Le kellene mondania a MOB elnökének

Törvénytelen volt a Magyar Olimpiai Bizottság működése az elmúlt három évben. Ezt a Fővárosi Ítélőtábla állapította meg, miután másodfokon Dr. Török Ferencnek adott igazat a bíróság.

A kétszeres olimpiai bajnok öttusalegenda a szervezet 2012. február 26-i közgyűlés összehívásának módját és határozatait támadta meg, ugyanis azok szerinte a törvényességet és az alapszabályt is sértették. A bírósági ítéletre tekintettel új közgyűlést kell összehívni a régi tagokkal, és velük elfogadtatni az új alapszabályt, valamint tisztségviselőket is kell választani.

„Az a szomorú, hogy mindenki tudta azt, hogy minden szabálytalan, de csak az volt a cél az elmúlt három évben, hogy engem kiiktassanak. Belső érdemi vizsgálatra nem került sor azóta. Így három éve tulajdonképpen szabálytalanul működött a MOB. Próbáltam többször segítséget ajánlani Borkai Zsolt elnöknek, de ezt ő mindig elutasította. Szerintem neki most le kellene vonnia a konzekvenciát és le kellene mondania” – nyilatkozta lapunknak Török Ferenc.

Egy biztos, ezzel valószínűleg még nincs vége az ügynek. A bírósági döntésre való tekintettel a MOB köteles új közgyűlést összehívni.

Szerző

Történelmi egri diadal

Az Eger történelmi tettre készült a Brescia otthonában a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában. A magyar csapat ugyanis még egyszer sem tudott idegenben nyerni a BL-ben.

Szerda este viszont átszakadt ez a gát, mert a parádés védekezésének és a jó emberelőny kihasználásnak köszönhetően 7-3-ra megverték az olaszokat a sárga-kékek. Ezzel első sikerüket ünnepelhették ebben a szezonban, ami azért is dicséretreméltó, mert az előző fordulóban nagy pofonba szaladtak bele otthon az egriek a Recco elleni 12-4-es vereséggel. Most azonban Dabrowski Norbert vezetőedző fiai örülhettek a könnyed diadalnak.

„Azt gondoltam, hogy szoros lesz a végjáték, de azért nem vagyok boldogtalan, hogy nem így lett. Nem engedtük, hogy a Brescia használja az erősségét, a negyedek elteltével pedig Braniszlav Mitrovics tönkretette a lövőiket. A Recco elleni fejlövés után fontos volt, hogy ilyen eredményt tudjunk elérni Olaszországban, de messze még a vége, sok meccs vár ránk, és hasonlóan kell játszanunk a folytatásban is" – nyilatkozta a mester a klub honlapjának.

A Szolnok szintén simán nyert a szerb Partizan Belgrád ellen. Ám a 12-7-es győzelem ellenére Cseh Sándor vezetőedző azért talált negatívumokat is csapata játékában.

„Két dolog bosszant. Úgy éreztem, hogy a meccs közepén nem kellő vehemenciával játszottak a srácok. Egy szerb csapat ellen nem lehet alibizni. Emellett Mandicsról tudtuk, hogy lőni fog, ehhez képest két blokk mellett is ellőtte. Persze, az is igaz, lőhet négy gólt Mandics, csak nyerjünk. Nyertünk." – összegzett a szakember a szövetség honlapján a mérkőzést követően.

Kis Gábor, a Szolnok centere a mérkőzés előtt még a labdát sem tudta megfogni, végül azonban ő szerezte a találkozó utolsó gólját. „Gyakorlatilag az a lövés volt az első lövésem a héten. Tudtuk, hogy a centereknek nem lesz sok dolga, így nekem sem kell megfogni a labdát” – árulta el a kulisszatitkokat Kis.

Bajnokok Ligája, csoportkör
3. forduló:
A csoport:
Radnicski–Barceloneta 12-7
Brescia–Eger 3-7
Recco–Olimpiakosz – lapzártánk után ért véget
A csoport állása: 1. Recco 6 pont (2 mérkőzés), 2. Olimpiakosz 4 (2, 22-16), 3. Eger 4 (3, 18-22).
B csoport:
Rijeka–Spandau 11-5
Dubrovnik–Galatasaray 11-5
Szolnok–Partizan 12-7
A csoport állása: 1. Szolnok 9 pont (42-26), 2. Dubrovnik 9 (25-16), 3. Rijeka 6.Szerző
Frissítve: 2015.01.15. 21:26

Ellentmondások tornája

Publikálás dátuma
2015.01.16. 06:54
A kupával a kontinens egységét kívánják jelképezni, e célt több-kevesebb sikerrel valósítják meg FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GA
Nem állíthatnánk, hogy a világ lélegzetvisszafojtva várná a szombaton megkezdődő labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupát. Az európai kluboknak a torna púp a hátán, a francia együttesek több tucatnyi játékosukat veszítik el a viadal idejére, de a résztvevő játékosok sem érzik igazi szakmai kihívásnak a kupán való részvételt. 

Eredetileg Marokkónak ítélték a torna rendezési jogát, ám az észak-afrikai ország a kontinens nyugati részén, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban tomboló Ebola miatt ódzkodott annak megrendezésétől. A királyság azonban hivatalosan nem akarta bejelenteni visszalépését, azt remélte, hogy elhalasztják a viadalt, ám végül az afrikai szövetség lépett: novemberben elvették a rendezési jogot Rabattól, Marokkót kizárták a tornáról és a helyére beugró Egyenlítői-Guineát bízták meg a lebonyolítással.

A csoportbeosztások
A csoport. Egyenlítői-Guinea, Burkina Faso, Gabon, Kongó
B csoport. Zambia, Tunézia, Zöld-foki-szigetek, Kongói Demokratikus Köztársaság
C csoport. Ghána, Algéria, Dél-Afrika, Szenegál
D csoport. Elefántcsontpart, Mali, Kamerun, Guinea.

projektekbe fekteti az állam bevételét azzal a céllal, hogy uralmát népszerűsítse. Amint Lisa Misol, a Human Rights Watch munkatársa fogalmazott, a labdarúgással próbálja meg elvonni a figyelmet a korrupcióról, a rémtettekről. Az Afrikai Labdarúgó Szövetség pedig bele is esett csapdájába. Bár az ország 2012-ben Gabonnal együtt már lebonyolított Afrika Kupát, kérdéses egyedül mennyire képes erre, mert nincsenek meg a kellő infrastrukturális adottságai a sikeres rendezéshez. Két helyszín (Mindomo és Ebibeyin) például a senki földjén

található. Hogy mekkora az Ebola veszélye, nem könnyű megbecsülni, de szakértők szerint nem nagy, mert légi úton nem terjed. Előzőleg azonban minden csapat összes tagját tesztelik, nem hordozzák-e a gyilkos kórt. Maxim Chuopo-Moting, a Schalke 04 kameruni légiósa szerint komolyan kell venni az Ebolát, de nem szabad túldramatizálni a helyzetet. Több nyugati profijátékos egyébként eurótízezreket áldozott az Ebola elleni küzdelemre.

A szombati nyitónap programja
Egyenlítői-Guinea-Kongó 17.00 (Eurosport 2)
Burkina Faso-Gabon 20.00 (Eurosport 2)

A tornát lebonyolítási rendje miatt is bírálatok érik. Sokak szerint túl sokáig tart: az utolsó csoportmeccseket január 28-án rendezik meg, a döntőt február 8-án. Felkészüléssel együtt tehát a nyugati csapatoknak több mint egy hónapra kell lemondaniuk afrikai légiósaikról.

Néhány nyugati együttes számára különösen nagy gondot jelent a kupa. A francia Ligue 1-ből 52 (!) játékos vesz részt a tornán, a Bordeaux és a tabella élén álló Lyon 5-5 focistáját lesz kénytelen nélkülözni. A kupa így akár a francia bajnokság végkimenetelét is befolyásolhatja. A Bundesligából bár csak heten vesznek részt a viadalon, a kiesés ellen küzdő Dortmund mégis épp a legkényesebb időszakban veszti el gaboni válogatottját, a csatár Aubameyangot.

A torna esélyesei közé sorolhatóak a szokásos favoritok, Elefántcsontpart, Kamerun és Ghána, illetve az előző, 2013-as Afrikai Nemzetek Kupáján meglepetésre a döntőig menetelő Burkina Faso. A címvédő Nigéria nem jutott ki a viadalra.

Szerző