Mi a tétje a veszprémi választásnak?

A február 22-i választás tétje óriási: ha a fideszes jelölt nyer, folytatódik a demokrácia felszámolása, az antidemokratikus sarkalatos és egyéb törvények alkotása és 2017-ben Orbán 9 évre szinte teljhatalommal bíró prezidenciális államelnök lehet. Ha a demokratikus pártok – az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberális Párt, a MoMa – és a helyi Lokálpatrióták által támogatott Kész Zoltán győz, akkor megszűnik a kormánypártok 2/3-os többsége és korlátozódik a kormány ámokfutása. Az önmagukat haladónak tekintő pártok – LMP, Szociáldemokraták – elzárkóznak Kész Zoltántól, feltehetően a nagy párttá válás illúziója és a vezetők egyéni karriervágya miatt. Ezzel, hiába is tagadják, a Fideszt támogatják. A kormánypártok minden lehetséges eszközt és módszert felhasználnak a választók megnyerésére, az ellenzék megosztására és lejártására. A választók megnyerését célozza a múlt év utolsó kormányülésének döntése is, miszerint Veszprém a központi költségvetésből – az adózók pénzéből – 800 millió forintot kap városépítő, szépítő munkák finanszírozására. A cél világos: így akarják népszerűsíteni Némedi Lajos fideszes alpolgármestert, országgyűlési képviselő-jelöltjüket. Egyben feledtetni akarják, hogy Némedi eddig jóval kevesebbet tett a városért, mint amennyit kellett és lehetett volna. A rendszerváltás egyik lényeges eredménye a többpártrendszerű parlamentáris rendszer megteremtése. A Fidesz ezzel kapcsolatos tevékenysége kétirányú. Egyrészt jelentős szerepe volt a Kisgazdapárt, az MDF és az SZDSZ megszüntetésében, az MSZP meggyengítésében. Másrészt megteremtették annak feltételeit, hogy apró, életképtelen pártocskák jöjjenek létre és bekapcsolódjanak a választásokba és megosszák a baloldali szavazókat. Az, hogy a Fidesz milyen szerepet játszott ezek létrejöttében, csak sejtjük, de hogy ez egybeesik érdekeikkel, azt tudjuk. A választókerületben a kormányellenes hangulat nagy, még az egykori Fidesz hívek között is. A változtatás a demokratikus erők mellett rajtuk is múlik, de ehhez nekik is el kell menni szavazni és voksukat a demokratikus szervezetek által támogatott Kész Zoltánra adni.

2015.01.21 07:28

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17