A ellenzéknek gyanús a MET jelenléte a gázkereskedelemben

Az Együtt szerint indokolatlan az évente mintegy 50 milliárd forintos jövedelmet lefölöző MET Zrt. jelenléte a magyar gázkereskedelemben, ezért az ellenzéki párt választ vár arra: milyen érdekek állnak a cég helyzetbe hozása mögött, és azon keresztül nem áll-e a magyar kormány orosz gazdasági körök nyomása alatt.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján kérdéseit azzal indokolta: a MET Zrt. tulajdonosainak 60 százaléka ismeretlen magányszemélyekből áll, off-shore cégek is felbukkannak mögötte, és orosz állampolgárok is tulajdonolják. 

Az olcsó világpiaci gázt Magyarországon drágán továbbadó társasággal kapcsolatban a képviselő írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mert szerinte a kormány alkotmányellenesen, a tulajdonosi háttér egyértelművé tétele nélkül juttatta előnyös helyzetbe a MET Zrt-t.  Szelényi Zsuzsanna a többi közt arra is választ vár: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezt lehetővé tevő jogszabálya milyen céllal és hatástanulmányok alapján született.

Szerző

Útdíj - A DK azonnali változtatásokat követel

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli a kormánytól, hogy több ponton módosítsa az év eleje óta érvényes új útdíjrendszert a kialakult káosz csökkentése érdekében.

Varju László, az ellenzéki párt politikusa, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a DK szerint a "józan tiltakozások" ellenére kiterjesztett útdíj a Fidesz "eddig ismert pénzbehajtó intézkedéseinek ésszerűtlenségét is meghaladja".

A politikus, mindenekelőtt az M0-s körgyűrű azonnali ingyenessé tételét követelte, mivel az szerinte környezetvédelmi szempontokból is azt a célt szolgálja, hogy tehermentesítse a főváros amúgy is kaotikus forgalmát.

A DK emellett követeli, hogy a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető útszakasz díját is azonnal töröljék el, továbbá a nem közvetlenül autópályára vezető utak se váljanak fizetőssé. Varju László a megyei e-matricák szabályainak módosítását is kezdeményezte annak érdekében, hogy egy-egy megyei e-matrica a megyehatárt követő első autópálya-lehajtóig használható legyen, valamint a megyéket összekötő hidakra elegendő legyen egyetlen e-matricát megvásárolni.

Szerző

Merkel látogatása: lesz-e "fejmosás"?

Publikálás dátuma
2015.01.20. 12:53
Németország, Köln 2014 december 9, CDU-választás :Fotó: Sean Gallup / Getty Images)
A Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is napirendre kerülhet Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásán - derült ki egy újságíróknak rendezett keddi kormányzati háttérbeszélgetésen. A kancellár programja kapcsán elhangzott, hogy a tervek szerint Angela Merkel négyszemközti és plenáris megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd munkaebéden vesznek részt. A német politikus budapesti látogatásának része emellett egy előadás az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen és találkozó zsidó hitközségi vezetőkkel.

A távirati iroda közlése szerint az Orbán-Merkel-tárgyaláson várhatóan szóba kerülő ügyekkel kapcsolatban a kormányzati rendezvényen felhívták a figyelmet, hogy Magyarország "jó szövetségese" a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, ami bizonyosan terítékre kerül. Emellett nagy valószínűséggel téma lesz az Oroszországgal szembeni szankciós politika is. "A jelen lévő kormányzati szereplő" - írja az MTI -  a Merkel-látogatásról úgy fogalmazott, hogy az jelentős mértékben erősítő hatású lesz.

Mint a Népszava is megírta, Orbán Viktor miniszterelnök a közelgő látogatás kapcsán, a közrádiónak adott egyik péntek reggeli interjújában kijelentette: A német kancellárral kéthavonta találkozik Brüsszelben, így a Merkellel tervezett találkozó  illeszkedik Magyarország megszokott gondolkodásmódjába és diplomáciai rendjébe. Egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, különösen az MSZP-t, hogy "térítsék vissza a józan ész, a kulturált viselkedés útjára azokat, akik összekeverik Merkel asszonyt a prímással. Nem szabad úgy elképzelnünk a német kancellárt, mint akinek fel lehet adni a rendelést, hogy milyen nótát húzzon". 

A miniszterelnök ezzel arra, a január 2-án lezajlott tüntetésre utalt, amelyen a szervezők meghirdették: legyen tüntetés Angela Merkel budapesti látogatása alatt is. Ezzel együtt a Facebook-on és több ellenzéki orgánumban hangot kaptak olyan várakozások, hogy a német kancellár, aki a főként keresztény-konzervatív pártokat tömörítő, és a Fidesznek is "otthont adó" Európai Néppárt legbefolyásosabb tagja, alaposan beolvas majd Orbán Viktornak, ami a pártvezér-miniszterelnök pozícióit is gyengítheti. Az MSZP meglehetős egyértelműséggel jelezte is:  azt várják, hogy Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásán félreérthetetlenül jelezze Orbán Viktor miniszterelnöknek: nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében.

A találkozót egyébként számos egyéb, a kormányközelből is érkezett várakozás előzi meg; tegnap írtunk például arról, hogy Merkel miatt "tűzszünet" lehet Orbán és az RTL között.

lásd még a Népszava elemző publicisztikáját: nepszava.hu/cikk/1044678-merkel-a-kapu-elott

Szerző