség ugyanis őket is köti. Az ügy iratai egyébként 70 – 80 ezer oldalt tesznek ki. A következő hónapokra 10 tárgyalási napot tűzött ki a bíró.

A Vatai István hadbíró alezredes vezette tárgyaláson a Központi Nyomozó Főügyészség ismertette a tavaly augusztusban emelt vádat V. László ügyeiben. A bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben harminchárom, a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben huszonkét vádlottal szemben indult eljárás.

A két vádirat alapján 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire öt évtől huszonöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vádlottak között hét volt rendőr, köztük öt volt vezető beosztású rendőrtiszt, tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő van – közölte az mno.hu.

A költségvetési csalás miatt indult büntetőper novemberben kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint V. László az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott. Az illegális jövedelem növeléséért cégei megtévesztették az adóhatóságot, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek, rossz minőségű terméket hoztak forgalomba, illetve irreálisan magas árakkal dolgoztak.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rendszer hatékony működtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

Szerző

Előzetesben az orgoványi takarékszövetkezet volt ügyvezetője

Publikálás dátuma
2015.01.14. 19:49
FOTÓ: MTI, Ujvári Sándor
Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Kecskeméti Járásbíróság G. Imrét, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetőjét és két másik gyanúsítottat szerdán.

Sajtóinformációk szerint az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori vezetőjét hétfőn vették őrizetbe.
Ügyvédje a tárgyalás után elmondta: a hatóság a szintén felszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet és az orgoványi takarékszövetkezet közötti ügylet miatt gyanúsítja G. Imrét hűtlen kezeléssel.

Szerdán előzetes letartóztatásba helyezték K. Szilárd Miklóst, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséját, valamint Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét is.
Sz. Gyula ügyvédje a tárgyalás után azt mondta, hogy védencét vesztegetés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték. Papp Gábor, K. Szilárd Miklós védője ugyancsak arról számolt be, hogy védencét harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték ugyanilyen vádakkal. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy védence nem követett el bűncselekményt.
Mindhárom letartóztatott védője fellebbezett a kényszerintézkedés ellen.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységének 2014. júliusi felfüggesztése után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.
Az MTI kérdésére a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) 2014. május végén kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. július 4-én visszavonta a pénzintézet engedélyét. Az MNB akkori közleménye szerint az SZHISZ azért zárta ki az integrációs rendszerből az orgoványi takarékszövetkezetet, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a takarékszövetkezet válsághelyzetbe került, mert saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat. A limittúllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmaradt a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől. A társaság hitelezési mutatója rossz volt, a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 2014 március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon csaknem háromszorosára nőtt. A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felelt meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem pedig a saját szabályzatoknak.

Az orgoványi takarékszövetkezetnek mintegy 28 ezer betétese volt, működési területe Bács-Kiskun megye egy részét fedte le. Az ügyfeleit és a felügyeletet egyaránt megtévesztő társaság betéteseinek kártalanítása megtörtént a 31 millió forintot meg nem haladó megtakarítások esetében. Az előzetes adatok szerint, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) teljes kártalanítási kötelezettsége meghaladta az 54 milliárd forintot.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökségnek a takarékszövetkezetek integrációjáért is felelős államtitkára július 8-án azt közölte, hogy ismereteik alapján olyan súlyos szabálytalanságok történtek az orgoványi takarékszövetkezetnél, amelyek a személyes felelősségre vonás szükségességét is felvethetik.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított.

Szerző

Hétéves gyermeket gázolt el a busz

Elgázolt egy hétéves kisfiút egy menetrendszerű autóbusz Pátyon szerdán kora este, a gyereket kórházba vitték.

A busz a Somogyi Béla utcai megállóból indult el, amikor a gyerek a jármű elé lépett. A sérült fiút állapotáról egyelőre nincs információ.
Az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat a párhuzamos utakra terelték.

Szerző