Részleges mozgósítás Ukrajnában

Robbanás történt tegnap egy harkivi járási bíróság közelében. Az unian.ua ukrán hírportál közlése szerint a detonáció következtében tizenketten sebesültek meg, kettőjük állapota válságos. Az intézményben ezidőben folyt a törvénytelen fegyverviseléssel vádolt Mihajlo Szokolov ukrán radikális aktivista bírósági tárgyalása, melyet civil aktivisták és a szélsőjobboldali radikális, a keleti fronton harcoló önkéntesek többségét adó Jobb Szektor aktivistái elleneztek.

A robbantás után az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács információs-elemzőközpontjának hivatalos honlapján közlemény jelent meg, amelyben az áll, hogy Oroszország tovább folytatja a háborút Ukrajnával szemben, emellett pedig az ukrán állam területén terrorcselekményeket hajt végre. Ilyen, a lakosság ellen indított újabb támadás például a harkivi robbantás is. Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat és belügyminisztérium büntetőeljárást indított az ügyben.

Oroszország erre a vádra nem reagált, de azt a hétfői kijevi bejelentést, miszerint több mint 700 orosz katona, két zászlóalj, hatolt be a kelet-ukrán térségbe hétfőn a donyecki szakadárok támogatására. Moszkva olyan ostobaságnak nevezte a bejelentést, ami reagálásra sem érdemes. Az ukrán terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága szerint Oroszország továbbra is rendszeresen juttat át fegyvereket, beleértve a BUK típusú földi támogatású légvédelmi rendszereket is, valamint katonai erősítést, azaz zsoldosokat a szakadárok által ellenőrzött határszakaszon.

Moszkva azonban következetesen tagadja, hogy katonailag beavatkozna a szakadárok és a kijevi kormány konfliktusába. tegnap a Kreml a kelet-ukrajnai harci cselekmények kiújulását bírálta. Dmitrij Peszkov Putyin elnök szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "a harci cselekmények minden kétséget kizáróan komolyan aláássák" az orosz, az ukrán, a francia államfő és a német kancellár tanácskozása előkészítésének eredményességét. Moszkva Kijevet vádolja a tűzszünet megsértésével és azzal, hogy újabb heves tüzérségi támadást indított a szakadárok ellen, nem kímélve a régió településeit sem.

Ukrajnában tegnap megkezdődött hivatalosan az újabb részleges katonai mozgósítás. A mozgósítás három hullámban, összesen 210 napig tart majd, és érinti Ukrajna valamennyi megyéjét és a fővárost is. A behívottak azokat a katonákat váltják fel, akik tavaly tavasz óta szolgálnak a háborús övezetben.

Szerző
Frissítve: 2015.01.20. 21:59

Japánt zsarolják

Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:31
Abe nem zárta ki váltságdíj fizetését FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ultimátumot adott Japánnak az Iszlám Állam (IS), 200 millió dollárt követelnek Tokiótól két japán túsz életének megmentéséért. Abe Sinzo japán kormányfő elítélte a túszejtést.

Két japán túszról készült videófelvételt mutatott be kedden az Iszlám Állam (IS). Az iraki és szíriai területen iszlamista kalifátus felállításáért harcoló dzsihadisták 200 millió dollárt követelnek a japán kormánytól a két túsz életének megmentéséért. Egy fekete maszkos alak kést tart a kezében, mellett két narancssárga lepelbe öltöztetett, térdelő túsz látható a felvételen. A terroristák 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak, hogy fejezze be az IS elleni katonai akció támogatását.

A lefejezéssle fenyegetett két túsz egyike, Jukava Haruna egy védelmi cég szerződéses alkalmazottja, tavaly augusztusban rabolták el Szíriában, a másik Jogo Goto Kendzsi ismert szabadúszó újságíró, aki ugyancsak tavaly utazott Szíriába, hogy tudósítson a polgárháborúról – jelentette a Mainichi című lap az AP kairói tudósítása alapján.

Tokióban egy külügyi szóvivő a Reutersnek megerősítette, hogy tudnak a videóról, de nem kommentálták a történteket. Abe Sinzo japán kormányfő, aki közel-keleti körutat tesz, a napokban ajánlott fel 2,5 milliárd dollár segítséget a térségnek, s ezen belül 200 millió dollár nem katonai segítséget az IS ellen harcoló államoknak. Japán nem része az IS elleni koalíciónak. A japán alkotmány csak önvédelem céljára teszi lehetővé fegyveres erők bevetését.

Jeruzsálemi sajtóértekezletén a japán miniszterelnök elítélte a túszejtést, s hangsúlyozta: Tokió nem enged a terroristáknak. Abe ugyanakkor közölte, utasítást adott kormánya illetékeseinek, hogy tegyenek meg mindent a két japán túsz elengedésért. Nem zárta ki egyértelműen, hogy váltságdíjat fizetnének a túszokért.

Az IS két másik túszt is fogságban tart, John Cantlie brit fotóst, illetve egy 26 éves amerikai nőt, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. A CNN szerint korábban is kért váltságdíjat az IS, de soha nem nyilvánosan. Tavaly augusztus óta valamennyi túszukat lefejezték, akikről hasonló videót közzétettek: John Foley és Steven Sotloff amerikai újságírót, David Haines brit segélymunkást, Alan Henning brit taxist, Peter Kassig amerikai segélymunkást.

Szerző

Pesti remény: Merkel barátként érkezik

Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:04
Angela Merkel. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Magyarország "jó szövetségese" a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, ezért Angela Merkel február elejei budapesti látogatásán nem fogja elmarasztalni a kormányt. Legalábbis az előzetes várakozások szerint a német kancellár barátságos lesz Orbán Viktorral, a miniszterelnök emberei a szűk körű találkozón sem számítanak kritikára, ami erősíteni fogja a magyar kormányt - hangzott el egy tegnapi kormányzati háttérbeszélgetésen.

A négyszemközti és plenáris megbeszéléseken várhatóan szó lesz az orosz helyzetről. Merkelnek szüksége van egy közép-európai szövetségesre egyrészt a maastrichti kritériumok fenntartásában, másrészt a kancellár úgy akar tárgyalni az oroszokkal, hogy fél évig még biztosan fenntartaná a szankciókat. Miután Orbán mindkét ügyben feltétlen támogatója, ezért Merkel nem fogja támadni a magyar miniszterelnököt - figyelmeztettek a beszélgetésen.

Elhangzott, hogy a kancellár rövid látogatási idejének javát Orbánnal tölti, amivel legitimálja vendéglátóját, ez pedig segíthet neki kitörni a diplomáciai elszigeteltségből. Jelzi, hogy a magyar kabinet fontos partner, amelyiknek kíváncsiak a véleményére. A magas rangú kormányzati forrás szerint a Merkel látogatásra időzített tüntetések nem elég átgondoltak. A látogatás és a gazdasági növekedés a kormány szerint a két időközi országgyűlési választás megnyerésében is segíthet. Vlagyimir Putyin orosz elnök vizitje szintén Orbánékat erősíti - tette hozzá. A német kancellár egyébként a négyszemközti, illetve a plenáris tárgyalások mellett előadást tart az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen és találkozik zsidó hitközségi vezetőkkel.

Szerző