Előfizetés

A világ legidősebb uralkodója lett

Publikálás dátuma
2015.01.23. 13:18
Erzsébet apja, György király halála után, 1952 februárjában lett királynő/Getty Images
II. Erzsébet lett a világ legidősebb uralkodója a szaúdi király elhalálozásával. Abdullah király 90 éves volt, a brit uralkodó viszont idén április 21-én tölti be a 89. évét. Szeptember 10-én a brit monarchia történetében fontos mérföldkő következik: II. Erzsébet akkor dönti meg ükanyja, Viktória királynő rekordját, s ő lesz Nagy-Britannia leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója.

Az uralkodás hosszát tekintve a világrekordot nem Erzsébet tartja: Thaiföldön Bhumibol király 1946 júniusában lépett trónra, II. Erzsébet pedig apja, György király halála után, 1952 februárjában – 63 éve – lett királynő, igaz, koronázását csak egy évvel később tartották. A thai uralkodó valamivel fiatalabb II. Erzsébetnél, idén decemberben lesz 88 éves.

73 francia dzsihádista halt meg

Az iraki és szíriai terrorcselekmények színterén és harcokban eddig 73 francia állampolgárságú dzsihádista vesztette életét, jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. 

A  tárcavezető szerint mintegy 1400 francia utazott e két országba, hogy az iszlám dzsihád nevében harcoljon.

Tavaly ősszel adta hírül a sajtó szerte a világban, hogy egy 16 éves lányt tartóztattak le Nizzában, mivel feltehetőleg Szíriába akart utazni, hogy az iszlám szélsőségesekhez csatlakozzon. Később egy 20 éves férfit is őrizetbe vettek, aki a rendőrség gyanúja szerint a lányt toborozta. Ő vehette meg a repülőjegyét is Törökországba, ahonnan át akart jutni Szíriába. Franciaországban a legmagasabb a muszlim vallásúak száma az Európai Unióban, ezért különösen nagy erőkkel próbálják felkutatni a szélsőséges iszlám csoportokat, de így sem tudják megállítani a harcolni indulókat. Becsléseik szerint körülbelül 800-an távozhattak, hogy részt vegyenek a polgárháborúban, a legfiatalabbak 14 év körüliek.

Japán túsz - Édesanyja könyörög fia életéért

Publikálás dátuma
2015.01.23. 10:28
Illusztráció/Getty Images
Fia életéért könyörgött péntek reggel tokiói sajtótájékoztatón az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetnek a kivégzéssel fenyegetett egyik japán férfi anyja, a japán kormányt pedig arra kérte, hogy mentse meg őt.

A 47 éves Goto Kendzsi 78 éves anyja, Isido Dzsunko néhány órával azelőtt fordult a sajtóhoz, hogy lejárt a két japán túsz kivégzésére a terroristák által megszabott határidő, amely japáni idő szerint péntek délután 2 óra 50 perc körül volt. Az ultimátum szerint a váltságdíj 200 millió dollár (54 milliárd forint). A 72 órás ultimátum keddi megadása óta először történt, hogy az IÁ jelentkezett a túszokkal kapcsolatban: pénteken közölte az NHK japán közmédiummal, hogy hamarosan közleményt ad ki.

A határidő lejárta óta ez még nem történt meg.