Előfizetés

Rendőrök ellen támadtak volna a belgiumi dzsihadisták

Rendőrök lettek volna a célpontjai annak a dzsihadista csoportnak, amelyre csütörtökön csaptak le a belga kommandósok. A nyomozóhatóságok tájékoztatása szerint az utcán posztoló rendőröket és rendőrörsöket egyaránt meg akartak támadni. Péntekre virradóra is folytak a házkutatások, tizenhárom gyanúsítottat tartóztattak le Belgiumban, kettőt Franciaországban vettek őrizetbe. Ketten meghaltak, egy ember súlyosan megsérült a kommandós akcióban. Fegyvereket, töltényeket, egy rendőregyenruhát és nagyobb pénzösszeget foglaltak le, közölte egy rendőrségi szóvivő. 

A belga tömegkommunikáció eléggé visszafogottan kezelte az eseményeket, a hat közszolgálati tévé egyike sem szakította meg az adását, az eredetileg tervezett filmeket, sorozatokat sugározták, és csak a híradók voltak a szokottnál kicsit hosszabbak – jelentette tudósítónk, Hegyi Gyula, aki csütörtök este Antwerpenből érkezett vissza Brüsszelbe. Mint írja, a péntek reggeli híradók is ugyanazt a néhány, előző napi felvételt ismételgették Verviers-ből, a rendőrautókkal lezárt utcaszakaszról. Megtudhattuk viszont, hogy a vallon iparvárosban nyolc-tíz, Szíriából visszatért dzsihadista él. A két agyonlőtt terrorista nevét viszont egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

Sem a Zaventem repülőtéren, sem a vonaton, sem az állomáson semmilyen látható nyoma nem volt az eseményeknek. Ami persze nem jelenti azt, hogy civilben ne vigyáznák sokan a gyanús mozdulatainkat. A brüsszeliek – a lakosság és a rendőrség egyaránt – amúgy hozzá vannak szokva a fokozott biztonsági készültséghez. Minden hónapban itt találkoznak egymással az Európai Unió állam- és kormányfői, itt a NATO központja is, és a tagállamokból is gyakran járnak ide tüntetni békés és kevésbé békés aktivisták. A házak felett köröző helikopter és a lezárt utcaszakasz a mindennapi élet megszokott része, és kevésbé zavarja a brüsszelieket, mint az, hogy a metró mozgólépcsője gyakran leáll, és a sok éve megkezdett építkezések, felújítások sosem akarnak befejeződni.

Terrorakció Belgiumban - Dzsihadistákat vettek őrizetbe

Tizenhárom gyaníthatóan szélsőséges muszlimot vettek őrizetbe Belgiumban a dzsihadisták után kutatva különböző helyeken végrehajtott razziák során - közölte pénteken a belga államügyészség.

Két további embert - a belga hatóságok által folytatott eljárással összefüggésben - Franciaországban fogtak el. A terrorelhárítók által csütörtök este a kelet-belgiumi Verviers-ben lebonyolított akció helyszínén Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat, lőszert, robbanóanyagot és rendőri egyenruhát találtak. 

Eric van der Sypt államügyészségi szóvivő szerint a Verviers-ben agyonlőtt két férfi, illetve megsebesült és elfogott társuk belga rendőrségi célpontok, illetve rendőrök ellen tervezett merényleteket. A csütörtök esti, összehangolt belgiumi razziasorozat Verviers mellett főként a fővárosra, azon belül az észak-afrikai bevándorlók által viszonylag sűrűbben lakott Molenbeek és Anderlecht kerületre összpontosult.

Egy férfit a Brüsszeltől délre fekvő Charleroiban vettek őrizetbe. Ő a gyanú szerint illegális ügyletet bonyolított le - vagy ilyen ügyletre készült - annak a terroristának a feleségével, aki Párizsban a múlt pénteken egy kóser élelmiszerboltban ejtett túszokat. A rendőrök a férfit agyonlőtték, de négy túsz is meghalt.

lásd még:http://nepszava.hu/cikk/1045357-terrorellenes-akcio---ketten-meghaltak-video

Kóbor állatokra költötték összes megtakarításukat

Publikálás dátuma
2015.01.16. 13:37
Illusztráció/Thinkstock
Több tucat gazdátlan macskának és kutyának keres új otthon egy kínai pár, miután összes megtakarításukat a kóbor állatok megmentésére fordították.

Hu Feng-tuan és felesége egy mindössze húsz négyzetméteres lakáson osztozik a Szecsuán tartománybeli Csengtu utcáiról összeszedett állatokkal. A történet egy tetőn ragadt macska megmentésével kezdődött, amelyet a pár 10 évvel ezelőtt fogadott be magához. Azóta folyamatosan újabb állatok csatlakoztak a háztartáshoz, a pár állatokkal kapcsolatos kiadásai már elérték a havi háromezer jüant (mintegy 133 ezer forintot). A feleség, aki korábban ápolónőként dolgozott, saját maga ügyel az állatok egészségére, mivel nem engedhetik meg maguknak az állatorvosi költségeket. 

Hu Feng-tuan, aki korábban drágakő értékbecslőként dolgozott, de ma már utcai eladóként keresi a kenyerét, elmondta: mivel elfogyott az összes pénzük, az állatoknak új otthonra van szükségük. 

"Minden megtakarításunkat arra költöttük, hogy felneveljük őket. Remélem, hogy akadnak olyan melegszívű emberek, akik segítenek nekünk néhány állat örökbefogadásával. Nem akarunk pénzt, csak azt kérjük, hogy tegyenek jót ezekkel az állatokkal" - tette hozzá a férfi.