Tizenhárom dzsihadistát vettek őrizetbe Belgiumban

Tizenhárom gyaníthatóan szélsőséges muszlimot vettek őrizetbe Belgiumban a dzsihadisták után kutatva különböző helyeken végrehajtott razziák során - közölte pénteken a belga államügyészség.

Kora esti tájékoztatás szerint az őrizetbe vettek közül végül öt személyt gyanúsítottak meg terrorszervezet tevékenységében való részvétellel. A meggyanúsítottak közül hármat előzetes letartóztatásba helyeztek, két személy pedig - közelebbről nem ismertetett feltételekhez kötötten - szabadlábon védekezhet majd.

Két további embert - a belga hatóságok által folytatott eljárással összefüggésben - Franciaországban fogtak el.
A terrorelhárítók által csütörtök este a kelet-belgiumi Verviers-ben lebonyolított akció helyszínén Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat, lőszert, robbanóanyagot és rendőri egyenruhát találtak.

Eric van der Sypt államügyészségi szóvivő szerint a Verviers-ben agyonlőtt két férfi, illetve megsebesült és elfogott társuk belga rendőrségi célpontok, illetve rendőrök ellen tervezett merényleteket. Az előzetes letartóztatásba helyezett három személy egyike a Verviers-i lövöldözés sérültje.

A csütörtök esti, összehangolt belgiumi razziasorozat Verviers mellett főként a fővárosra, azon belül az észak-afrikai bevándorlók által viszonylag sűrűbben lakott Molenbeek és Anderlecht kerületre összpontosult.

Egy férfit a Brüsszeltől délre fekvő Charleroiban vettek őrizetbe. Ő a gyanú szerint illegális ügyletet bonyolított le - vagy ilyen ügyletre készült - annak a terroristának a feleségével, aki Párizsban a múlt pénteken egy kóser élelmiszerboltban ejtett túszokat. A rendőrök a férfit agyonlőtték, de négy túsz is meghalt.

Szerző

"Nagy falat" épít Szaúd-Arábia az Iszlám Állam ellen

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentette fenyegetés miatt Szaúd-Arábia 965 kilométer hosszú biztonsági kerítést épít az ország északi, Irakkal közös határa mentén - írta pénteken a Business Insider című amerikai internetes portál.

Az építkezés tavaly szeptemberben kezdődött, a két ország határa mentén öt rétegű, megfigyelőtornyokkal, infravörös kamerákkal és radarokkal felszerelt biztonsági kerítést fognak felhúzni.

A létesítményen belül hét parancsnoki központot hoznak létre, amelyek segítségével már 35 kilométeres távolságból észlelni tudják majd a határt megközelítő repülőgépeket és szárazföldi járműveket. A gyalogosokat 18 kilométerről észlelni fogják, és a kerítés mentén föld alatti mozgásérzékelőket telepítenek. A "nagy fal" irányító központjait üvegszálas kábellel kötik össze a belügyminisztériummal, és a kerítés hatékonyságát 240 gyorsreagálású jármű fogja segíteni.

A múlt héten az ISIS egy különítménye rajtaütést hajtott végre egy szaúdi határposzt ellen, három katonát megöltek. Az ISIS, amely a Szaúd-Arábiától északra fekvő iraki területeket ellenőrzése alatt tartja, fontos céljának tekinti, hogy idővel elfoglalja a két szent - mekkai és medinai - mecsetnek is otthont adó Szaúd-Arábiát.
Korábbi hírek szerint ez lesz az első szakasza annak a 9000 kilométer hosszú csúcstechnológiás biztonsági kerítésnek, amely a tervek szerint teljesen körül fogja venni Szaúd-Arábiát.

A szaúdi hatóságok a jemeni határ bizonyos szakaszain is kerítést építettek. A The Telegraph című londoni lap értesülései szerint a szunnita királyság határainak védelmére mintegy 30 ezer katonát mozgósítottak, miután a Szíriában és Irakban előretörő Iszlám Állam vezetője novemberben közzétett üzenetében Szaúd-Arábia és a szaúdi síiták ellen sürgetett támadásokat.

Szaúd-Arábia 2006-ban döntött a biztonsági kerítés megépítéséről, majd annak felállításáról 2009 júliusában írt alá megegyezést az EADS európai légi- és hadiipari konszernnel. Eredetileg csak az iraki határszakasz mentén tervezték megépíteni a kerítést, később azonban annak kibővítése mellett döntöttek.

Szerző

Országos készültséget hirdetett a Szolidaritás

Országos készültséget hirdetett a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás péntek délután amiatt, hogy a lengyel parlament alsóháza, a szejm péntekre virradó éjjel megszavazta a kormány bányareform tervének végrehajtását lehetővé tevő törvénymódosítást.

A törvénymódosítás mellett a parlamenti többséget élvező kormánykoalíció tagjai szavaztak.
A sztrájkkészültséget Piotr Duda, a Szolidaritás elnöke hirdette meg. Az országos sztrájkbizottság katowicei tárgyalása után Duda elmondta, készen van a sztrájkoló bányászokat támogató tiltakozások forgatókönyve, ennek részleteit bizalmasan kezelik. Jelezte: a készültség országos jellegű, az összes ágazatra kiterjed. „Az, ami az éjjel történt, botrány. A felelősség a kormányfőt, a kormányt terheli” - fogalmazott a Szolidaritás elnöke.

A bányareform tervet múlt szerdán mutatta be Ewa Kopacz kormányfő. Ennek értelmében átszervezik a legnagyobb lengyel bányacéget, a Széntársaság Kft.-t (KW). A KW 14 bányájából négyet bezárnak, az ott dolgozó bányászok közül 6 ezret más üzemekbe helyeznek át, 5 ezret pedig elbocsátanak. A reform során a KW-t szervezetileg az energiaiparba integrálják.
A KW bányáiban a múlt csütörtökön már hatalmas sztrájkot indítottak, a tárnák mélyén rotációs rendszerben mintegy 2 ezer ember tiltakozik, 5 bányász pedig hétfő óta éhségsztrájkot tart. Egyre több helyen utcai menetek, blokádok formájában is tiltakoznak. Szerda este a sziléziai Bytom lakosai többezres menetben vonultak.

Kopacz a hét elején Katowicében eredménytelen megbeszélést folytatott a bányászok képviselőivel, ennek befejezése után a kormány és a bányász-szakszervezetek egyaránt nyitottságukat fejezték ki a további tárgyalásokra. A kormánydelegáció csütörtökön folytatta a tárgyalást, ezt követően a felek enyhe optimizmusról számoltak be.

A kormány álláspontja szerint nem bányák bezárásáról, hanem "átszervezéséről" van szó, amely nélkül egy hónapon belül csődbe jut a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget hozó KW, és elvész az átszervezésnek alávetendő bányákból elbocsátott bányászok végkielégítése is. A bányászok viszont olyan megoldásokat sürgetnek, amelyek az átszervezendő bányák további működését garantálnák.

A gyors ütemben elfogadott bányatörvényt még a felsőháznak, a szenátusnak kell jóváhagynia, ez hétfőn várható. A bányászok és az ellenzék azt követelik, a törvény végrehajtását Bronislaw Komorowski elnök akadályozza meg vétójával. Komorowski hétfőn úgy nyilatkozott, közvetítő szerepet szeretne betölteni a konfliktusban, de ennek ő nem részese.
Jövő kedden Katowicében a Szolidaritás más szakszervezetekkel is egyeztet, amelyek képviselői előzetesen támogatásukat fejezték ki a készülő tiltakozások iránt.

Szerző