Eszenyi maradhat a Vígszínház élén

Publikálás dátuma
2015.01.21. 18:19
Eszenyi Enikő egy korábbi felvételen májusban. FOTÓ: Népszava
Egy pályázat érkezett a Vígszínház igazgatói posztjára a határidő lejártáig - közölte szerdán a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő, aki már korábban is jelezte, hogy pályázni fog, szerdán megerősítette: beadta pályázatát.

Mint a Vígszínház honlapján olvasható, Eszenyi Enikő folytatni kívánja a megkezdett szakmai munkát, ezért újra indult a pozícióért. Új pályázatának címe: Nyitott színház 2015-2020. A Főpolgármesteri Hivatal nem nevezte meg a pályázót, mivel - mint írták - nincs hozzájáruló nyilatkozatuk ehhez.

Tájékoztatásuk szerint a szakmai bizottság munkájában az előadóművészeti törvénynek megfelelően az érintett bizottság négy, a miniszter egy, az előadóművészeti szervezet közalkalmazotti (üzemi) tanácsának egy, a reprezentatív szakszervezet egy és a munkáltatói jogkör gyakorlójának két képviselője vesz részt.

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a szakmai bizottság ülésének időpontját még nem tűzték ki. Mint írták, hozzájáruló nyilatkozat hiányában a bizottság tagjainak névsorát sem hozhatják nyilvánosságra. A Fővárosi Közgyűlés novemberi ülésén a bizottságba Hassay Zsófia és Orbán Gyöngyi képviselőket delegálta. A pályázatot a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálnia a szakmai bizottságnak. A munkakör betöltéséről - a bizottság véleményét is mérlegelve - a Fővárosi Közgyűlés soron következő képviselő-testületi ülésén dönt.

A kiírás szerint az ügyvezető igazgatói munkakört 2015. július 1-jétől 2020. június 30-ig töltheti be a nyertes. A Vígszínház vezetésére másfél éven belül harmadszor hirdettek pályázatot. A 2013. július 26-án kiírt első pályázatot a közgyűlés eredménytelennek nyilvánította, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének támogatását. A 2013. december 3-án, másfél éves időtartamra kiírt második pályázaton az egyedüliként induló Eszenyi Enikő nyerte el a posztot. Megbízatása 2015. június 30-ig szól.

Szerző

272 milliót ér a kódfejtő dokumentum

Publikálás dátuma
2015.01.21. 17:40
Fotó: Ian Waldie/Getty Images
A várakozások szerint legalább egymillió dollárért (272 millió forint) cserél gazdát Alan Turing második világháborús brit kódfejtő kézirata a Bonhams áprilisi aukcióján New Yorkban.

A különleges dokumentum 1942-ből származik, abból az időből, mikor Turing a nácik híres, a németek által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódjának feltörésén dolgozott a Londontól északra fekvő Bletchley Parkban. Az április 13-i aukció valószínűleg profitálni fog a Turing életét és munkásságát övező nagyfokú érdeklődésből, amely a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült és nyolc Oscar-díjra jelölt, Kódjátszma című hollywoodi filmnek köszönhető.

A Bonhams szerint az 56 oldalas dokumentum "majdnem biztosan az egyetlen még létező Turing-kézirat, amely ilyen terjedelmű". A matematikai jelöléssekkel és a komputertudománnyal foglalkozó dokumentumot, amely "lenyűgöző betekintést nyújt egy zseni gondolkodási folyamatába", most először láthatja a nagyközönség.

Az aukciósház szerint a kézirat legkevesebb egymillió dollárért cserél gazdát a liciten. A befolyó összeg egy részét jótékonysági szervezetnek adományozzák - adta hírül a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása. Turing rakta le a modern számítástechnika alapjait, meghatározta a mesterséges intelligencia kritériumait, feltörte a német hadsereg titkos kódjait, amivel egyesek szerint milliók életét mentette meg és lerövidítette a háborút.

A matematikuszseni 1954-ben, 41 éves korában hunyt el ciánmérgezésben - öngyilkos lett -, miután az akkor Nagy-Britanniában még üldözött homoszexualitása miatt 1952-ben elítélték a "jó erkölcs megsértéséért", és gyógyszeres kasztrálásra kényszerítették. II. Erzsébet királynő 2013-ban, hat évtizeddel Turing tragikus halála után kért hivatalosan bocsánatot a kódfejtővel való bánásmódért.

A hamarosan kalapács alá kerülő kéziratot tartalmazó egyszerű jegyzetfüzetet Turing annak idején egy cambridge-i papíráruboltban vásárolta, amikor a híres King's College diákja volt. A dokumentumot, sok egyéb irattal együtt, később barátjára és matematikustársára, Robin Gandyre hagyta. A jegyzetfüzet üres oldalait Gandy naplónak használta, amelyben "halott apafiguraként" említette néhai barátját. A Bonhams szerint a dokumentumra csupán Gandy halála után bukkantak rá személyes holmijai között.

Szerző

Elhunyt a híres énekes

Elhunyt Kemal Monteno, a Balkán legismertebb és legnépszerűbb sanzonénekese és dalszerzője, akit a "boszniai Roy Orbisonnak" is neveztek - számolt be róla a szarajevói sajtó.

A szarajevói születésű énekes az 1960-as évek óta írt slágereket saját magának és az egykori Jugoszlávia popénekeseinek. Dalaiban a boszniai dallamokat olaszos, mediterrán elemekkel gazdagította. Műveit számos előadó feldolgozta, slágereit mindmáig játsszák a régió rádióállomásai. 

Leghíresebb dalát szülővárosához írta 1976-ban Sarajevo, ljubavi moja (Szarajevó, szerelmem) címmel. A 67 éves Monteno évek óta betegeskedett, cukorbetegséggel kezelték, két éve infarktusa volt, évekig dialízisre járt, egy hónapja pedig veseátültetésen esett át. Szerdán egy zágrábi kórházban hunyt el.

Szerző