Nem nyomoznak a Szerb utca miatt

Elutasította Juhász Péter feljelentését az egyik botrányos belvárosi ingatlanügylet, a Szerb utca 9. ügyében a rendőrség - közölte az Együtt társelnöke a Facebook-oldalán. 

A hatóság szerint a jelenlegi fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter jogosan vásárolt jelentős kedvezménnyel lakást az épületben - összesen 19 millió forintért -, mert a műemlékházon nem történt felújítás, csupán néhány milliós nagyságrendben építési és karbantartási munkálatok. A rendőrség most úgy indokolt, a lakás értéke azért sem lehetett magas, mert nem újították fel az épületet - csakhogy Juhász eleve csatolta feljelentéséhez azt az önkormányzati beszámolót, ami szerint a 22 lakásos házat a kerület vezetése pár millió helyett összesen 108 millió értékben valóban felújította.

Ebben az ügyben egyébként Juhász szerint már harmadszorra utasítják el feljelentését. Az ellenzéki politikus még szeptemberben amiatt tett bejelentést, mert szerinte Szentgyörgyvölgyi áron alul vásárolta meg az önkormányzati ingatlant. Miközben ugyanis piaci szakértők szerint a lakás 60 milliót is érhet, a még Rogán Antal vezette Belváros alig 33,6 millióra értékelte, majd ezt az értéket egyoldalúan 25 millióra csökkentette, végül pedig ezen összeg háromnegyedéért adta el az ingatlant. Azokat a vagyontárgyakat ráadásul, amelyek értéke meghaladja a 25 milliót, csak versenyeztetéssel lehetne eladni, ám Szentgyörgyvölgyi pályáztatás nélkül jutott a lakáshoz. A polgármester egyébként novemberben azt mondta, a "támadások" miatt visszaadja a lakását, ez azonban máig nem történt meg.

Juhász szerint most indokolttá is vált egy következő tüntetés, de mint írta, "nehéz kérdés, hogy a BRFK elé menjünk-e, mert nem nyomoznak, vagy az ügyészség elé, mert nem indítják meg az eljárásokat, esetleg a Fidesz elé, mert a párt vezetésének prominensei érintettek, vagy az önkormányzat elé, mert ott ülnek a felelősök".

Szerző

Neymar: megtiszteltetés Messi mellett játszani

Publikálás dátuma
2015.01.26. 10:21
Neymar és Messi az FC Barcelona egyik korábbi mérkőzésén. FOTÓ: Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images
Az FC Barcelona brazil csillaga, Neymar tőle megszokott módon rendkívül tisztelettudóan beszélt Messiről. A brazil támadóm, aki az Elche elleni, 6-0-s győzelemmel végződött szombati bajnokin két találatot ért el, azt közölte, óriási megtiszteltetés számára, hogy az argentin mellett játszhat.

A Barcelona továbbra is egy ponttal áll az egy meccsel kevesebbet játszott Real Madrid mögött. „Végezzük a munkánkat, aztán ez kiderül, mire lesz elég, s hogy szerepel majd a többi csapat. Ha olyan teljesítményt nyújtunk, mint szombaton, nehéz lesz legyőzni bennünket” – fejtette ki Neymar, aki 17 mérkőzésen 14 gólt szerzett. A házi gólkirály persze Messi 20 meccsen 21 góllal.

Szerző

Először Magyarországon kell kimeríteni az összes jogi lehetőséget

Publikálás dátuma
2015.01.26. 07:27

New York Times

A magyar bíróságokat is megilleti az ártatlanság vélelme - lényegében ezt a döntést hozta egy chicagói fellebbviteli bíróság, amikor fenntartotta azt az ítéletet, miszerint magyar holokauszt-túlélők és azok örökösei nem perelhetik az USA-ban az MNB-t, illetve a MÁV-ot a magyar zsidóktól ellopott pénzért, műalkotásokért és más vagyontárgyakért. Ehhez előbb Magyarországon kell kimeríteniük az összes jogi lehetőséget, még akkor is, ha a felperesek jogi képviselője ezt hiábavalónak tartja. A háromtagú bírói testület szerint valóban lehetnek aggályok, hogy mennyire lehet tisztességes tárgyalásra számítani Magyarországon, ám ezek a fenntartások túlságosan spekulatívak. De ha az bizonyosodik be, hogy jogos a bizalmatlanság, az érintettek újra benyújthatják a keresetet az Egyesült Államokban.

Szerző