Előfizetés

Orbán "szerénykedik", de tovább harcol a bevándorlókkal

Publikálás dátuma
2015.01.18. 10:05
Orbán Viktor miniszterelnök szerint harcolni kell Brüsszel álláspontja ellen, addig is nekünk kell megvédeni magunkat a bevándor
Orbán Viktor szerint a devizában felvett fogyasztási hitelekről a bankoknak és a devizahiteleseknek kell tárgyalniuk, ebben az ügyben a kormány közvetítő lehet. A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a menekültekkel kapcsolatos, életidegen szabályok.

Autóhitelesekről, személyi kölcsönösökről

Az autóhitelesekkel és a személyi kölcsönt felvevőkkel összefüggésben a kormányfő azt mondta, szerinte most kifejezetten tárgyalásos helyzet van, a bankoknak és a devizahiteleseknek tárgyalniuk kell, a kormánynak mediátor, közvetítő szerepe lehet, de nem lehet ügydöntő. Közölte: a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek is egyértelmű helyzetet teremtettek, de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bírósági ítéletek kimondták: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőnek kell viselnie.

Az autóhitelesek járhatnak a legrosszabbul
Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek - emelték ki devizapiaci elemzők.Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője azt hangsúlyozta, hogy  főként az autóhiteleseket érinti negatívan az erősödő svájci frank. Elmondta: az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15 százalékkal gyengült a forint a svájci fizetőeszközzel szemben, valamint 1-1,5 százalékot az euróval szemben, ami valószínűleg tartós marad. Hozzátette: önmagában a svájci frank megerősödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés - kockázatosabb befektetési eszköz - hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával, vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.Orbán "szerénykedik, mint az ibolya"

Arra a felvetésre, hogy a nyugati lapok - amelyek korábban kifogásolták a kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit - most egyértelműen dicsérik a magyar kormányt, Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya". Úgy folytatta, nem lenne helyes, ha a kormány dicsérgetné magát, akiket elismerés illet, azok a választópolgárok, akik 2010-ben és 2014-ben hatalmas "közbizalmat és felhatalmazást" adtak a kormánynak. A kabinet pedig unortodoxnak mondott, szokatlan, rendkívül sok pénzügyi érdekcsoport és bank húsba vágó pénzügyi érdekével szemben is képes volt arra, hogy az emberek javát szolgáló döntéseket hozzon - fejtette ki.

Nem is vándorlunk ki Európába?

A bevándorlásról szólva az unión belüli mobilitás és az unión kívülről érkezők közötti különbségre hívta fel a figyelmet. A miniszterelnök azt mondta, az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni turistaként, vagy munkavállalóként, így az Európai Unióhoz tartozó országokon belül nem beszélhetünk sem bevándorlásról, sem kivándorlásról, hiszen "egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk". Ezért abszurd, amikor Magyarországon politikai felhanggal arról beszélnek, hogy Magyarországról kivándorolnak Németországba vagy Londonba - tette hozzá. "Nem vándorolnak ki, hiszen mi magunk akartuk, hogy egy közös gazdasági tér jöjjön létre, ahol szabadon lehet munkát vállalni" - fogalmazott.

"Orbán maga is tudja, hogy hazudik"
Az Együtt közleménye szerint a miniszterelnök kijelentései vérlázítóak, "mert Orbán Viktor maga is tudja, hogy hazudik". Hozzátették: az érintett magyarok többsége azért vállalt munkát külföldön, mert itthon nem tudott. "Úgy is mondhatjuk, hogy ők gazdasági menekültek. Ezek az emberek hiányoznak Magyarországról, és Orbán Viktor kormányzása üldözte el őket" - olvasható közleményükben.
Magyar Liberális Párt a miniszterelnök kijelentéseire reagálva szintén közleményt adott ki. Ebben arra szólították fel Orbán Viktort, hogy fejezze be az emberek riogatását. Szerintük a Fidesz politikája az ellenségek "gyártására" épül, és most a bevándorlók vannak soron. A miniszterelnök negyvenezer bevándorlóval "riogat", miközben a Magyarországon letelepedők száma ennek töredéke - írták. "Magyarországra a legnagyobb veszélyt nem a bevándorlók jelentik, hanem a gyűlöletkeltő, szegényeket és eltérő kultúrájú békés közösségeket üldöző politika, valamint a kivándorlás" - olvasható a közleményben. 
Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) azt írta, a budapesti gettó felszabadulásának hetvenedik évfordulóján "egyetlen otromba politikus verte csak fel az ünnep csendjét: Orbán Viktor", aki szerintük idegenellenes indulatokat szított rádiónyilatkozatában, az emléknapon folytatta a "harcot", a bűnbakképzést és az uszítást.

Orbán őket nevezi bevándorlóknak

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra: bevándorlásnak azt nevezik, amikor az unión kívüli országokból érkeznek emberek az EU-ba. Elmondta, az uniós szabályozás alapján ha valaki engedély nélkül lép be Magyarországra, és azt őt igazoltatónak papírt mutat fel és azt mondja, politikai menekült és menedékjogot kér, akkor őt többé nem lehet úgy kezelni - ami egyébként a valóságnak megfelelne - , hogy ő egy megélhetési bevándorló.
    
A miniszterelnök szerint "tömegesen kiképzett emberekről van szó", szemben a korábbi állapottal most már ügyvédek, jogászok által felkészített emberek érkeznek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy ne tiltott határátlépők, hanem menedékjogot kérők legyenek.

Orbán terroristának bélyegezte a bevándorlókat

Korábban írtuk, hogy miközben az európai állam- és kormányfők a párizsi terrorcselekmények után igyekeznek megelőzni a muszlim- és bevándorlóellenességet, a magyar miniszterelnök a migránsok ellen hangolta a közvéleményt. Sőt, Orbán Viktor ennél jóval tovább is ment, a kormányfő kijelentései az iszlámellenes mozgalmakhoz és a szélsőjobboldali szavazókból merítő euroszkeptikusokhoz mérve is a keményebb vonalat képviselik.

Orbán a párizsi szolidaritási menet résztvevőjeként kikelt a bevándorlók és a "gazdasági bevándorlás" ellen, méghozzá a magyarok egységes álláspontjaként közvetítve radikális eszméit. A kormányfő szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Úgy fogalmazott: abban reménykedik, a mostani események higgadt, nyugodt elemzése abba az irányba viszi majd el az európai vezetőket és Brüsszelt is, hogy "egy szigorú, a bevándorlást korlátozni akaró politika nyerjen polgárjogot Európában". Azt is mondta, a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára Magyarország nem tud semmiféle menedéket nyújtani. 

"Nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország". Orbán közölte: "nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".


Magyarország nem lehet célpont a bevándorlóknak

"Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom, nyilvánvalóan aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani" - fogalmazott, majd úgy folytatta: a megélhetési bevándorlóknak azonban nemet kell mondani, és világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket. "Itt Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie, meg kell mondani az igazat: nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország" - hangsúlyozta.

Harcolni kell Brüsszel ellen, meg kell védeni magunkat

Ismertette, hogy Magyarországon 2014-ben a menedékjogi kérelmet benyújtók száma elérte megközelítette a 43 ezret, ami duplája  a korábbi adatoknak. A tendencia riasztó - tette hozzá. Orbán Viktor szerint Brüsszel ezzel a gonddal szemben nem fogja Magyarországot megvédeni, ezt a magyaroknak kell megoldaniuk, meg kell magukat védeniük. Harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a szabályok és ne életidegen szabályokat erőltessenek ránk - közölte.

Újra járható a 8-as főút

Megszűnt az útlezárás a 8-as főúton, ahol szombat este halálos gázolás történt - tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője.

Máté Alexandra közölte, a helyszínelés befejeződött, így újra mindkét irányban járható a 8-as főút Herendnél. Szombat este nyolc óra körül eddig tisztázatlan okokból gyalogost gázolt egy kisteherautó a 8-as főút herendi szakaszán, a szentgáli elágazónál. A mentőszolgálat megyei mentésvezetője, Novák Judit elmondta, a kocsi alá szorult holttestet a katasztrófavédelem munkatársai emelőpárna segítségével szabadították ki a jármű alól.

Kapcsolódó
Ismét halálos gázolás - Vigyázzunk az utakon!

Nézze meg, nyert-e az ötösön!

Publikálás dátuma
2015.01.17. 21:28
FOTÓ: Thinkstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott ötös lottó és joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki.

A nyerőszámok: 

63 (hatvanhárom)
68 (hatvannyolc)
69 (hatvankilenc)
75 (hetvenöt)
86 (nyolcvanhat)

Joker: 966105.

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
a 4 találatos szelvényekre egyenként 2 496 165 ;
a 3 találatos szelvényekre 25 080;
a 2 találatos szelvényekre 1575 forintot fizetnek.