Porosenko: Oroszország is legyen EU-tag

Petro Porosenko ukrán elnök lerövidítette davosi tartózkodását, tegnap hazatért a világgazdasági fórumról a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodása miatt. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormányülésen bejelentette: törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amelyben kezdeményezi az ukrán hadsereg létszámának 250 ezer főre való emelését, ami 68 ezerrel több, mint a jelenlegi állomány.

Tájékoztatása szerint a létszámnövelésnek megvan a költségvetési fedezete, 2015-re az ország védelmi képességeinek növelésére 90 milliárd hrivnyát (1440 milliárd forintot) különítettek el. Ukrajna eközben súlyos gazdasági válsággal is küzd, nemzetközi segítség nélkül a teljes összeomlás veszélyezteti.

A pravoszláv ünnepek elteltével, január közepén azonban kiújultak és eszkalálódtak a harcok Kelet-Ukrajnában, napok óta a donyecki repülőtér és környékén folyamatosság vált a tüzérségi ostrom. Jacenyuk bejelentése szerint tegnap Luhanszk megyében is heves harcok folytak két útellenőrző pontért. Kijev már kedden közölte, hogy orosz reguláris alakulatok támadtak egy, az országhatárhoz közeli, Luhanszktól északra lévő ellenőrző pontnál, a szakadárok pedig új területek elfoglalásáért indítottak ostromot.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap nemzetközi sajtótájékoztatón cáfolta az orosz hadsereg beavatkozásáról szóló bejelentéseket és a nemzetközi egyezmények megsértésével vádolta meg a NATO és az Európai Unió tagállamait, amelyek szerinte fegyvert szállítanak Ukrajnának.

A Korrespondent.net ukrán portál tudósítása szerint Porosenko elnök úgy vélekedett, hogy Oroszországnak az Európai Unió tagjává kell válnia. „Európa vajon 10-12 év múlva elég erős lesz ahhoz, hogy szembenézzen a kihívásokkal? Európa jobb lesz-e ukrán lehetőségekkel? Meg kell érteni, hogy Ukrajna EU-csatlakozási szándéka nem Oroszország ellen irányul. Őszintén szólva úgy vélem, hogy Oroszországnak Európa tagjává kell válnia. Ily módon egy új biztonsági rendszer jönne létre” – mondta az ukrán államfő.

Szerző
2015.01.22 06:34

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25