Előfizetés

Újra járható a Csalagút

Részlegesen és nagy késésekkel indult újra a forgalom vasárnap délután a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban, amelyet előző nap tűz miatt lezártak.

Az alagutat üzemeltető társaság, a Eurotunnel már reggel közölte ugyan, hogy a forgalom újraindult, ám először csak üres vonatok haladtak végig az alagúton, ellenőrizendő, hogy biztonságos-e a közlekedés. Az utasforgalom a két alagút közül az egyiken indult meg vasárnap délután, de a Eurostar szuperexpresszeket közlekedtető cég közölte, hogy a London, Párizs és Brüsszel, illetve több köztes célállomás között közlekedő szerelvények utasainak a menetrendhez képest 2-3 órás késésekkel kell számolniuk.

A Eurotunnel, amely az alagút mellett a járműveket szállító vasúti szerelvényeket is üzemelteti, szintén háromórás késések lehetőségére figyelmeztette vasárnap az utazókat. A folytatódó súlyos fennakadások oka az, hogy a két alagút közül továbbra is csak az egyik működik, a másikban még vizsgálják a szombati tűz okozta károkat.

A működő alagútban is jelentős sebességkorlátozásokat vezettek be. Több utas arról számolt be vasárnap a Twitter mikroblogportálon, hogy órák óta ül mozdulatlan szerelvényeken az alagút angliai bejáratánál. A tűz miatt összesen 26 Eurostar-járatot töröltek; vasárnapi becslések szerint ez legalább 12 ezer utast érintett. A Eurostar vasárnap beállított egy pótjáratot, amelyen 800-an utazhatnak, de felhívta a figyelmet arra, hogy még hétfőn is késésekre lehet számítani.

Az 1994-ben megnyílt Csatorna-alagútban háromféle vonat közlekedik. A Eurostar társaság óránként 300 kilométeres sebességgel haladó szuperexpresszei utasokat szállítanak, a Eurotunnel által működtetett Le Shuttle-szerelvényeken személyautók, motorkerékpárok és buszok kelhetnek át Folkestone-ból Calais-ba és vissza, emellett külön, teherautók szállítására kialakított, konténerszerű vasúti kocsikat vontató szerelvények is közlekednek a két part között. 

A szombati tűz ez utóbbiak egyikén keletkezett: egy kamion gyulladt ki az alagút franciaországi végén. A Eurotunnel járműszállító szerelvényei is csak igen részleges menetrenddel indultak újra vasárnap: a cég egyelőre kétóránként közlekedtet egy-egy szerelvénypárt a működő alagútban. A terminálok előtt hatalmas kamionsorok torlódtak fel; a cég igyekszik a csatornán közlekedő kompokon helyet szerezni a várakozó járműveknek.

Az alagút megnyitása óta eltelt két évtizedben ez a harmadik komolyabb tűzeset. Az eddigi legnagyobb tűzvész 1996-ban következett be, amikor egy teherautó-szállító vonaton kigyulladt egy kamion. Akkor a károk helyreállítása 200 millió fontba (85 milliárd forintba) került, és az Anglia felé tartó szerelvények fél évig csak úgy tudtak közlekedni, hogy a sérült szakasz előtt átmentek a szembejövő forgalmat lebonyolító másik alagútba. Jelentős károkat okozó tűz volt az alagútban 2008 őszén is, amikor szintén egy teherautó gyulladt ki. A Eurotunnel vasárnapi közleménye szerint a mostani tűz nem okozott az előző incidensekhez hasonló károkat, de a sérült alagutat vasárnap még nem nyitják meg.

Tojással dobálták a külügyminisztert

Palesztin tüntetők tojásokkal és cipőkkel dobálták meg Rámalláhban vasárnap John Baird kanadai külügyminisztert - közölte a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

A Palesztin Hatósághoz ellátogató kanadai diplomaták autóit tojás- és cipőzáporral, valamint „Baird nem szívesen látott vendég Palesztinában” felirattal fogadták az ellene tüntetők a külügyminisztérium épületénél a ciszjordániai Rámalláhban, ahol Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel találkozott.

Korábban a látogatás bojkottjára szólítottak fel Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjának aktivistái, mert véleményük szerint Kanada közel-keleti politikája Izrael javára elfogult. Baird ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a térségbe, ahol találkozik palesztin és izraeli vezetőkkel is. A kanadai vezetés ellenzi Rámalláhnak a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordulását Izrael által elkövetett esetleges háborús bűnök miatt. 

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a jeruzsálemi közszolgálati rádióban bejelentette: arra kéri majd tárgyalásukon John Bairdet, hogy országa függessze fel a nemzetközi bíróságnak szánt pénzügyi támogatást, válaszul a pénteken meghozott hágai döntésre, amely előzetes vizsgálatot kezd a palesztin területek ügyében. 

Baird Rijád al-Malkival folytatott megbeszélését a kiadott közleményben „szívélyesnek és építőnek” nevezte, „amelyen őszinte véleménycserét folytattak az eltérő vélemények ellenére is”. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Baird látogatása előtt bírálta a kanadai politikust, aki szerinte „legitimálja az ötven éve tartó izraeli megszállás mindennaposságát és brutalitását”.

"Gyilkoljatok zsidókat!" - al-Kaidásokat tiltottak ki

Az idén már tíz olyan muzulmán vallású külföldit utasítottak ki Olaszországból, akit a hatóságok veszélyesnek tartottak az olasz nemzetbiztonságra - jelentette a vasárnapi Corriere della Sera napilap. A San Dona di Piave muzulmán közösségének imámja tavaly egyik prédikációjában a zsidók legyilkolására szólította fel híveit. 

A kiutasított személyeknek olaszországi tartózkodási engedélyük és munkahelyük volt. Itália középső és északi nagyvárosaiban éltek, vannak közöttük imámok is. 

A Corriere della Sera az olasz belügyminisztériumtól szerzett adatokat közölte, amelyek szerint tavaly 13, az idén már 10 külföldit utasítottak ki Olaszországból nemzetbiztonsági okokból. A hatóságok szerint az al-Kaida terrorista szervezettel és az Iszlám Állam fegyvereseivel álltak kapcsolatban, és nekik toboroztak embereket. A Corriere della Sera értesülései szerint jelenleg 150 külföldi áll megfigyelés alatt Olaszországban. A SkyTg24 olasz hírtelevízió úgy tudja, az olasz nemzetbiztonság nyolc itáliai muzulmán imahelyet is ellenőrzés alatt tart.

A tavaly kiutasított személyek között volt a marokkói Raoudi Abdelbar, a Velence közeli San Dona di Piave muzulmán közösségének imámja. Az olasz hatóságok 2014 augusztusában tették fel egy Marokkóba tartó repülőgépre, miután az imám egyik prédikációjában a zsidók legyilkolására szólította fel híveit. Mint kiderült, Raoudi Abdelbar autodidakta imám volt, nem végzett semmilyen teológiai iskolát.