Az anyjának nem kell - Újszülött az inkubátorban

Publikálás dátuma
2015.01.16. 10:26
Illusztráció/Thinkstock
Azt persze nem lehet tudni, hogy a "nem kell" mit takar, manapság sokan kerülhetnek olyan élethelyzetbe, hogy képtelenek ellátni, felnevelni egy gyereket. Az egészséges kislányra ma hajnalban bukkantak a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet újszülöttmentő inkubátorában.

Az újszülöttnek a Jázmin nevet adták - közölte az egészségügyi intézmény. A tájékoztatás szerint nulla órakor szólalt meg az inkubátorház csengője, az újszülött osztály dolgozói egy 2800 grammos, 50 centiméteres lánygyermeket találtak a készülékben, a csecsemőről  további elhelyezéséig az újszülött osztály dolgozói gondoskodnak.

A közleményben emlékeztetnek: a kórház újszülöttmentő inkubátorának 2013. novemberi átadása óta Jázmin a második csecsemő, akit ott helyeztek el. Először tavaly januárban találtak újszülöttet a készülékben, őt Albert névre keresztelték el a kórház dolgozói.

Szerző

Köszi, de ne már! - Elutasította a TASZ ajánlatát a Kurucinfó

Publikálás dátuma
2015.01.16. 10:00
TASZ/FACEBOOK
Nem kér a TASZ segítségéből a Kuruc.infó -írja az Alfahír. 

A portál e-mailben kérdezte a kuruc szerkesztőit, mit szólnak a bíróság döntéséhez és a TASZ felajánlásához. Az ügy előzménye, hogy a bíróság első fokon elrendelte egy 2013-as cikk eltávolítását, ami az ítélet szerint kétségbe vonja az auschwitzi haláltáborban történteket.

A jogvédő szervezet, a TASZ felajánlotta, hogy ingyenes jogsegélyt biztosít a portál szerzőjének, illetve felelős szerkesztőjének, miután a TASZ vitatja a holokauszt tagadását tiltó büntetőjogi tényállás és az internetes tartalmak széles körű blokkolását lehetővé tévő szabály alkotmányosságát, és a szervezet meggyőződése, hogy az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas. 

Az Alfahir érdeklődő e-mailjére érkezett válasz szerint a kuruc.info.hu szerkesztőségének esze ágában sincs engedelmeskedni a bíróságnak, és ahogy fogalmaznak "természetesen" nem veszik le az érintett cikket, és "amennyiben a magyarellenes gondolatrendőrségnek sikerül eltávolíttatnia vagy blokkoltatnia", újra elérhetővé teszik. A TASZ ajánlatát pedig - amiből nem kérnek - szerintük pusztán önös érdekek motiválják,  hogy ily módon "az egész ország előtt bizonyíthassák elszánt liberalizmusukat". 

Szerző

Elküldték Schwezoffot

Publikálás dátuma
2015.01.16. 06:13
Frölich Róbert Dohány utcai főrabbi elküldése miatt telhetett be a pohár – Schwezoff Dávid mosolyogva fogadta menesztését FOTÓ:
Menesztette tegnap a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlése a szervezet ügyvezető igazgatóját. Schwezoff Dávid a helyszínen tudomásul vette a döntést, helyére pedig a tavaszi tisztújításig Kunos Pétert, a Mazsihisz ügyvezetőjét választották meg a küldöttek. Ezzel lehiggadni látszanak a zsidó közösségben hónapok óta dúló feszültségek.

Harmincnyolc igen, 18 nem arányú szavazással menesztette posztjáról a BZSH rendkívüli közgyűlése Schwezoff Dávidot. A BZSH így leváltott ügyvezető igazgatója meglepetésre tudomásul vette a döntést, s mosolyogva csak annyit közölt: továbbra is az átlátható gazdálkodásért fog dolgozni, s köszöni az eddig "együttműködést".

A kijelentés már csak azért is pikírt, mert hosszú hónapok óta tartó balhénak akartak véget vetni azok, akik tegnapra összehívták a BZSH rendkívüli közgyűlését. Miután Schwezoff jogszerűtlennek tartotta az ülést, annak szervezői eredetileg arra is felkészültek, hogy a küldötteket nem engedik majd be a BZSH Síp utcai székházába. Forrásaink szerint két napon át fűtötték a székházhoz közeli Hősök Templomát és biztosak voltak abban, hogy határozatképes lesz a rendkívüli közgyűlés. Végül azonban a BZSH dísztermében gyűltek össze a küldöttek, ahol nemcsak maga Schwezoff, hanem szinte valamennyi szavazásra jogosult is megjelent.

Noha az ügyvezető igazgató rögtön azzal kezdte, a közgyűlés összehívása miatt jogszerűtlen, leszavazták, s arról határoztak: érvényes és határozatképes a rendkívüli ülés, amelyen közjegyző is részt vett. Mielőtt Schwezoff menesztéséről döntöttek, sorra szólaltak fel a tagok, volt aki jelen lenni nem tudott, de levelet küldött - egyaránt az ügyvezető távozását követelve. A támogatás hiányát érzékelve a botrányairól elhíresült BZSH-igazgató végül szót kért, s még azt is bevetette: a béke érdekében hajlandó visszahelyezni Frölich Róbert Dohány utcai főrabbit posztjára, ahonnan a múlt héten menesztette. Felvetését hatalmas nevetés fogadta, a BZSH közgyűlése ekkorra már hajthatatlannak bizonyult.

Még az ülés előtt Schwezoffról lapunknak többen azt mondták, hogy Frölich főrabbi meggyanúsításával és leváltásával a közösség maradék bizalmát is elveszítette. Az ügyvezetőt júliusban választották meg, sokak szerint azért, mert fiatal, ért a gazdasági ügyekhez és a támogatói abban bíztak, hogy megújítja a hitközséget. Néhány nap múlva azonban kiderült, hogy korábban transzvesztita előadóként lépett fel az éjszakában, majd katolikus kántorként tevékenykedett és evangélikus lelkészképzőbe is járt. Heisler András, a Mazsihisz elnöke már akkor ragaszkodott ahhoz, hogy az erkölcsileg alkalmatlan ügyvezető távozzon tisztségéből. Később Tordai Péter, a BZSH elnöke kezdeményezte Schwezoff visszahívását, de az októberi közgyűlésen sokak meglepetésére az ügyvezető posztján maradt, ellenben az elnököt eltávolították. Tordait az ügyvezető akkor "hazugnak és mutyistának" nevezte.

Schwezoff novemberben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. A Heti Válasz október végén számolt be arról is, hogy Schwezoff felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával, mert sikkasztást gyanít. A Dohány utcai zsinagóga főrabbijának a múlt héten mondott fel Schwezoff, mert véleménye szerint érintett a beléptetőrendszer körüli botrányba és feleségével együtt dokumentumokat tartott vissza. A zsinagóga közössége azonban tiltakozott Frölich elmozdítása ellen, aminek következtében a Mazsihisz átvette állományba őt, és a Dohány utcai zsinagógába delegálta főrabbiként, majd a rabbitestület állt ki mellette.

Az, hogy Schwezoff milyen higgadtan fogadta menesztését, már csak azért is meglepő, mert a BZSH leváltott ügyvezető igazgatója nem tartotta érvényesnek a tegnapi közgyűlést és annak határozatait, ezért előre közölte: azokat a bíróságon is megtámadhatja. Erről azonban a közgyűlésen nem esett szó, ellenben a BZSH megüresedett ügyvezetői igazgatói posztjára azonnal választást kellett kiírni, mert egyébként jogi személyként senki sem képviselhette volna a szervezetet. Az egyetlen induló Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója volt, akit meg is választottak a tisztségre. Kunos a tavaszi tisztújításig vezeti a BZSH-t is.

Szerző