Előfizetés

Szerbek verte szerbek

H. T.
Publikálás dátuma
2015.01.15. 07:00
Alekszicsnyi különbség volt a két csapat között FORRÁS: WATERPOLO
A Szolnok azzal a céllal szállt vízbe a szerb Partizan Belgrád elleni mérkőzésen, hogy folytatja százszázalékos mérlegét a férfi vízilabda Bajnok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában is.

A Partizan viszont abban bízott, hogy az esélytelenek nyugalmával meglepheti vetélytársát, hiszen ezen az estén csak a magyar együttesen volt nyomás. A találkozó rögtön egy kisebb meglepetéssel indult, mert Dusan Mandics révén a szerbek szereztek vezetést. Ez volt a Belgrád és Mandics negyedik gólja is a csoportkörben.

A Szolnok ezt követően viszont bizonyította, hogy náluk nem csak egy játékosra épül a keret. A honfitársai ellen játszó Milan Alekszics és Varga Dániel remek teljesítményének köszönhetően, a félidőben már 5-3-ra vezetett a magyar gárda.

A folytatásban azonban újra ráijesztett a hazai szurkolókra a szerb fiatalok különítménye. Mandics vezérletével, 6-5-re zárkózott a Partizan a harmadik negyed elején, ám ekkor jött Vámos és Mitrovics szép találata, amellyel ismét ellépett a Szolnok. Az utolsó nyolc percben már kicsit elfáradtak a vendégek, amit a Szolnok szerb triója – Alekszics, Mitrovics és Gocics – használt ki, eldöntve ezáltal a győzelem sorsát.

Külön öröm, hogy a hajrában a mérkőzés előtt még sérüléssel bajlódó Kis Gábor is megmutatta, miért tartják az egyik legjobb centernek. Végül 12-7-re nyert a Szolnok, ami akár azt is jelentheti, hogy az ötgólos Alekszics volt a különbség a két együttes között. Érdekesség, hogy a hazaiaknál a szerb hármas egymaga nyolc gólt vállalt magára. Így továbbra is vezeti csoportját a magyar csapat, a Dubrovnik és a Rijeka előtt.

Az A csoportban a címvédő Barceloneta meglepetésre 12-7-re kapott ki a Radnicskitől, míg a Brescia–Eger mérkőzés lapzártánk után ért véget

Bajnokok Ligája, csoportkör:
3. forduló:
A csoport:
Radnicski–Barceloneta 12-7
Brescia–Eger – lapzártánk után ért véget
Recco–Olimpiakosz 19.00
A csoport állása: 1. Recco 6 pont (2 mérkőzés), 2. Olimpiakosz 4 (2), 3. Radnicski 3 (3), … 5. Eger 1 (2).
B csoport:
Rijeka–Spandau 11-5
Dubrovnik–Galatasaray 11-5
Szolnok–Partizan 12-7
A csoport állása: 1. Szolnok 9 pont (42-26), 2. Dubrovnik 9 (25-16), 3. Rijeka 6.Magyarok nélküli kézi-vb

Publikálás dátuma
2015.01.15. 06:56
A Nikola Karabatic fémjelezte francia válogatott a torna egyik nagy esélyese FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOF KOEPSEL
A házigazda Katar Brazília elleni mai mérkőzésével megkezdődik a férfi kézilabda-világbajnokság. Sajnos az ötkarikás játékok szempontjából is jelentős torna - az aranyérmes kijut a 2016-os riói olimpiára - a magyar válogatott nélkül zajlik. Igaz, még múlt év végén is volt elméleti esélye annak, hogy Nagy Lászlóék mégis ott lesznek Dohában.

A ma kezdődő katari férfi kézilabda-világbajnokság tétje már az olimpia. A győztes kvalifikálja magát a 2016-os riói ötkarikás játékra, míg a következő hat helyezett indulhat majd az olimpiai selejtezősorozatban. Sajnos a torna a magyarok nélkül zajlik. A Mocsai Lajos vezette magyar válogatott tavaly júniusban oda-visszavágós párharcban alulmaradt a szlovénokkal szemben (54-51), a velenjei második mérkőzés hajráját rontotta el, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy lemaradjon a fontos tornáról.

A csoportbeosztások
A csoport:
Spanyolország, Szlovénia, Katar, Fehéroroszország, Brazília, Chile
B csoport:
Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Ausztria, Tunézia, Irán
C csoport:
Franciaország, Svédország, Algéria, Csehország, Egyiptom, Izland
D csoport:
Dánia, Lengyelország, Oroszország, Argentína, Szaúd-Arábia, Németország
A mai program
Katar-Brazília (18.30 óra, Tv: Sport2)

Azóta új kapitány irányítja Nagy Lászlóékat: a játékosként legendás, szakvezetőként még komoly eredményekkel nem rendelkező spanyol-kirgiz Talant Dujshebaev célja az, hogy először kijusson a csapattal a 2016. januári, lengyelországi Eb-re, majd ott úgy szerepeljen, hogy szerezzen indulási jogot a 2016. áprilisi kvalifikációs tornára, s onnan Rióra.

Tavaly izgalmat keltett, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) elvette az ausztrálok vb-indulási jogát, és odaadta a sportágba rengeteg pénzt pumpáló németeknek, miután férfiválogatottjuk lemaradt a 2012-es londoni olimpiáról és a tavalyi dániai kontinensviadalról, ugyanakkor ötödik lett a legutóbbi spanyolországi vb-n.

Ősszel politikai okok miatt Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek jelezte, hogy nem indít csapatot Katarban, ennek következtében az IHF Izlandnak és Szaúd-Arábiának adott zöld utat.

A magyarok ezúttal is hoppon maradtak, így számukra az Eb kínálkozik, hogy életben tartsák olimpiai kijutási álmaikat.

A katari világbajnokságon a címvédő spanyolok, az olimpiai és Európa-bajnok franciák, a vb- és Eb-második dánok, továbbá az olimpiai és vb-bronzérmes horvátok számítanak a legesélyesebbnek, ugyanakkor az ötkarikás ezüstérmes svédek, valamint a lengyelek, a szlovénok és az oroszok is beleszólhatnak a dobogós helyek elosztásába. A házigazda katari válogatott azt a célt tűzte ki, hogy jobban szerepeljen az eddigi legjobb, 16. helyezésénél.

Ezért új szövetségi kapitány érkezett a csapathoz, a 2013-ban a spanyolokkal vb-címet nyerő tréner, Valero Rivera, így még tartogathat meglepetést az ázsiai ország. A sors pikantériája, hogy a házigazdákat irányító Valero Rivera fiával, Valero Rivera Jr.-ral nézhet farkasszemet, aki a címvédő hispánokat erősíti.

A 24 csapat négy hatos csoportban kezdi meg a küzdelmet, minden csoportból az első négy jut a nyolcaddöntőbe, innen pedig kieséses rendszerben folytatódik a torna. A döntőt február 1-jén rendezik. A mérkőzéseket Luszailban és Dohában játsszák. A világbajnokságot a Sport Tv közvetíti.

Így látják a magyarok

Mikler Roland, a válogatott kapusa: „Alacsonyabb színvonalra számítok, mivel nem leszünk ott a világbajnokságon. A viccet félretéve, komoly tornának ígérkezik, viszont a legerősebb mezőny mindig az Európa-bajnokságon van.”

Nagy László, a válogatott jobbátlövője: „A rendezés kifogástalan lesz, mivel anyagi gondokkal nem küszködik Katar. Kiegyenlített mérkőzésekre számítok, a végén pedig francia sikert várok.”

Harsányi Gergely, a válogatott jobbszélsője: „Nyomon követem majd a világbajnokság mérkőzéseit, szerintem a franciák diadalmaskodnak.”

Dési János kiesett, Sebestyénék folytatják

Amilyen jól ment a 2015-ös Dakar-ralin a motoros mezőny egyetlen magyarja, Dési János – összetettben már az 51. helyen állt –, annyira peches volt az elmúlt napokban.  A KTM-es versenyző a bolíviai só sivatagban előbb órákat szerelte a megállt motorját, majd kihagyott egy részt a pályából, végül a kilencedik szakaszon mindössze a 30. kilométerig jutott el…

„Három-négy órát kellett szerelnem a sivatagban, mire újraindult a motor, és délután négykor tudtam a még előttem álló hétszáz kilométernek nekiveselkedni. Éjszaka már nem mentem be a dűnék közé a második speciálra, és így is hajnali négyre értem be a táborba. Nem tudom mi lesz, remélem, engednek tovább versenyezni” – jelentette ki Dési János a tegnapi rajt előtt.

Nos, a versenybírák nem értékelték az igyekezetét – már elrajtolni sem engedték –, és a speciál kihagyása, valamint az időtúllépés miatt kizárták a versenyből. Az autósoknál viszont az UNIQA Sandlander Team versenyzői még versenyben vannak, igaz, több mint 10 órán át küzdöttek a terepviszonyokkal és mintegy 200 kilométernyi, feshfesh homokos zónán haladtak át.

„A kamionok nagyon széttúrták az utat, volt olyan hely, ahol elakadtunk és térdig elsüllyedtünk, nagyon kemény nap volt. A szakasz végére ránk sötétedett, mi szerencsére már nem voltunk messze a céltól” - mesélte Sebestyén Sándor, aki Bognár Józseffel és Dambinbaljir Jargalsaikhannal a 67. helyre kormányozta be a Toyotát Calamában, így összetettben a 62. helyen vágott neki a tegnapi szakasznak, amely már újra Argentínában volt.

Az autósoknál Al-Attiyah (Mini) jelentősen növelte előnyét a kilencedik szakaszon kissé eltévedő de Villiers (Toyota) előtt, és sokan úgy vélik, a katari pilótának immár elég lehet a végső győzelemhez a 23:58 perces előnye. A másik három kategóriában jóval szorosabb a versenyfutás: a motorosoknál a spanyol címvédő Marc Coma (előnye 5:28 perc), a quadosoknál a lengyel Rafal Sofik (4 perc az előnye), míg a kamionosoknál Ajrat Mardejev (14:10 perc az előnye) vezette trió áll az élen.