Örüljön, hogy itt lakhat! - Lenyomják a "régi" lakosokat a Belvárosban

Publikálás dátuma
2015.01.21. 09:54
Rogán Antal még polgármesterként egy frissen felújított belvárosi utcában/Népszava
Karalyos József a belváros szívében, az Október 6. utca 5.-ben kibérelte az önkormányzat egyik helyiségét, a műemléképület földszinti, 295 négyzetméteres üzlethelyiségét, hogy ott éttermet nyisson. Az ingatlan korábban az SZDSZ irodája volt. A lakók, mivel csak bérlők, tehetetlenül nézik, hogy a vállalkozó átalakítja a házat. A konfliktusban az önkormányzat Karalyoséknak kedvez, többek között úgy, hogy három hónapra a közös költség+Áfára csökkentette a bérleti díjat - írja a 444.hu.

De, hogy kicsoda is a kedvezményezett helyzetben lévő Karalyos József, annak a városszíve blog járt utána. 

Éttermet is kapott az önkormányzattól a Habonynak lakcímet adó cégvezető - írják. Nemcsak kerületi lapkiadással foglalkozik a Habony Árpádnak kamu lakcímet biztosító Karalyos József. Cége, az Impress Régió bérelte a Kossuth téri Parlament Cafét és házasságkötőt, majd az Október 6. utcában vehetett bérbe szintén önkormányzati helységet, hogy vendéglőt nyithasson. Az V. kerületi Mai Belváros újságot hosszú évek óta Karalyos cége, az Impress-Régió Kft. adja ki. Ez a lap nem is törekszik arra, hogy kiegyensúlyozottan tájékoztasson a kerület dolgairól. A legutóbbi számban például négy oldalon át csak a fideszes polgármester-jelöltet dicsérte. Itt jelenteti meg közleményeit a Rogán-vezette önkormányzat is, hirdetésként adják fel például a rendeleteket, és irreális árat fizetnek érte. Ahogy az Átlátszó kiderítette, 2006 és 2013 között 398 millió forintot - olvasható a városszíve blogon

Az Október 6. utca 5. egyik lakója, Gallai Márta két hónapja próbál beszélni a polgármesterrel, aki nem ér rá - írja a 444.hu.  De tulajdonképpen már bárkivel hajlandó beszélni, aki meghallgatja  a problémáját. Ugyanis Karalyos József új éttermének szellőzőjét pont az ő bejárati ajtaja mellé fúrták fel, a konyhát pedig a lakása alá építette be. A házban 31 éve lakó nővel nem egyeztetett senki. Attól fél, hogy a konyha hangos lesz és büdös. A szellőző pedig zajos és csúnya. A ház lakói, hiába járnak a polgármester nyakára. Nem szólhatnak bele, hogy mi történik a házban, hiszen ez egy önkormányzati tulajdon, ők csak bérlők. És ugyan az ötödik kerületben az utóbbi években már körülbelül 2000 ingatlant adott el az önkormányzat, az Október 6. utca 5. lakói hiába szeretnék, bürokratikus akadályok miatt eddig nem sikerült megvásárolni bérelt ingatlanjaikat. Az önkormányzatnál panaszkodó Gallai Mártának annyit mondtak, örüljön, hogy itt lakhat - olvasható a portálon

"Tavasszal, innen a földszintről ordibált fel...."

Szerző

Talán pont rád vár - Örökbefogadó nap az Illatos úton

Publikálás dátuma
2015.01.21. 09:03
Illusztráció/Thinkstock
Örökbefogadó napot rendeznek szombaton az Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti telepén. A szervező Vigyél Haza Alapítvány ezen a napon minden örökbe fogadott kutya ivartalaníttatását átvállalja.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti telepén jelenleg 140 kutya várja új gazdáját. A mikrocsippel ellátott kutyákat oltva és féregtelenítve adják örökbe ötezer forint térítési díj ellenében. A helyszínen az alapítvány önkénesei és a telep munkatársai tanácsokkal segítik a megfelelő választást, majd Budapest belterületén kívánságra házhoz viszik az örökbe fogadott állatokat gazdáikkal - közölte az alapítvány kedden az MTI-vel. 

Az alapítvány az eseménnyel egy időben megkezdi az országban egyedülálló, egész éves születés-szabályozási programját: ennek keretében átvállalja az ivartalanítás költségét valamennyi, az Illatos útról, magánszemély által örökbe fogadott szuka kutya után. Az örökbefogadó nap sikerét önkéntesként segíti Póth Diána többszörös magyar bajnok műkorcsolyázó, aki családjával három nehéz sorsú kutyát is örökbe fogadott az Illatos útról.

Az Illatos úti telepre évente - csupán Budapestről - több mint 3000 kutya kerül be, sokat közülük saját gazdája ad le. A rendelkezésre álló mindössze 94 férőhely azonban nem oldja meg a folyamatosan helyhiánnyal küzdő telep gondjait. A túlzsúfoltság miatt több állatot csak akkor tudnak befogadni, ha sikerül örökbe adni néhányat a gazdára váró kutyák közül.

Szerző

Ha jönnek a németek

Publikálás dátuma
2015.01.21. 09:00

Anglia felkészül a német invázióra

Az angol városokban újabb plakátok jelentek, meg, amelyek utasításokat tartalmaznak a polgári lakosság részére a német, invázió esetére. A rendelet szerint a lovakat, öszvéreket, automobilokat, kocsikat és szekereket, minden községben egy, a plakátokon meghatározott helyre kell szállítani, hogy veszély esetén, ha lehet, közösen meneküljenek, ha "nem lehet, akkor az állatokat, lehetőleg fájdalom nélkül, ki kell végezni. Ebben a munkában a katonaságnak kell a lakosságnak segítenie. A járműveket, a városi, illetve községi tűzoltóságnak segélyével el kell égetni, nehogy a németek hasznukat vehessék. A kormány teljes kártérítést ígér az így kárba veszendő értékekért. Aki a plakátokon közölt fölhívásnak nem tesz minden tekintetben eleget, azt minimális tízévi kényszermunkára ítélik. A büntetés lehet halálos is.

A rendőrség a röpülőgépek támadása esetére a következő instrukciókat kapta: Minden rendőrnek, aki bombarobbanást lát, azonnal riasztó jelet kell adnia és ha szükséges, a tűzoltókat kell hívnia, valamint amilyen gyorsan csak lehetséges, értesítse a legközelebbi rendőrállomást. Ha valaki megsebesült, a rendőrnek azonnal orvost kell hívnia és neki is segédkeznie kell. A rendőr-állomás parancsnoka tartozik minden alkalmas intézkedést megtenni és a környékbeli rendőrállomásoknak, valamint a főállomásnak jelentést tenni. A főállomás parancsnoka a központi hivatalnak telefonál, amely maga részéről értesíti a tengernagyi és a hadügyi hivatalt és a riadó továbbterjesztéséről gondoskodik. Riadó esetén a rendőrök között ismétlőpisztolyok osztandók ki.

Népszava 1915. január 21.

Szerző