Merkel látogatása: lesz-e "fejmosás"?

Publikálás dátuma
2015.01.20. 12:53
Németország, Köln 2014 december 9, CDU-választás :Fotó: Sean Gallup / Getty Images)
A Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is napirendre kerülhet Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásán - derült ki egy újságíróknak rendezett keddi kormányzati háttérbeszélgetésen. A kancellár programja kapcsán elhangzott, hogy a tervek szerint Angela Merkel négyszemközti és plenáris megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd munkaebéden vesznek részt. A német politikus budapesti látogatásának része emellett egy előadás az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen és találkozó zsidó hitközségi vezetőkkel.

A távirati iroda közlése szerint az Orbán-Merkel-tárgyaláson várhatóan szóba kerülő ügyekkel kapcsolatban a kormányzati rendezvényen felhívták a figyelmet, hogy Magyarország "jó szövetségese" a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, ami bizonyosan terítékre kerül. Emellett nagy valószínűséggel téma lesz az Oroszországgal szembeni szankciós politika is. "A jelen lévő kormányzati szereplő" - írja az MTI -  a Merkel-látogatásról úgy fogalmazott, hogy az jelentős mértékben erősítő hatású lesz.

Mint a Népszava is megírta, Orbán Viktor miniszterelnök a közelgő látogatás kapcsán, a közrádiónak adott egyik péntek reggeli interjújában kijelentette: A német kancellárral kéthavonta találkozik Brüsszelben, így a Merkellel tervezett találkozó  illeszkedik Magyarország megszokott gondolkodásmódjába és diplomáciai rendjébe. Egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, különösen az MSZP-t, hogy "térítsék vissza a józan ész, a kulturált viselkedés útjára azokat, akik összekeverik Merkel asszonyt a prímással. Nem szabad úgy elképzelnünk a német kancellárt, mint akinek fel lehet adni a rendelést, hogy milyen nótát húzzon". 

A miniszterelnök ezzel arra, a január 2-án lezajlott tüntetésre utalt, amelyen a szervezők meghirdették: legyen tüntetés Angela Merkel budapesti látogatása alatt is. Ezzel együtt a Facebook-on és több ellenzéki orgánumban hangot kaptak olyan várakozások, hogy a német kancellár, aki a főként keresztény-konzervatív pártokat tömörítő, és a Fidesznek is "otthont adó" Európai Néppárt legbefolyásosabb tagja, alaposan beolvas majd Orbán Viktornak, ami a pártvezér-miniszterelnök pozícióit is gyengítheti. Az MSZP meglehetős egyértelműséggel jelezte is:  azt várják, hogy Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásán félreérthetetlenül jelezze Orbán Viktor miniszterelnöknek: nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében.

A találkozót egyébként számos egyéb, a kormányközelből is érkezett várakozás előzi meg; tegnap írtunk például arról, hogy Merkel miatt "tűzszünet" lehet Orbán és az RTL között.

lásd még a Népszava elemző publicisztikáját: nepszava.hu/cikk/1044678-merkel-a-kapu-elott

Szerző

Elhunyt Erményi Lajos

Január 6-án, 65 éves korában elhunyt Erményi Lajos, a Legfelsőbb Bíróság (LB) utolsó elnökhelyettese. Noha a Kúria hivatalosan nem közölte a hírt – ahogyan azt sem, hogy saját halottjának tekinti-e Erményit – lapunk úgy értesült: a bíró temetésére február 2-án a Farkasréti Temetőben kerül sor.

Erményi Lajos 1978 óta dolgozott bíróként, 1987-től az Igazságügyi Minisztérium főmunkatársa, 1994-től a LB-n bíró. 1998-tól 2002-ig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalának főosztályvezetőjeként dolgozott, ezután az LB – amit azóta Kúriává neveztek át – tanácsvezető bírája lett, 2002 és 2009 között az LB főtitkára. 2009-ben Sólyom László az LB elnökének, Baka Andrásnak a javaslatára, az OIT véleményének kikérése után nevezte ki az LB elnökhelyettessé, e posztjáról - nemzetközi jogot sértő módon - mandátumát megszakítva elmozdították az új alkotmány hatálybalépésével, ugyanis az alaptörvény átnevezte az LB-t Kúriává.

Erményit annak ellenére „menesztették”, hogy az LB-elnökének jelölésére 2009. november 15.-től hat évre - 2014. november 15-ig - nevezte ki őt a köztársasági elnök.

Szerző

Zokogó férfiak - Nincs több pucér néni a 3. oldalon

Publikálás dátuma
2015.01.20. 12:32
Illusztráció/Getty Images
Dráma van a brit férfiak körében - na jó, egyes brit férfiak körében - mert eltűnnek a meztelen nős képek Nagy-Britannia legnagyobb példányszámú bulvárlapjának 3. oldaláról. 

Nem a drasztikus változásban érintett  Sun, hanem a szintén Rupert Murdoch tulajdonában lévő Times számolt be arról, hogy a pénteki volt az utolsó olyan lapszám, amelynek harmadik oldalán meztelen nőt ábrázoló fénykép jelent meg - írja az Origó. 

A 44 éves hagyományt jelentő fotókat már rég óta szexistának tartják, a "pucér nénik" eltüntetéséért kampány is indult, az amerikai Time magazin beszámolója szerint több mint 217 ezer aláírást gyűjtött össze.

A meztelen fotók először 1870-ben jelentek meg a lap 3. oldalán; akkor Larry Lamb szerkesztő a Washington Post szerint komoly kockázatot vállalt a döntéssel. Megvárta, míg főnöke, Rupert  Murdoch egy ízben külföldre utazott, ekkor gyorsan leközölte egy 20 éves német modell képét. "Sok szempontból már bánom a döntést” – mondta később Lamb, aki 2000-ben halt meg.

Az ötlet mindazonáltal bejött: a 2,1 milliós példányszámban megjelenő lap olvasói nem tűrték a prüdériát; a Sun szexet árult, és vitték is, mint a cukrot. Murdoch 2013-ban a Twitteren írta meg, hogy a 3. oldal „régimódi”, és fontolgatja a változtatást. A döntés végül mostanra érett be.

forrás: origo.hu

Szerző