élelmiszer;Nemzeti Adó- és Vámhivatal;Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal;fővárosi húskereskedés;illegális húsáru;

2015-01-27 06:17:00

Újabb romlott hús a piacon

Az utóbbi időben már hetente adja ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizottsági Hivatal közleményben, hogy hol és hány tonna húst kellett kivonni a forgalomból különböző - de annál nagyobb - szabálytalanságok miatt. Az elmúlt évben 1458 tonna élelmiszert semmisítettek meg a szakemberek és 392 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Leggyakrabban a higiéniás problémák miatt büntetik meg a húsüzemeket, de a rossz minőség és a nyomon követhetőség is a lista élén áll.

Több, mint három és fél tonna lejárt, illetve ismeretlen eredetű húst foglaltak le egy fővárosi húskereskedésben. Az engedéllyel rendelkező telephelyen több szabálytalanságot is találtak. Egy fagyasztóban jelöletlenül, tiltott módon tárolták a sertésfejet, az apró húst, ezekből két tonnát foglaltak le.

A hűtőkamrában lejárt, ismeretlen eredetű csirke szárnyakat, húskészítményt és belsőségeket tartottak. Összesen 3638 kilónyi árut semmisítettek meg. A nagykereskedelmi egységben szabálytalan módon együtt tárolták a csomagolt és csomagolatlan termékeket, emellett a telephely higiéniai állapota sem volt megfelelő. Az ügyben még nem állapították meg a bírság összegét, de várhatóan milliós nagyságrendű lesz.

Nemzeti Élelmiszerlánc-bizottsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint bár az utóbbi hónapokban illegális húsüzem felszámolására nem került sor, de illegális vágást havonta 2-3 alkalommal derítettek fel. Legtöbb esetben az előállító rendelkezett engedéllyel, de nem ennek megfelelően végezte munkáját. Tavaly összesen 531 ellenőrzést tartottak, ebből 446 eset az élelmiszer forgalmazásával volt kapcsolatos.

Az eljárások során 1458 tonna élelmiszert semmisítettek meg. A jogerős bírságok összege meghaladta a 392 millió forintot. Az ellenőrzések az egész élelmiszerláncot magukba foglalták: vágóhidakat, engedélyezett húsüzemeket, vendéglátóhelyeket, piacokat, internetes próbavásárlásokat ellenőriztek. Tizenhárom esetben kellett jogorvoslatért a bírósághoz fordulniuk, a bíróság minden esetben helyben hagyta a Kiemelt Ügyek Igazgatósága döntését, vagy az ügyfél állt el a keresetétől, ezzel is igazolva az hatóság jogszerű tevékenységét.

Hatvan esetben a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal, öt ügyben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, hétszer a Nyomozó ügyészséggel és huszonkét esetben a rendőrséggel dolgoztak együtt.

A vizsgálatok során a leggyakoribb hiba a higiéniai hiányosság: a hűtött munkaterületek hőmérséklete nem haladja meg az előírt határértéket, a forró vizes eszközfertőtlenítő berendezésekben a forró víz hőmérséklete nem éri el az előírtakat, takarítatlanság, rendetlenség is sokszor előfordult. Személyi higiénia – piszkos munkaruha, fülbevaló, piercing viselése munka közben – is gyakori probléma volt.

Arról, hogy Magyarországra mennyi illegális húsárut hoznak be a Nébih-nek nincsen pontos információja, de becslések szerint 20-45 százalékra tehető a fekete kereskedelem.

Január 12: Pest megyei tanyán illegális állati hulladékfeldolgozó üzemet számoltak fel. A rossz körülmények között tartott több tonna vágóhídi hulladékot az udvaron, omladozó épületben tárolták

Január 19: Zalai húskereskedő cég telephelyén 4 tonna húskészítményt foglaltak le: nem tudták igazolni a húskészítmény származását és engedély nélküli húsfeldolgozást is végeztek.

2014. december 1. és 31. között történt ellenőrzés adatai
  • 2233 alkalommal ellenőrizték a friss húskészletet
  • 1,1 tonna húst kellett kivonni a forgalomból
  • 5701 esetben ellenőriztek húskészítményt
  • 57-féle terméket (493 kg) találtak kifogásolhatónak
  • lejárt szavatosság miatt 45 termék esetében szabtak ki bírságot