Demokratikus Kerekasztal alakul

Publikálás dátuma
2015.01.16. 18:23
MTI Fotó: Kovács Attila
Kerekasztalok megalakításra hívtak fel ismert baloldali közéleti szereplők, akik szerint az ország jelenlegi „válsághelyzetében” párbeszéden alapuló reformokra, közösen meghatározott társadalmi minimumokra volna szükség, hogy elkerülhető legyen egy „nemzeti tragédia”.

A várhatóan jövő vasárnap megalakuló Demokratikus Kerekasztal elnevezésű szervezet alapítói - Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró – pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon ismertették a magyar társadalomhoz szóló felhívásukat.

Ebben egyebek mellett azt írták, hogy Magyarország átfogó társadalmi, politikai, szociális és gazdasági válság küszöbén áll. Szavaik szerint nem zárható ki, hogy a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek.

Ezért látják szükségét a változásokat előkészítő, célokat, jövőképet, nemzetiminimum-javaslatokat kidolgozó, különböző értékorientációjú kerekasztalok megalakulásának - közölték. Terveik szerint ezek együttműködésével tavaszra - terveik szerint március 15-ére - létrejöhet egy „nemzeti egyeztető fórum”, amely lehetővé teszi egy „új történelmi kompromisszum” kidolgozását.
A felhívás szerint ők ilyen minimumnak javasolják a köztársaság, a demokrácia helyreállítását, hazánk európai irányultságú értékeinek megerősítését, a rendszer társadalmi igazságtalanságainak korrekcióját.

Lovas Zoltán szerint Magyarországnak vissza kell fordulnia a történelmi zsákutcából, ehhez pedig konzultációkon alapuló reformok kidolgozására van szükség.

Horváth András az elmúlt hónapok demonstrációira utalva arról beszélt, látható, hogy megmozdult a társadalom, de tovább kell lépni, és ennek az egyik módja lehet a kerekasztalok, majd a nemzeti egyeztető fórum megalakítása. Jelezte, hogy tudomása szerint a konzervatív oldalnak is szándékában áll egy kerekasztal létrehozása Közkerék elnevezéssel, két-három hét múlva.

Ferge Zsuzsa azt mondta, az országban ma óriási igény van arra, hogy elkezdődjön a gondolkodás a jövőről, és ehhez akarnak keretet, találkozóhelyeket adni a kezdeményezésükkel.
Iványi Gábor szerint véget kell vetni az évek óta zajló háborúnak, ehhez pedig szerinte reformokat, fordulatot előidéző értelmes párbeszédre volna szükség.

Lovas Zoltán erre utalva leszögezte: nem gondolják, hogy a kerekasztalok képviselőiből álló leendő nemzeti egyeztető fórumon Orbán Viktorral lehetne tárgyalni és kompromisszumot kötni vele, szerintük addig a miniszterelnöknek le kellene mondania vagy a pártjának félre kellene állítania őt.

Szerző

Húsz pont alatt nincs házi segítségnyújtás

 Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága azt közölte: a kormányzat a szociális ellátórendszer átalakításánál arra törekszik, hogy a legrászorultabbak kapjanak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást.

"Az idősödés folyamatának felerősödése azt követeli meg a kormánytól, hogy a bentlakásos intézményi ellátás mellett minőségi szolgáltatásokat biztosítson az alapszolgáltatásokban" - hangsúlyozta az államtitkárság, hozzátéve: meg kell teremteni a lehetőséget a fokozott ápolást és gondozást igénylő idősek számára, hogy otthonukban kapjanak professzionális segítséget.
A házi segítségnyújtás jogosultságának megváltoztatása azt szolgálja, hogy a jelentős önellátási problémával küzdők minőségi ellátásban részesüljenek - tették hozzá.

Kiemelték: a jelenlegi szolgáltatási rendszer az alacsony ponthatár miatt már nem tudja ellátni a társadalom elöregedéséből fakadó ápolási, gondozási feladatok növekedését. Ezért 2015-től a házi segítségnyújtás igénybevétele előtt egy többdimenziós állapotfelmérés készül, amelyen a szolgáltatás biztosításához 20 pontot kell elérni.

A módosítás fokozatosan történik - írták, kifejtve: az kizárólag azokat az igénylőket érinti, akik a jogszabályváltozás hatályba lépése után fogják kérni a házi segítségnyújtást. Tehát a már ellátotti jogviszonyban lévőkre nem vonatkozik semmilyen módon a ponthatárok változása, nincs felülvizsgálat előírva a már igazolt gondozási szükségletekre - szögezték le.

"A jogosultsági feltétel megváltoztatása egyértelművé teszi, hogy a jövőben olyan szükséglettel kell rendelkezzen az igénylő, amely alapápolási feladat biztosítását feltételezi, illetve szükséglete alapján elengedhetetlen a szakképzett és hivatásos szociális gondozó munkája" - olvasható a szociális államtitkárság közleményében.

Szerző

Nem mennek be a villamosok a Széll Kálmán térre

Publikálás dátuma
2015.01.16. 17:12
FOTÓ: MTI, Soós Lajos
Jelentősen átalakul a villamosok közlekedése a Széll Kálmán tér felújítása miatt jövő hétfőtől - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A március végéig tartó, jövő hétfőn elkezdődő ütemben bontási és építési munkák is lesznek a tér belső részében. Ezért a Széll Kálmán tér két oldalán ideiglenes villamos-végállomásokat építenek.

Hétfőtől a 61-es villamos két szakaszon, a Móricz Zsigmond körtér és az Attila út-Krisztina körút kereszteződésénél lévő ideiglenes végállomás, valamint Hűvösvölgy és a Káplár utcai ideiglenes végállomás között közlekedik. Az ideiglenes villamos-végállomásoktól a Széll Kálmán térre gyalogosan, vagy a 91-es busszal lehet eljutni.

A 18-as villamos a Savoya Parktól, az 59-es villamos pedig a Márton Áron tértől csak az Attila út és a Krisztina körút kereszteződésénél lévő ideiglenes végállomásig közlekedik. A Szent János-kórház és Farkasrét között utazóknak a Zugliget, Libegőig meghosszabbított vonalú 102-es buszt ajánlja a BKK, az 59-es villamos és a 102-es busz ajánlott átszállási pontja a Kék Golyó utca megálló.

Szerző