Előfizetés

Embervédelemért emeltek szót

Publikálás dátuma
2015.01.23. 06:05
A Városért Egyesület első összejövetele FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Magyarországon a világon egyedülálló módon jelöltek ki olyan területeket, ahol büntethető a hajléktalanság. Erről Bence Rita, a TASZ önrendelkezési programvezetője beszélt tegnap a Városért Egyesület konferenciáján, ahol a hajléktalanság volt a téma. 

Besenyei György, a Hajléknélküliek Jogaiért Alapítvány munkatársa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány megfojtja a civileket, pedig a hajléktalanságot helyben kell kezelni, és ezzel a tudással az ilyen szervezetek rendelkeznek. A skandináv országokban tilos bárkit az utcán hagyni, de ezt Londonban, vagy Berlinben sem engedik, viszont nem a városkép védelme a szempont, hanem az embervédelem - fogalmazott Győri Péter, a Menhely Alapítvány elnöke. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi hajléktalan ellátás csak a "jéghegy csúcsa", ma mindenki a látható hajléktalanság ellen küzd, holott ennél sokkal mélyebb a probléma. A Városért Egyesületnek, amelyet másokkal együtt a szocialista Horváth Csaba alapított, ez volt az első összejövetele. Legközelebb más fővárosi ügyről szerveznek majd tanácskozást.

Adatgyűjtés a terrorizmus ellen

Publikálás dátuma
2015.01.23. 06:04
Illusztráció: Thinkstock
Aki repülővel utazik, az a jövőben számítson rá, hogy adatait továbbítják és öt évig az arra illetékesek megőrzik a Belügyminisztérium által közzé tett törvénytervezet szerint. 

A javaslat értelmében a schengeni övezeten belül repülővel utazókról hat, az azon kívülre repülő, illetve onnan beutazó utasokról 16 adatot kell továbbítaniuk a légitársaságoknak a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak, amely a nemzeti utasadat-információs rendszert működteti.

A kormány honlapján olvasható tervezetet, amely öt törvényt módosítana, január 29-ig lehet véleményezni. Egy 2013-ban elfogadott és idén hatályba lépett törvény határozta meg, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ gyűjti, elemzi, kezeli az utasnyilvántartási adatokat. A schengeni övezeten belül utazók nevét, állampolgárságát, úti okmányának számát, születési idejét, a másik schengeni államba érkezés helyét, továbbá az indulási, a tranzit- és a célállomást kell rögzítenie a légitársaságnak. Az övezeten kívülre utazóknál, illetve az onnan érkezőknél már rögzíteni kell - egyebek mellett - a jegy kiállításának időpontját, a járat és az ülőhely számát, a poggyászra vonatkozó adatokat, továbbá az együtt utazók nevét.

A légitársaság az utasok adatait egyrészt a határforgalom-ellenőrzésért felelős szervnek, másrészt a központnak továbbítja, ami a tervezet szerint a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények felderítését, illetve a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvések és tevékenységek elhárítását segíti. Az utasok adatait öt évig köteles kezelni a központ.

Szijjártó amerikai optimizmusa

Publikálás dátuma
2015.01.23. 06:03
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Colleen Bradley Bell-lel, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetév
Az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell érkezése jó lehetőség, hogy a magyar-amerikai politikai viszonyt visszaemeljük arra a kiváló szintre, amelyen a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok és a védelmi együttműködés van - mondta Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten. 

A külgazdasági és külügyminiszter, aki tegnap vacsorán látta vendégül a nagykövetet, a Világgazdaság című lap konferenciáján bejelentette, a magyar kormány úgy döntött, hogy Chicagóban főkonzulátust nyit, amely szeptemberben kezdheti meg a működését. Szijjártó szerint a viszony rendezésére való amerikai nyitottság és készség jele, hogy magyar idő szerint szerda este - teljesen átlagosnak mondható, két hónapos ügyintézési határidőn belül - Magyarország megkapta az amerikai külügyminisztériumtól a leendő washingtoni nagykövetre vonatkozó elfogadó nyilatkozatot, így Szemerkényi Réka elfoglalhatja posztját.

A miniszteri optimizmust kissé árnyalja, hogy mint megírtuk, az Egyesült államok nem függeszti fel André Goodfriend eddigi ügyvivő diplomáciai mentességét, akit emiatt nem lehet Magyarországon bíróság elé állítani a Vida Ildikó NAV-elnök kitiltásának ügyével kapcsolatban tervezett rágalmazási perben. Goodfriend továbbra is meghatározó szerepet vihet az amerikai nagykövetség életében, annál inkább, mert a képviselet az amerikai külügyminisztérium akaratának megfelelően cselekszik. Ezt erősítette meg Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetjének vezetője is az ATV-ben, amikor kiemelte: a két ország kapcsolataiban korábban felmerült kétségek és problémák továbbra is fennállnak. Az az elemző munka, amely a magyarországi rendszer problémáit hivatott feltárni, továbbra is Goodfriend kezében összpontosul, hiszen egyrészt ő ismeri jobban az országot, másrészt pedig ez a feladata a mindenkori vezető, de nem nagyköveti pozícióban lévő diplomatának - tette hozzá. Angela Merkel német kancellár február 2-ára tervezett budapesti látogatása kapcsán azt mondta, logikusnak tűnik az a Stratfor által közzétett elemzésben megfogalmazott elmélet, miszerint Merkel nem csak Németország és Európa, hanem Washington üzenetét is közvetíteni fogja Orbán Viktor számára. Ez persze egyelőre csak spekuláció, de a G20-ak legutóbbi találkozója óta tudjuk, hogy bár Németország és az Egyesült Államok között továbbra is vannak nézetkülönbségek, Oroszországgal kapcsolatban nagyon hasonló álláspontot képviselnek. Merkel, illetve Putyin 17-i látogatása a pávatánc végét is ekhozhatja, Orbán Viktornak végül el kell döntenie, hogy melyik oldalra áll.

Hasonlóan vélekedett az ATV-ben Balázs Péter volt külügyminiszter is. Mint mondta: próbálták behúzni az amerikai ügyvivőt egy kiadatásba, amiről tudva levő volt, hogy az USA nem fog belemenni. Korábban annyi történt hogy Washington felemelte az ujját, figyelmeztetett, tudjuk, hogy nálatok nagy tételben csalnak. Erre pedig nem hogy vizsgálat indult volna, hanem nekiestek Goodfriendnek. Ez az ügy nem zárult le megnyugtatóan, s csak akkor zárulhatna le, ha vizsgálat kezdődne, és kiderülne valami. Ez a mi ügyünk, helyettünk még az Egyesült Államok sem oldja meg, tette hozzá Balázs Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Colleen Bradley Bell-lel, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetével, akit vacsorán fogadott Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Colleen Bradley Bell-lel, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetével, akit vacsorán fogadott Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Kommandósok védik Bell nagykövetet

A magyar rendőrség különleges alakulata védi Colleen Bell nagykövetet - értesült a Népszava. A védelem korábban André Goodfriendnek is járt, azonban a képviselet hivatalos vezetőjének érkeztével a testőrséget már Bell kapja - ez látható volt az érkezéséről, első programjairól szóló tévétudósításokban is. A magyar jogszabályok szerint állandó személyi védelem csak a magyar közjogi méltóságoknak jár. A TEK az államfőt, és a miniszterelnököt védi, a házelnököt pedig az Országgyűlési Őrség. A többi állami vezetőt és közjogi méltóságot - az Alkotmánybíróság és a Kúria elnökét, illetve a legfőbb ügyészt - a rendőrség biztosítja. Ideiglenes védelem elrendelésének indokoltsága esetén, miniszteri döntés alapján a Készenléti Rendőrség - az Orbán-kormány által megszüntetett Köztársasági Őrezred jogutódja -, illetve a TEK jár el. Ilyen védelemben hosszú évek óta két személy részesül Magyarországon - veszélyeztetettségük miatt, az amerikai és az izraeli nagykövet.

Lapunk érdeklődésére a rendőrség ezúttal csak részben válaszolt. Két személy ideiglenes védettségét megerősítette, kilétükről azonban - szemben a pár évvel korábbi gyakorlattal - ezúttal indokolás nélkül nem adott felvilágosítást. Úgy tudjuk, hogy továbbra az izraeli és az amerikai nagykövet kap kiemelt védelmet, de a konzulok is magyar védelem alatt állnak. Hogy a TEK vagy más szerv védi-e a diplomatákat, arról szintén hallgat az ORFK. - V.J.