Előfizetés

Tóbiás: dilettáns a jegybank politikája

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a forint árfolyamának nagy mértékű ingadozása egyértelműen igazolja, hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb, ennek oka pedig a kormány és a Magyar Nemzeti Bank dilettáns politikája. Tóbiás József csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is mondta: az elmúlt négy évben a Fidesz volt az egyetlen, amely veszélyeztette az emberek szabadságát, a sajtószabadságot.

Az ellenzéki pártvezető szerint nem lehet, hogy a kormány a forint árfolyamával történteket kizárólag a világgazdaságban zajló folyamatokkal magyarázza. A szocialista parlamenti frakció tanácskozása után hangsúlyozta, a kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást, a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat, és olyan gazdaságpolitikát kellene kialakítaniuk, amely megvédi a magyar állampolgárok forintjait.

Nem ingatlanvásárlásokkal, zongoravásárlással kellene foglalkozni - mondta Tóbiás József a jegybankra utalva. Szavai szerint ma 100 ezer autóhiteles és személyi hitelt felvevő ember retteg attól, mi fog történni. A svájci központi bank (SNB) csütörtökön eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, ennek következtében jelentősen gyengült a forint a svájci frankkal szemben, de nagy ívet járt be a forint/euró árfolyam is.

Tóbiás József kitért arra is, hogy egyes elemzők szerint tartós lesz a kőolaj világpiaci árának csökkenése. Ha ez így van, akkor ennek a gáz árában is meg kell jelennie, az árcsökkenésnek el kell jutnia az emberekhez, ezt nem lehet megspórolni a kormánynak - mondta.

Hozzátette: ezt "a világítópénzt" - amelynek segítségével fűtés és áram van a lakásokban - nem viheti el a kormány, nem tüntethetik el az oligarchák svájci bankszámlákon. Kijelentette: tavaly egyértelművé vált, hogy a kormányhoz kötődő cégek haszonélvezői a gázimportnak, ebből az extraprofitból van, aki vágóhidat épített, van, aki luxusberuházásba kezdett, míg a magyar emberek ebből a pénzből nem láttak semmit.

Az MSZP elnöke közölte, az árcsökkenésből származó pénzeket átlátható módon meg kell kapniuk az embereknek, ezért felkérte Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettest, hogy dolgozzon ki erre javaslatot. Tóbiás József beszélt arról is, hogy álságosnak tartják azokat a kormánypárti véleményeket, amelyek összemossák a terrorizmus kérdését a gazdasági bevándorlással, a menekültüggyel, és a szabadság korlátozását is ezzel igazolják. A Fidesz nyilatkozatai olyan irányba vezethetnek, amely megfelel a terroristák szándékainak: bezárkózni, félni, megfigyelni - értékelt.

Kijelentette: az MSZP semmilyen szabadságkorlátozó intézkedést sem támogat; nem lehet korlátozni Magyarországon a sajtó szabadságát. A miniszterelnök nem döntheti el, hogy a közmédia a Fidesz kommunikációs terepe lesz - hangoztatta. Mely ország az, ahol a miniszterelnök behívja és eligazítja a szabad sajtót, hogy mostantól kezdve mi lesz a támogatásukkal? - kérdezte. Hozzátette, úgy tudta, Magyarországon sajtószabadság van és a sajtó a piacról él, ma ezzel az illúzióval is le lehetett számolni. Szerinte eddig a kormányfő által irányított sajtóról lehetett beszélni.

Az MSZP elnöke arra szólította fel a kormánypártokat, álljanak el a sajtószabadság korlátozására vonatkozó kezdeményezéseiktől, ne bújtassák el azt a terrorizmus mögé. A terrorizmus elleni fellépés nemzeti ügy, ugyanilyen nemzeti ügy a sajtószabadság is - hangsúlyozta. Elmondta, a nap folyamán a parlamenti frakció a február 5-én és 6-án Veszprémben tartandó évadnyitó frakcióülést készítette elő.

DK: Az Orbán-kormány mentse meg a devizahiteleseket!

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítása érdekében.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő csütörtöki közleményében azt írta: lehet, hogy a mostani árfolyamgyengülés csak átmeneti állapot, de devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztő részlet. Az ellenzéki párt szerint a forint csütörtöki "brutális" gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték. Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével.

Jogerősen felmentették Szilvásyt az UD-ügyben

Helyben hagyta az első fokú ítéletet, így jogerősen felmentette a bíróság Szilvásy Györgyöt az UD Zrt. ügyben indult perben – tudta meg a Népszava. Noha a fővárosi Ítélőtábla zárt tárgyalást tartott, melynek időpontjáról ráadásul a sajtót sem tájékoztatták, lapunk úgy tudja, a másod fokon eljáró bírói tanács mindenben helytállónak találta az első fokú ítéletet, így meg is erősítette azt.

Mivel a tárgyalás zárt volt, így érdemben nem kommentálhatom az ítéletet, de valóban jogerős a felmentésem – erősítette meg lapunknak Szilvásy György. A volt titokminiszter elmondta: a szakmailag is korrekt ítélet nemcsak megerősítette, de visszamenőleg is bizonyítja, hogy igaztalanul vádolta a Fidesz 2009-től őt és a nemzetbiztonsági szolgálatokat, s az akkori kormány sem követett el semmiféle törvénytelenséget. Szilvásy emlékeztetett: a Fidesz 2010-ben learatta politikai gyümölcsét ennek a vádnak, az érintetteket hat éven keresztül meghurcolták, az akkori Nemzetbiztonsági Biztonsági Hivatal (NBH)-ba és a szakszolgálatokba vetett állampolgári bizalom megrendült – az ügyészség pedig partner volt ebben, az igen káros munkában. A Fidesz ellenzéki politikájának az UD-ügy emblematikus része volt, ám most ismét – kétszer első fokon, ma pedig jogerősen is – bebizonyosodott: igaztalanok voltak az akkori kormányt ért vádak.

 Ismert: a volt titokminisztert és társait Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok személyiségi jogainak megsértésével vádolta az ügyészség. A vádhatóság szerint Szilvásy és társai azzal sértették meg Kövér és Demeter személyiségi jogait, hogy nyilvánosságra hozták az UD Zrt. ügyében indult nemzetbiztonsági vizsgálat során lehallgatott telefonbeszélgetések felvételét. A vád eleve nem állt túl erős lábakon, tekintettel arra, hogy a felvételek többségét valójában a fideszes Répássy Róbert hozta nyilvánosságra egy sajtótájékoztatón, Szilvásy pedig csak a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén játszotta le azokat a bizottság határozott kérésére.

Ennek ellenére a vádhatóság Szilvásy esetében személyes adattal történt visszaélés, tények szándékos hamis színben feltüntetése, s becsületsértés vádját látta megalapozottnak, ám mind a három pont esetében felmentették. Már az elsőfokú ítélet kimondta: a vádlottak törvényesen, az alkotmány szellemében jártak el, míg a megvádolt politikusok riválisai, a velük együttműködők, a sértettek, a feljelentők és a terhelő tanúk szavahihetetlennek bizonyultak a perben. Az akkor nyilvános – most másodfokon is megerősített - ítélet indoklása szerint Szilvásy a nemzetbiztonsági veszélyek elhárítása érdekében törvényesen lépett fel.