Vita a Le Pen családban?

Egyre csekélyebb az összhang a francia jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) ifjú vaucluse-i képviselője, Marion Maréchal Le Pen és nagynénje, a pártelnök, Marine Le Pen között. Erre utal, hogy az ifjú hölgy Twitter oldalán közzétette az FN vitatott európai parlamenti képviselője, Aymeric Chauprade videoüzenetét, amelyben egy sor szélsőséges kijelentést tesz. Egyebek mellett azt állítja, hogy Franciaország háborúban áll a muzulmánokkal szemben.

Marine Le Pen mindenkit arra kért pártjában, ne népszerűsítse a felvételt „jogi okok miatt”. Ám unokahúgához vagy nem jutott el ez az üzenet, vagy ami még valószínűbb, nem is akarta meghallani. Mint a Libération írta, Marion Maréchal Le Pen egyre inkább függetlenedni próbál a pártelnöktől. Arról nem is beszélve, hogy Chauprade képviselővel jó viszonyt ápol.

Ami Marine Le Pent illeti, a Le Monde-nak adott interjújában azt közölné, pártja üdvözölné, ha a vasárnapi görög választást a baloldali radikális Sziriza nyerné meg. Mint mondta, bár ettől nem lesz baloldali radikális aktivista, de szerinte Alekszisz Ciprasz pártjának győzelme erősítené az euroszkeptikusokat. A Sziriza azonban nem kér Le Pen támogatásából: szóvivője visszataszítónak nevezte Marine Le Pen megnyilatkozását. Azt közölte, a Sziriza programja gyökeresen eltér a Nemzeti Frontétól.

Szerző

Nem tudták azonosítani a meggyilkolt diákokat

Nem sikerült azonosítani a földi maradványait azoknak a diákoknak, akiket Mexikóban gyilkoltak meg, s holttestüket elégették. A mexikói ügyészség azt közölte, hogy az Innsbrucki Egyetem szakértői nem találtak megfelelő DNS mintát az áldozatok azonosításához. A további vizsgálatok még mintegy három hónapig tartanak, de semmi biztosíték sincs arra, hogy a vizsgálat során sikerül áttörést elérni. Eddig mindössze egy diák földi maradványait sikerült azonosítani. 2004-ben szintén Innsbruckban azonosították az ázsiai cunami áldozatait.

Az eset még szeptember végén történt, Guerrero szövetségi államban. A diákok tüntetni akartak Abarca felesége, María de los Ángeles Pineda ellen annak villája előtt. A városvezető azonban „közbelépett”: rendőrök hurcolták el a fiatalokat, s szemtanúk közlése szerint a Guerreros Unidos nevű bűnszövetkezetnek adták át őket. A bandatagok időközben beismerték, hogy megölték a diákokat. Ugyanakkor mindeddig csak igen kevés holttestet sikerült megtalálni. Valószínűleg elégették a holttesteket.

A polgármestert és feleségét még november elején, a fővárosban, Mexikvárosban vették őrizetbe. Azóta is vizsgálat fogságban vannak. María de los Ángeles Pinedával szemben már január 6-án vádat emeltek, férje ellen pedig egy héttel később.

A fiatalok lemészárlása bebizonyította, hogy Mexikóban a politikai élet képviselői összejátszanak a rendőrséggel, valamint a bűnözőkkel. Az eset miatt a közvélemény Enrique Pena Nieto elnök ellen fordult a rendkívül lassan haladó nyomozás miatt. Országszerte tüntetéseket tartottak a kormány ellen, melyek egy része erőszakba torkollott.

Szerző

Feladta magát az egyik terrorista

Belgiumban feladta magát a rendőrségen egy feltételezett dzsihadista. A 21 éves férfi Brüsszel Molenbeek negyedében jelentkezett a rendőrségen – közölte a Belga hírügynökség az ügyészségre hivatkozva.

A fiatal férfiről eredetileg azt feltételezték, hogy egy másik körözött személyhez hasonlóan Franciaországban vagy Spanyolországban tartózkodik. Az esti órákban ki is hallgatták a hatóságok. A férfit hazaengedték, házi őrizetben tartják.

Hollandiában is keresett 218 éves társát egyelőre nem találják. Mint a rendőrség közölte, házkutatást tartottak családjának utrechti házában: lefoglaltak egy számítógépet és több mobiltelefont. Útlevelét még a rendőrség múlt csütörtöki verviersi bevetése során találták meg, amikor a terrorellenes razziában két személyt öltek meg egy tűzharc során. Feltételezések szerint az iszlamista csoport rendőrökre akart támadni, illetve zsidó célpontoknál robbantott volna.

Szerző