Előfizetés

Orbán: "közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna"

Publikálás dátuma
2015.01.26. 12:57
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából
A magyar zsidóság első világháborús áldozatvállalásának komoly szerepe van abban, hogy Magyarország újra és újra képes talpra állni, hogy "nemzetünkből nem veszik ki az életerő" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten a Kozma utcai zsidótemető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából tartott megemlékezésen.

A kormányfő beszédében erkölcsi kötelességnek nevezte a még létező első világháborús katonasírok felkutatását és egy olyan adattár létrehozását, amely "megőrzi az elesett katonáink nevét". A miniszterelnök szerint az ország területének megvédése sem 1914-1915 telén, sem a későbbiekben aligha sikerült volna a magyar zsidó közösség hősies magatartása és áldozatvállalása nélkül. Az Uzsoki-szoros felszabadításának századik évfordulóján tartott ünnepségen az első világháborús zsidó hősök előtti tisztelgés mellett "nem mehetünk el szó nélkül a második világháború koncentrációs táborainak magyar zsidó áldozatai emléke mellett sem". "A magyar nemzet tragédiája és a magyar zsidó közösség jóvátehetetlen vesztesége ez" - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy kedden az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett központi ünnepségen, Lengyelországban a magyar kormány képviselője is jelen lesz, tolmácsolva a magyar nép fájdalmát, veszteségét.

Orbán Viktor miniszterelnök és Boross Péter korábbi kormányfő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök és Boross Péter korábbi kormányfő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Felidézte, hogy az első világháborúban a magyar hadsereg még származásra való tekintet nélkül biztosította katonái előmenetelét, két és fél évtized múlva viszont "szeretet nélküliek és közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna, és sokan, nagyon sokan voltak azok a magyarok, akik a rosszat választották a jó helyett, a szégyenteljest a becsületes helyett". Orbán Viktor hangsúlyozta: felfoghatatlan az az út, amely az első világháború hősi magyar zsidó bajtársiasságától a koncentrációs táborokig vezetett. Felfoghatatlan az is - mondta -, hogy a második világháború után volt Magyarországon olyan politikai rendszer, amely még az emlékét is el akarta törölni "az itt eltemetett katonáknak".

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő beszédét azzal zárta, hogy Európa békéjét naponta újból meg kell védeni, "Európa külső és belső konfliktusaiban sohasem dönthet újra a fegyverek szava". Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke köszöntőjében kiemelte: a most felújított parcella is jelzi, hogy a magyar zsidóság évszázadok óta a magyar nemzet része, és ezt a miniszterelnök személyes jelenléte is megerősíti. A Mazsihisz-elnök elmondta: a zsidóság mindig gondot fordított arra, hogy ünnepeiken a gyász és az öröm egyszerre legyen jelen.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Miközben kegyelettel emlékezünk azokra a zsidó hősökre, akik életüket adták a magyar hazáért, merjünk örvendezni is" – fogalmazott –, örülni annak, hogy az I. világháború emlékét őrző parcella felújítását azok a magyar katonák végezték, akik "virtuális utódai" a Monarchia soknemzetiségű seregének. Az első világháború idején több száz zsidó katonát temettek el a Kozma utcai zsidó temető több parcellájában. A teljes 12. parcella és a 32. parcella egyes sírjainak - összesen több mint 300 sír - felújítását a Honvédelmi Minisztérium végezte a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai felügyelete mellett. Az ünnepségen részt vett mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete, valamint a diplomáciai testület képviselői.

Nagyobb gondot nem okozott a havazás

Sehol nem okozott nagyobb fennakadásokat a hétvégén a dunántúli havazás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint szombaton és vasárnap a fővárosban és hat dunántúli megyében összesen 153 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem egységeit a havazással kapcsolatos káresethez. A tűzoltókat jellemzően árokba csúszott és elakadt járművekhez, kidőlt fákhoz és megrongálódott épületekhez riasztották Budapesten, valamint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyében.  

Az erős, néhol viharos erejű szél a friss hóval fedett területen hófalakat emelt, amelynek következtében több helyen gépkocsik és kisteherautók akadtak el. Veszprém megyében több személyautó, valamint egy rakodógép és egy sószórógép is elakadt, illetve árokba csúszott. A Mecsek egyes részein több centiméter vastagon áll a hó a fákon, több növény a hó súlya alatt veszélyesen meghajlott, közülük jó néhány közútra dőlt. 

Az OKF felidézte, hogy az elmúlt két nap folyamán több dunántúli utat lezártak. A korlátozásokat azonban hétfő reggelre a legtöbb útszakaszon feloldották. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint már csak Veszprém megye néhány járásában van érvényben elsőfokú riasztás hófúvás miatt. Azt írták: kedden a Dunántúlon kisebb havazásra lehet számítani, amelyet a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján havas eső, eső válthat fel. Kedd éjfélig Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, valamint Győr-Moson-Sopron és Vas megye keleti, valamint Fejér megye északnyugati részén legfeljebb 3 centiméter friss hóréteg alakulhat ki - tették hozzá. Veszélyes időjárási jelenség miatt keddre nem adtak ki figyelmeztetést.

Az MSZP fagyhalál elleni alapot hozna létre

Publikálás dátuma
2015.01.26. 12:41
FOTÓ: Thinkstock
Az MSZP ismét kezdeményezi a fagyhalálok megelőzésére szolgáló pénzügyi alap létrehozását, amelyet a Fidesz már ötször leszavazott a parlamentben - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán elmondta, 2010 óta 1200-an, egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon; több mint hatvan százalékuk nem az utcán, hanem saját fűtetlen lakásában halt meg. Az ellenzéki politikus közölte, a pénzügyi alap elsősorban azokon segítene, akiknek a rezsicsökkentés semmit nem jelent, vagyis szénnel, fával fűtenek, vagy akiknél kikapcsolták a vezetékes szolgáltatásokat. Hozzátette: az alap bevételi forrása az állami tulajdonban lévő energetikai cégek adózás utáni jövedelmének 50 százaléka lenne.

Kérdésre válaszolva közölte, ha jól vezetik ezeket a cégeket, akkor az alapba több tízmilliárd forint is befolyhat évente. Kifejtette: támogatásban részesülhetne mindenki, akinek bejelentett lakása van, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg a minimálbér nettó összegét. Jogosultak lennének a védett fogyasztók is.

Lukács Zoltán elmondta, a támogatások összege negyedévente 20-50 ezer forint lenne, de egyes különleges esetekben akár 100 ezer forintra is nőhet. A támogatásra való jogosultságot az önkormányzatok állapítanák meg - mondta, megjegyezve: támogatást lehetne kapni a szolgáltatásba való visszakapcsoláshoz, illetve az előre fizetős mérők felszereléséhez is. Véleménye szerint ha ismét leszavazzák a javaslatot, akkor minden olyan ember halála, akit az alappal megmenthettek volna, a kormánypárti politikusok lelkén fog száradni.

Hozzátette: bármit állít a kormány, öt év alatt duplájára nőtt a díjtartozást felhalmozott családok száma, és a tartozások összege is megduplázódott. Ismertetése szerint a 100 ezer lakosra vetített fagy miatti halálozás az Egyesült Államokhoz képest Magyarországon tízszeres. Lukács Zoltán egy felmérést ismertetve közölte, 2011-ben a magyar lakosság 11,7 százaléka nem engedhette meg magának, hogy megfelelően fűtse a lakását. A szocialista kormány utolsó évében ez 8 százalék volt - jegyezte meg.