Juhász akcióterve a Belváros védelmére

Publikálás dátuma
2015.01.16. 06:05
Juhász Péter FOTÓ: Tóth Gergő
"Nehogy abba a helyzetbe kerüljön, hogy Rogán Antal önt tolja előre, és aztán maga kerül börtönbe. Ez egy személyes javaslat"-mondta Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármesternek Juhász Péter tegnap azután, hogy a képviselő-testületi ülésen lemondott oktatási bizottsági tagságáról. 

Az Együtt helyi képviselője ugyanis semmilyen módon nem akar kötődni az ingatlaneladási döntésekhez, melyek kapcsán - több hónapos munkával előkészített - feljelentést tett. Juhász megjegyzésével arra utalt, hogy a ma Fidesz-frakcióvezető Rogánnal szemben a jelenlegi kerületvezetőnek nincs mentelmi joga, nem országgyűlési képviselő. Bejelentését taps fogadta, több helyi civil érdeklődő ugyanis megjelent az ülésen. Az Együtt képviselője szerint ráadásul már a jelenlegi polgármester aláírása szerepel a Klotild-palota adásvételi szerződésén, amit mindössze 180 ezer forintos négyzetméteráron adott el a kerület. Erre Szentgyörgyvölgyi azzal próbált visszavágni, hogy Juhász eddig sem vett részt a kerületi munkában; a politikus ezt kikérte magának, amit újra hangos ováció fogadott.

A feljelentést egyébként Juhász tegnap átadta Szentgyörgyvölgyinek, s közölte: noha a bizottsági munkától távol tartja magát, mandátumát megtartja, hiszen csak így férhet hozzá az önkormányzati dokumentumokhoz. A 14 oldalas dokumentum, melyhez a BRFK korrupciós főosztályának, egy esetleges nyomozás megindításához, további adatokat kell gyűjtenie, a képviselő tegnap nyilvánosságra is hozta. A feljelentés részletesen szemlélteti, hogyan építettek rendszert a kerületi ingatlanvagyon kijátszására; önkényesen bérlőket jelöltek ki - akik egy-két hónappal később kedvezményes áron meg is vehették az ingatlanokat -, s a bérleti jogot sem pályáztatta meg az önkormányzat. Az értékbecslések az önkormányzat által megszabott árakból indultak ki, és még ingatlangazdálkodási tervet sem készített a kerület az elmúlt években, holott az államháztartási törvény előírja. Juhász szerint ez a gyakorlat nagyjából megfelezte az ingatlanok valós értékét: 200-300 ezer forintos négyzetméterárak vannak a város legdrágább pontján. A gyakorlattal és a vitatott eladásokkal több milliárd forintos kár érhette a kerület lakosait.

Érdekesség továbbá, hogy a kerület korábbi jegyzőjéről, a hivatali visszaéléssel meggyanúsított Rónaszéki Lászlóról a Fidesz-frakcióvezető azt állította, „bizalomvesztés miatt” menesztette. Az önkormányzati jegyzőkönyv szerint azonban "közös megegyezéssel” távozott, így végkielégítést is kaphatott. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy Rogán valami észlelt szabálytalanság miatt kirúgta volna Rónaszékit az ingatlanügyletek miatt. Juhász egyébként még szerdán, a belvárosi antikorrupciós sétán kezdeményezte: ha egyetlen lakásról is kiderül, hogy "haveroknak, mutyiban játsszák át, harmadáron", arra az ingatlanra ő is bead egy ajánlatot, és a lakást a belvárosi lakókkal megvennék, hogy a szegényeknek adják. "Ezt nevezzük el belvárosvédelmi akciótervnek" - fogalmazott.

Szerző

Orbán már nem ígér pénzt

Publikálás dátuma
2015.01.16. 06:00
Az állami propaganda eszköze a közmédia lesz – csak benne bízik a miniszterelnök FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nem bízik már az eddig kormánybarát médiumok lojalitásában Orbán Viktor, ezért a jövőben nem számít a "támogatásukra" sem, a Fidesz inkább a közmédiára támaszkodna. Több forrás szerint az érintett médiumok vezetőivel ezt múlt pénteken maga a kormányfő közölte, amit a Heti Válasz főszerkesztője meg is erősített. Ezzel új fejezet nyílt a Simicska-Orbán konfliktusban, különösen, hogy ma már egyértelmű: az állami propagandára állított M1-el szemben az üzletember középre pozicionálná a Hír Tv-t.

"Akinek az a hobbija, hogy magazinokat vagy tévéket tartson fenn, az ne számítson ehhez állami forrásokra" - fogalmazott állítólag a kormányfő a találkozón

Mielőtt végképp szembefordulnának vele, inkább a kormányfő húzza ki a talajt az eddig kormánybarátnak tartott médiumok lába alól. Orbán Viktor több beszámoló szerint is találkozóra hívta a kormánypárti sajtó vezetőit múlt pénteken, hogy személyesen közölje velük, a jövőben nem számít a segítségükre, a támogatásukat nem tartja szükségesnek. Mint a VS.hu hivatkozott a miniszterelnök szavaira, "megszűnik az eddig megszokott viszony a Fidesz és köztük". Az ok egyszerű: a Fidesz üzeneteinek közvetítésére a jövőben inkább a közmédiára, a március 15-től főállású hírtelevízióvá váló M1-re, a "nemzeti főadó" helyét átvevő Duna Tv-re, a Magyar Rádióra, valamint a távirati irodára támaszkodna a kormány.

"Akinek az a hobbija, hogy magazinokat vagy tévéket tartson fenn, az ne számítson ehhez állami forrásokra" - fogalmazott Orbán az ATV beszámolója szerint. Ennek egyértelmű, és különösen Simicska Lajos érdekeltségeit sújtó következménye, hogy jelentős állami hirdetésekre ezután már nem számíthatnak; a lapoknak, kereskedelmi médiumoknak immár "saját lábukon" kell megállniuk. A kormányfő és a Fidesz eddigi gazdasági háttérembere között hónapok óta húzódó feszültség első jele volt, hogy a hirdetési stop már tavaly nyáron megkezdődött a Heti Válaszban és a Magyar Nemzetben is, utóbbinál jelentős leépítések is voltak emiatt, csakúgy, mint a Hír Tv-nél.

Sokkal inkább hihető azonban, hogy Orbán a Simicskával - legalább a reklámadó óta - folyó konfliktusát új síkra kívánta terelni; az elmúlt időszakban ugyanis a Hír Tv is egyre kritikusabb anyagokat közölt, például az útdíjról, vagy az ingatlanügyek miatt Rogán Antalról, de L. Simon Lászlót sem kímélte a Várkert Bazár ügyében. A válaszlépés pedig mintha eddig váratott volna magára; igaz, az M1 átalakítása elsősorban épp a Simicskához köthető Hír Tv-nek jelent komoly csapást. Amikor pedig egy hete lapunk rákérdezett erre a Hír Tv-nél, Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes egyértelművé tette: felveszik a kesztyűt és "termelési riportok" helyett - utalt az M1-re - vállalják a még belemenősebb riportokat. "A reklámadó, az állami hirdetések elvonása, és a konkurenciaharcra kényszerítés ellenére, tesszük azt, ami egy jobboldali tévé dolga. Még akkor is, ha most épp egy jobboldali kormány nem szeret bennünket" - fogalmazott akkor Szikszai.

Az biztos, hogy nem vívhatta ki Orbán tetszését a Magyar Nemzet szeptemberi áremelése után, hogy az arról szóló vezércikkben Liszkay Gábor megírta, erre utoljára a Medgyessy-kormány alatt kényszerültek. Miközben azóta több baloldali politikus is szerepel a Hír Tv-n, úgy tudni, az általa összehívott találkozón a kormányfő bírálta a jobboldali média azon munkatársait, akik szerinte "túlmozgásosak". Az ATV szerint azt mondta, "ahelyett, hogy felemelt fejjel vállalnák a kormány intézkedéseinek támogatását", inkább elbizonytalanították közönségüket. A kormány szerinte tudomásul veszi, hogy a kereskedelmi tévéknél és a magánkézben lévő lapoknál adottság "a kritikai attitűd". Eztán hivatkozott arra is, hogy a 2013-ban elfogadott pártfinanszírozási szabályok az átláthatatlan időszak után "önálló lábra" állították a pártokat, így a magyar politikai rendszer nincs többé kiszolgáltatva gazdasági erőcsoportoknak, köztük a médiatulajdonosoknak sem. Amíg pedig a Fidesz támogatottsága 35 százalék fölött, az MSZP-é és a Jobbiké 25-25 százalék alatt marad, nincs ok aggodalomra. Úgy tudni, a Simicska-érdekeltségekben a már megtett takarékossági intézkedéseket elegendőnek tartják, és tisztán piaci alapon is működni tudnak majd a médiumok.

Arról, hogy a jobboldali médiumoknak mi volt a reakciója az Orbán által elmondottakra, nem sok tudható. A Hír Tv-vezér által lapunknak mondottakból azonban kiolvasható: mivel az M1-et az ő konkurenciájukként építik fel, az egyes médiumoknak kényszerűen újra kell pozicionálniuk magukat. Egyes értesülések szerint Simicska ezentúl a Hír Tv-vel erősen megcélozná a "középen állókat”.

"Az elmúlt hónapokban érzékelhető változások beértek. A Fidesz médiapolitikájának újabb szakaszába értünk, amikor már senki másban nem lehet megbízni, csak a közvetlenül a kormány kezében lévő médiában. Véget ért a demokratikus látszatok korszaka" - kommentálta az új fejleményeket a Mérték Médiaelemző Műhely. Szakmai körökben azonban úgy vélik, Orbán nem mondhat le teljesen minden médium támogatásáról: a Class FM-re az egyetlen országos kereskedelmi rádióként, a Metropolra az egyetlen országos terjesztésű ingyenes napilapként szüksége lehet a Fidesznek bármilyen kampányban, és a teljesen apolitikus TV2 - a kormánnyal kérlelhetetlenül kritikus RTL Klub vetélytársaként - is fontos lehet. Semmi garancia - sőt, megelőző hatástanulmány - nincs ugyanis arra, hogy az évi 80 milliárd forint közpénzből gazdálkodó MTVA valóban jó lóra tett volna egy egész napos hírszolgáltatást nyújtó, specifikus nézői igényt kiszolgáló hírtévé elindításával, valamint a többi tematikus csatornával, és kétséges az is, hogy az összesen 10 százalékos nézettséget sem elérő közmédia új tévéje tud-e elszipkázni nézőket a Hír Tv-től, vagy újakat szerezni.

"Műhelytalálkozó"?

A hírek szerint a találkozón Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Borókai Gábor, a Heti Válasz vezetője, Liszkay Gábor és Élő Gábor a Magyar Nemzet-, illetve az Mno.hu-főszerkesztője, valamint Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is jelen volt. Lapunknak a találkozó tényét egyes résztvevők elismerték, ám csak név nélkül. Úgy tudjuk, a plakátcégektől, a Magyar Hírlaptól és a Class FM rádió képviselői is ott voltak képviselők. Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a VS-nek erősítette meg az információt, bár közlése szerint a sajtóban megjelentnél "jóval szélesebb kör" volt jelen. Mások azonban - így Élő és Liszkay is - elzárkóztak a kommentár elől. Eközben Bencsik mindennek az ellenkezőjét állította: szerinte a kétórás találkozón, amelyet a Parlamentben tartottak, nem került szóba pénz, inkább "műhelytalálkozó" volt.

Szerző

Kapcsolódó

Orbán körmöse

Borongós időnk lesz

Publikálás dátuma
2015.01.15. 21:13
Illusztráció: Thinkstock
Pénteken az északi, északkeleti tájakon felhősebb, borongósabb, de csapadékmentes idő valószínű, máshol sok napsütésre számíthatunk. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton erős, viharos lehet a délies szél. Hajnalban -4,+5°C, nappal 4-15°C várható, az enyhébb idő a Dunántúlon lesz - írja idokep.hu.

Szombaton eleinte még változóan felhős időnk lesz, majd többfelé erősen megnövekedhet a felhőzet nyugat felől, kora estétől eső, záporeső többfelé előfordulhat. Északnyugaton szeles marad az idő. 5-15°C várható, északon, északkeleten lesz a leghűvösebb. 

Vasárnap sok lesz felettünk a felhő, többfelé kell számítani esőre, helyenként egy-egy záporra is, a magasabb hegységeinkben havas eső, kisebb havazás is előfordulhat. 1-11°C várható, délkeleten lesz a legmelegebb.

Hétfő délután és kedden ismét előfordulhat kisebb eső, zápor, havas eső, de megmaradó hó továbbra sem lesz. 

Kedden a Dunántúlon feltámadhat az északnyugatira forduló szél. Napközben általában 2 és 9°C között alakulhat a hőmérséklet - olvasható az időkép előrejelzésében.

Szerző
Témák
időjárás