Kórházban az ismert blogger

Kórházba kellett szállítani a börtönből Egyiptom legismertebb bloggerét, Alaa Abdel-Fattahot, aki 78 napja tart éhségsztrájkot. A 33 éves férfit előzőleg azért tartóztatták le, mert „sértegette” az egyiptomi kormányzatot. Kritikus megjegyzéseit azonban nemcsak a jelenlegi vezetés nem kedveli: a 2011-ben megbuktatott Hoszni Mubarak és a 2013 júliusában a hadsereg által megbuktatott iszlamista elnök, Mohammed Morszi elnöksége idején is börtönbe vetették.

Már a katonai kormányzat volt hatalmon 2013 novemberében, amikor 15 éves börtönbüntetésre ítélték. Megtámadta a döntést, s jelenleg is perének újratárgyalását várja. Abdel-Fattah szerint azonban az egész eljárás kirakatper.

Bár később lehetővé tették számára a szabadlábon való védekezést, újra letartóztatták, s ezután kezdte meg éhségsztrájkját. Felesége, Manal Hassan azt közölte, azután szállították kórházba, hogy életveszélyesen csökkent vércukor szintje. Az éhségsztrájk során 14 kilót vesztett – mondta a nő hozzátéve, hogy így harcol a szabadságáért. Ügyvédje szerint a hatalom mindenkit meg akar büntetni, akinek szerepe volt az egyiptomi arab tavaszban.

Szerző

Rendőri erőszak a menekülttáborban

Calais-i bevándorlók, akik Nagy-Britanniába akarnának továbbmenni, azzal vádolták a francia rendőrséget, hogy megverték őket. A Human Rigths Watch emberi jogi szervezet 44 menedékkérőt kérdezett meg, köztük három gyermeket. Közülük 19-en, két gyermekkel, azt állították, hogy a rendőrök brutálisan léptek fel velük szemben. Nyolc embernek eltörött valamelyik végtagja, vagy más sérüléseket szenvedett el. 21 személyt, köztük két gyermeket, paprikaspay-vel fújtak le.

Izza Leghtas, a HRW nyugat-európai ügyekkel foglalkozó munkatársa kijelentette, elfogadhatatlan, hogy a menedékkérők rendőri erőszaknak vannak kitéve. „Hagyni kell élni őket” – hangoztatta.

A HRW videofelvételeket is készített a menekülteknek okozott sérülésekről. A rendőrséget is megkeresték az ügyben, ám képviselőik annyit közöltek, hogy nincs információjuk semmiféle a menekülttáborban történt rendőri túlkapásról. A calais-i menekülttáborba sokan érkeztek az elmúlt évben Afrikából és a Közel-Keletről. Sokan közülük Eritreából, Szudánból, illetve Afganisztánból érkeztek.

Szerző

Vita a Le Pen családban?

Egyre csekélyebb az összhang a francia jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) ifjú vaucluse-i képviselője, Marion Maréchal Le Pen és nagynénje, a pártelnök, Marine Le Pen között. Erre utal, hogy az ifjú hölgy Twitter oldalán közzétette az FN vitatott európai parlamenti képviselője, Aymeric Chauprade videoüzenetét, amelyben egy sor szélsőséges kijelentést tesz. Egyebek mellett azt állítja, hogy Franciaország háborúban áll a muzulmánokkal szemben.

Marine Le Pen mindenkit arra kért pártjában, ne népszerűsítse a felvételt „jogi okok miatt”. Ám unokahúgához vagy nem jutott el ez az üzenet, vagy ami még valószínűbb, nem is akarta meghallani. Mint a Libération írta, Marion Maréchal Le Pen egyre inkább függetlenedni próbál a pártelnöktől. Arról nem is beszélve, hogy Chauprade képviselővel jó viszonyt ápol.

Ami Marine Le Pent illeti, a Le Monde-nak adott interjújában azt közölné, pártja üdvözölné, ha a vasárnapi görög választást a baloldali radikális Sziriza nyerné meg. Mint mondta, bár ettől nem lesz baloldali radikális aktivista, de szerinte Alekszisz Ciprasz pártjának győzelme erősítené az euroszkeptikusokat. A Sziriza azonban nem kér Le Pen támogatásából: szóvivője visszataszítónak nevezte Marine Le Pen megnyilatkozását. Azt közölte, a Sziriza programja gyökeresen eltér a Nemzeti Frontétól.

Szerző