Merkel miatt "tűzszünet" lesz Orbán és az RTL között?

Publikálás dátuma
2015.01.19 11:49
Angela Merkel német kancellár/Getty Image
Fotó: /
Találkozó valóban volt a jobboldaliként elkönyvelt média vezetőségével, de az felbőszítette a Fidesz vezetőit, hogy a tény kiszivárgott a médiába - értesült az atv.hu. Egyikük szerint Orbán nem kötött útilaput a jobbos főszerkesztők talpára.

A Népszava a múlt pénteken írta, hogy nem bízik már az eddig kormánybarát médiumok lojalitásában Orbán Viktor, ezért a jövőben nem számít a "támogatásukra" sem, a Fidesz inkább a közmédiára támaszkodna. 

Az atv.hu forrásai szerint azonban az említett, szűkebb körű találkozón szó sem volt arról, hogy a miniszterelnök el akarna vágni minden szálat. Nincs ennek értelme, hiszen a közszolgálati tévének teljesen más a szerepe, mint a hírtévéknek” – magyarázta a politikus, aki elfogadja azokat a kritikákat, hogy jelenleg gyenge színvonalú a közszolgálati média. Sőt, a forrás szerint Orbán Viktor egyenesen úgy fogalmazott: jobban szereti, ha nem alákérdeznek, hanem megizzasztják, mint ahogy többször előfordult vele a HírTV-ben és az ATV-ben.

(Zárójeles megjegyzés: tessen szíves kommentben jelezni, ha valaki emlékszik, mikor volt Orbán Viktor az ATV-ben, mert lehet, hogy csak a mi memóriánk rövid. Arról is örömmel fogadunk emlékeztetőt, ami azt igazolja, hogy a kormányfő szereti, ha a kérdések "megizzasztják")

A már többször említett forrás azt állította, hogy az MTV-ből nem a magyar hírtévék versenytársát akarják kialakítani, hanem egy teljesen új, a média minden szegmensét, a televíziós hírgyártástól az internetes blogírásig terjedő palettán „játszó”, új médiaszemélyiségeket „kitermelő” közszolgálati felületben gondolkodnak. A találkozón ezzel kapcsolatban újra előkerült egy „Index- vagy Origo-méretű” állami hírportál elindítása, ami nem először vetődik fel ötletként 2010 óta; négy évvel ezelőtt a hirado.hu-t szánták „Index-verő hírportálnak”.

A Népszabadság úgy tudja: Orbán egyrészt „teljesen lojális médiát” építene ki magának, másrészt a magánkézben lévő jobbos orgánumoknak szerinte „így nem kell szerepzavarral küzdeniük, a jobboldali sajtó is lehet kormánykritikus”.

Az atv.hu által említett "vezető fideszes politikus" egyébként örülne, ha békét kötnének az RTL Klubbal, de ennek nem látja esélyét, amiben szerinte  a kereskedelmi csatorna személyeskedő híradásait is felelősség terheli. Egyes források szerint Orbánék arra számítanak, hogy Merkel látogatásáig létrejöhet a „tűzszünet” a kormány és az RTL tulajdonosa között.

forrás: atv.hu

Szerző
2015.01.19 11:49

Idén már látni fogják, hol nyaralnak a magyarok – Mutatjuk, milyen adatok nem maradhatnak titokban

Publikálás dátuma
2019.01.20 10:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak pedig szeptember végéig kell regisztrálniuk magukat. Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a „szálláshelykezelő szoftvert”.
Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, aminek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe. A módosítás rendesen kitágítja a vendégekről a hatóságok előtt a vendégekről megismerhető adatok körét – derül ki a balatontipp.hu cikkéből.
A törvényt kiegészítő decemberi kormányrendelet szerint a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló „egyéb szálláshelyeknek” december 31-ig kell regisztrálniuk magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK). Ezzel egy időben kötelesek telepíteni a „szálláshelykezelő szoftvert” (SzSZ), hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről. Ha a szálláshely-szolgáltató a napi adatszolgáltatást a NeTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére ismételten nem teljesítené, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.
A portál kiemeli, hogy az érintett törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest totálisan kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét. Ahogy eddig is, a szálláshely-szolgáltatónak az igénybevétel kezdetekor rögzíteni kell – a vendég családi és utónevét, – születési családi és utónevét, – születési helyét és idejét, – nemét, – anyja születési családi és utónevét, – a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, – a szálláshely-szolgáltatás címét, – és a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját. Ami igazán új a rendszerben, hogy a szállásadó által rögzített adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz. Amennyiben pedig részletes adatokra lennének kíváncsiak, a cél megjelölésével adatszolgáltatást kérhet, amit a szálláshely-szolgáltatónak térítésmentesen teljesíteni kell. A rendőrségnek ezen kívül arra is lehetősége lesz, hogy a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket folytasson a szállásadók által feltöltött adatokat tartalmazó tárhelyen – ehhez elég lesz azt gondolnia, hogy a keresést a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében teszi. A kereséssel annyit tudhat meg, hogy az általa megadott adatok szerinti személy mely szálláshely-szolgáltatónál szerepelnek igénybe vevőként, a további információhoz a korábban említett konkrét adatszolgáltatási kéréssel juthat hozzá. A fentiek nem csak az „idegenrendészeti törvény” hatálya alá tartozó személyekre, hanem minden olyan vendégre vonatkoznak, akik valamely szállásadónál bejelentkeznek. A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól. A törvény ugyanis kimondja, a szálláshely-szolgáltató csak akkor fogadhat valakit vendégként, ha az előírt okmányokat bemutatta. Ennek hiányában meg kell tagadni a szolgáltatást. Az új rendszerben a tárhelyre kötelezően bekerülő adatok között nem szerepel a vendégek szobaszáma, így elvileg továbbra is a magánügyek körében marad, hogy a vendég kivel osztotta meg a szobáját.
2019.01.20 10:22

Havazás miatt adtak ki figyelmeztetést, eső is jöhet

Publikálás dátuma
2019.01.20 08:51

Fotó: Shutterstock/
Késő estére -4, +1 fokra hűl le a levegő vasárnap.
BékésHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon a déli órákban, míg máshol délutántól, estétől fokozatosan megszűnik, illetve keletre szorul vissza a havazás. Tapadó hóra leginkább az Alföld déli és keleti tájain lehet számítani. Elsősorban a déli, délkeleti megyékben havas eső, eső is felválthatja a havazást. A lehullott vagy lehulló hó napközben síkvidéken többfelé olvadni fog, főként az ország délnyugati felén elolvadhat. A nap nagy részében borult lesz az ég, de késő délutántól északnyugaton, majd estétől északon máshol is felszakadozik a felhőzet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható, késő estére -4, +1 fokra hűl le a levegő.

Óvatosságra int a rendőrség

A megváltozott útviszonyoknak megfelelő közlekedés fokozott figyelmet igényel a járművezetőktől – hangsúlyozza honlapján a rendőrség. A csapadékos időjárás miatt arra hívják fel a gépkocsivezetők figyelmét, hogy – legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra és a csúszós utakra, valamint a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek; – járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják; – vezetés közben a könnyebb manőverezés érdekében célszerű két kézzel fogni a kormányt; – a havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni; – a gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért azt kérik, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben; – és ne feledjék, hogy a szélvédők tisztán tartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében.

2019.01.20 08:51
Frissítve: 2019.01.20 10:49