Előfizetés

Durva áremelés a kéményseprőknél

Publikálás dátuma
2015.01.19. 06:23
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Január elsejével sok településen, mondhatni országszerte drasztikusan emelkedtek a kéményseprési díjak - írta a Népszabadság. A lap által megszólaltatott Németh Szilárd kormányzati rezsibiztos, fideszes országgyűlési képviselő szerint ez nem lehetséges mert szabálytalan, szerinte, csak a rezsicsökkentés előtti díj 90 százaléka kérhető.

Az országos körkép szerint összetettebb a kép. Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Sopron, Veszprém vagy Hódmezővásárhely - valamint vonzáskörzetük - január elsejétől alaposan megemelt a kéményseprési díjakat alkalmaz. A fővárosi díjak átlagosan 28 százalékkal emelkedtek, amit a BVK Holdinghoz tartozó Budapesti Városüzemeltetési Központnál azzal indokoltak, hogy a kéményseprők kötelezően ellátandó feladatai is 43 százalékkal bővültek, így a többletfeladatok létszámbővítést és szerszámtöbbletet is igényelnek.

Hozzátették: a díjtételek megfelelnek a kéményseprőtörvény vonatkozó paragrafusának. Igaz a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos által megfogalmazott passzus, miszerint a közszolgáltatásért nem kérhető a 2012 végi és a 2013 közepi díj 90 százalékánál több. Ugyanakkor egy másik szabály a korábbi maximális díjat megfelezte, és leginkább ez az információ jutott el a közvéleményhez. Így lehetséges díjemelés, a kéményseprők kihasználják az eltérő szabályozás adta lehetőséget és közelítik díjaikat a 90 százalékhoz - írja a lap.

Devizahitelek: az út szélén az autósok?

Publikálás dátuma
2015.01.19. 06:22
FOTÓ: Thinkstock
Nem sok jóra, főként kormányzati segítségre nem számíthatnak azok akik autóvásárlásukhoz, vagy személyi költésükhöz svájci frank alapú devizahitelt vettek fel. A frank árfolyamának elszabadulásával, ha az a 320-322 forintos szint körül stabilizálódik, a devizahitelesek törlesztőrészletei 25-30 százalékkal nőhetnek, szinte egyenes arányban az árfolyam elmozdulásával. Mivel a forintosítás rájuk nem vonatkozik, így árfolyamrögzítés sincs, várhatóan a bedőlő hitelek aránya is megnő. 

A Portfólió számításai szerint 377 ezer darab, összesen 540 milliárd forint értékű forintosításból kimaradó hitel van és ezek túlnyomó többsége svájci frank alapú. Ami szembeötlő különbség a jelzálogalapú hitelekkel szemben, az a futamidő. Ezek nagyobbrészt rövid, néhány év alatt visszafizetendő kölcsönök, a jegybank statisztikái szerint két éven belül kétharmaduk kifut. Az autóvásárlásra felvett és személyi kölcsönök átlagos összege is csak 1-2 millió forint szemben a lakáshitelek 8-9 milliós átlagával.

Az autósok váratlanul megnőtt terhein a kormány nem tud és nem is akar könnyíteni - derült ki Orbán Viktor vasárnap reggeli közrádióbeli interjújából. A miniszterelnök szerint a devizában felvett fogyasztási hitelekről a bankoknak és a devizahiteleseknek kell tárgyalniuk, ebben az ügyben a kormány csupán közvetítő lehet, nem vállal ügydöntő szerepet.

A kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek is egyértelmű helyzetet teremtettek, de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak - mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria egyik ítélete kimondta: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőnek kell viselnie.

A devizahitelekkel kapcsolatos kormányintézkedéseket korábban a bankokra tolt terhek és a gazdasági hatások miatt sorozatosan ostorozták a nyugati lapok, most éppen emiatt dicsérik a kormányt. A régióban Magyarország viselte a legjobban a Svájci Központi Bank euróhoz kötött árfolyamküszöbének eltörlése miatt előállott devizaválságot. A méltató szavak felemlegetésére Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya". Valószínűleg jobban jellemzi a helyzetet Varga Mihály gazdasági miniszter értékelése: "szerencsénk volt".

Némileg árnyaltabban beszélt az autóhitelesek kérdéséről Rogán Antal. A bankok elszámoltatását követően visszatérünk az autóhitelek kérdésére - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-nek, ezzel tulajdonképpen nem zárta ki, hogy megmentik őket a megemelkedett frankárfolyam miatt.

A magasabb törlesztőrészletek miatt nehéz helyzetbe került autó- és személyi-hiteles ügyfeleknek addig nincs más lehetőségük, mint futamidő-hosszabbítással, átütemezéssel, vagy tárgyalással elért teherkönnyítéssel átvészelni a még hátralevő futamidőt. Rogán szerint viszont nem kell félniük, ugyanis az elszámolások révén hasonló összeg járhat nekik vissza, amennyivel most a frank erősödése következtében a törlesztőrészletük növekedik.

Devizapiac: izgalmas hét következik
A Svájci Központi Bank csütörtöki döntése változatlanul a figyelem középpontjában tartja a frankot és minden olyan történést, amelyek befolyásolják a devizák mozgását. A hét egyik meghatározó eseménye az Európai Központi Bank januári monetáris politikai döntéshozó ülése lesz csütörtökön. Az üléstől a piacok a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program megkezdésének bejelentését várják. Kedden Pekingben hozza nyilvánosságra az IMF 2015-ös világgazdasági előrejelzését (World Economic Outlook Update). Szerdán kezdődik és a hét végéig tart a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) nonprofi t szervezet évi rendes találkozója a világ legbefolyásosabb politikai és gazdasági vezetőinek részvételével.

GMO: tiltott, de itt van

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.01.19. 06:21
Még tart a vita, versenyelőnyt vagy hátrányt okoz-e a génmódosított növények termesztésének tiltása FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Indokolt esetben tagországok megtilthatják saját területükön az unióban engedélyezett génmódosított (GMO) növények termesztését - döntött a héten az Európai Parlament (EP). Ezt a korlátozást nálunk az alaptörvény is tartalmazza. Az agrárminiszter génmódosított növényektől mentes Európát vizionál.

Magyarország kezdeményezi a génmanipulált szervezetek (GMO) mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását, azzal a céllal, hogy az egész Európai Unió GMO-mentes övezet legyen - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA). Jelenleg az unió 28 tagországából 13-ban tiltják a GMO alkalmazását, és a EP döntés nyomán minden tagország önállóan dönthet a GMO engedélyezéséről, vagy betiltásáról.

A vágy és a valóság közötti különbséget jól mutatja a szója esete. Az évente átlagosan 700 ezer tonna szóját importálunk, ezt szinte teljes egészében GMO technológiával termesztik Brazíliában, az USA-ban, Argentínában, vagy más országokban. Néhány ezer hektáron ugyan itthon is termesztenek szóját, természetesen GMO menteset, de szinte a teljes termést exportálják. Sok élelmiszer is tartalmaz bizonyos mennyiségben "manimulált" összetevőket, s ezt a csomagoláson is fel kell tüntetni.

A környező országok közül Romániában, Szlovákiában, vagy Szerbiában nem tiltják a GMO technológiát.

A GMO ügyében megoszlanak a vélemények, mert egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a génkezelt termékek veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, de az ellenkezőjét sem. Ami nemzetközi statisztikákból kiolvasható, az az, hogy míg 2010-ben a világon már 148 millió hektáron termesztettek génkezelt növényeket, ez mára nagyjából 200 millió hektárra nőtt. Összehasonlításképpen Magyarország teljes szántóterülete 4,5-5 millió hektár. A világ szójatermésének 80, a kukorica 30 százalékát már GMO technológiával állítják elő.

Raskó György agrárközgazdász szerint, a GMO tilalma Magyarországon kifejezetten politikai döntés. Azt Raskó is elismerte, hogy a GMO mentes kukoricát még túlkínálat közepette is könnyebb eladni.

Igaz, ez semmilyen árelőnyt nem jelent, tehát nem adnak érte többet, mint a génkezelt takarmánynak valóért - tette hozzá Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Raskó György azt tartotta aggályosnak, hogy Magyarország ismét szembe megy a világ tendenciákkal és ki-, illetve lemarad a biotechnológiai, biogenetikai kutatásokban. Márpedig valaha a magyar növénynemesítők keresettek voltak szerte a világban. Amikor a közgazdász a '80-as években Mexikóban dolgozott, csak a hatalmas közép-amerikai országban, a kukorica őshazájában, mintegy 60 magyar agrármérnök oktatta a növénytermesztés akkor korszerű módszereit, ma egy sem. Az agrárközgazdász úgy vélte, a magyar kutatóknak ma is részt kellene venniük a biotechnológiai kutatásokban. A hazai termelők egyre kevésbé támaszkodnak a magyar gabona vetőmagokra. A búza, a kukorica világpiaci ára csökken, egy bizonyos hozamszint alatt egyre nehezebb lesz gazdaságosan termelni.

A GMO technológiák előnyeit több példa igazolja: például az USA-ban a termésátlagok eltérése évenként 5 százalékon beül marad. Javul a beltartalom, kevesebb vegyszert igényelnek a növényi kultúrák, ellenállóbbak a rovarokkal szemben és jobban alkalmazkodnak a klíma változásokhoz, és a korszerű fajták pedig már nem okoznak jelentős változásokat a talaj mikroorganizmusaiban - jegyezte meg Raskó György.

Vancsura József szerint a GMO ügyben hozott EP döntés a Közös Agrárpolitika változását jelzi, és a háttérben Washington és Brüsszel szabadkereskedelmi tárgyalásait sejtetők. A termelőknek fel kell készülniük a versenyre, ugyanis, ha az USA és az unió megegyezik, akkor a tengerentúli szója, gabona a jelenleginél is nagyobb mértékben törhetnek be az európai piacra.