Előfizetés

Börtönt kapott a kisebbségi vezető

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen Sárközi János József, a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének büntetését, akit korábban felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak, mert pénzért akart lakáshoz juttatni két rászorulót.

 A kisebbségi vezető 2012. októberében Szekszárdon, egy segélyosztáson találkozott a két emberrel, akik elmondták neki, hogy szeretnének a városban egy lakáshoz jutni, ehhez 200 ezer forintjuk van. Sárközi János József 150 ezer forintot kért tőlük, cserébe megígérte: elintézi, hogy két héten belül szükséglakásba költözhessenek. Azt állította, a pénz részben az önkormányzati ismerőseinek kell.

A rászorulók az összeget odaadták a kisebbségi önkormányzat elnökének, akivel kölcsönszerződést írtak, hogy ha az ügy számukra kedvezőtlenül alakul, a pénzt tartozásként követelhessék vissza. Mivel a lakást nem kapták meg, többször keresték Sárközi János Józsefet, hogy fizessen, ő azonban arra hivatkozva, hogy nincs miből, ennek nem tett eleget. 

Bár a férfi nem fizetett, nem is vesztegetett meg senkit, ellenben segítséget nyújtott a szükséglakás iránti pályázat benyújtásához, s az önkormányzat szociális bizottságának ülésén kérte a grémium elnökét annak támogatására. Ez nem történt meg, de a rászorulók nem is voltak jogosultak szükséglakásra, mert már részesültek e juttatásban és tíz éven belül térítés ellenében lemondtak róla. Miután a kisebbségi vezető a pénzt később részben sem adta vissza, az egyik becsapott a rendőrséghez fordult.

Sárközi János József az ellene indult büntetőeljárás során arra hivatkozott, hogy ő a politika áldozata. A 150 ezer forintot kölcsönként kapta a két embertől, s arra azért volt szüksége, mert anyagi nehézségei voltak, összetörte az autóját és egy másikat kellett vásárolnia. Az összeget azonban kamatostul visszafizette.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék határozatát, melyben a vádlottat befolyással üzérkedésben találták bűnösnek és egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Eljárás indult a két rászoruló ellen is, őket társtettesként elkövetett befolyás vásárlásának bűntettében mondták ki bűnösnek. Egyiküket 150 nap közérdekű munkára kötelezték, társát pedig - egy korábbi, próbára bocsátással zárult ügyből is kifolyólag - öt hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották. A büntetésük már első fokon jogerőre emelkedett.

Makai Lajos bíró a kisebbségi vezetőt érintő keddi, jogerős ítélet indoklásában egyebek mellett azt mondta: segélyért sorban álló, "ágrólszakadt" emberek nem szoktak pénzkölcsönzéssel foglalkozni, és a vádlott nem a politika, hanem a kapzsiság áldozata lett. Kitért arra, hogy a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe Sárközi János József társadalmi szerepvállalását, súlyosító körülményként pedig azt, hogy korábban volt már büntetve, csalás miatt felfüggesztett szabadságveszést kapott.

Karácsony: nem volt lehetőség DK-s alpolgármester megválasztására

Mivel a tavalyi önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció egyetlen jelöltje sem került be a XIV. kerületi képviselő-testületbe, nem volt lehetőség DK-s alpolgármester megválasztására - közölte Karácsony Gergely polgármester (PM) az a DK szóvivőjének keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

A DK szerint a zuglói polgármester magyarázattal tartozik, miután egy fideszes politikust javasolt alpolgármesternek ahelyett, hogy a választás előtt kötött megállapodás értelmében a baloldali pártnak ajánlott volna fel egy alpolgármesteri posztot. A városrész vezetője azt írta: az önkormányzati választás előtt a zuglói MSZP, DK, Együtt, PM és az Összefogás Zuglóért Egyesület választási megállapodást kötött, amely szerint - egyebek mellett - győzelem esetén az egyik alpolgármestert a DK javasolhatja. Sajnos azonban a "demokratikus ellenzéki pártok" nem szereztek többséget a képviselőtestületben, amelybe a DK-nak egyetlen jelöltje sem került be - folytatta a polgármester, hozzátéve: ennek megfelelően DK-s alpolgármester megválasztására nem volt lehetőség.

Közölte: ezt a DK helyi szervezete tudomásul is vette, és a választást követően soha nem jelezte az erre vonatkozó szándékát. Karácsony Gergely közleményében azt kérte az ellenzéki párt országos vezetésétől, hogy "nyilvánvalóan megalapozatlan kijelentésekkel" ne rontsa azt a jó viszonyt, ami közte és a DK helyi szervezete között kialakult.

A DK magyarázatot követel Karácsonytól

A Demokratikus Koalíció szerint Karácsony Gergely, Zugló PM-s polgármestere magyarázattal tartozik, miután egy fideszes politikust javasolt alpolgármesternek ahelyett, hogy a választás előtt kötött megállapodás alapján a DK-nak ajánlott volna fel egy alpolgármesteri posztot. Erről a párt szóvivője beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt azt mondta, a megállapodás arról szólt, hogy ha Karácsony Gergely nyer, akkor az őt támogató pártok, vagyis az MSZP, a DK és az akkor még szövetséges Együtt-PM is egy-egy alpolgármesteri székhez jut. Hangsúlyozta, hogy az MSZP, illetve az azóta szétvált Együtt-PM-ből a PM meg is kapta a pozíciót, de a DK nem. Szomorúan veszik tudomásul, hogy Zuglóban inkább a volt polgármester, a fideszes Papcsák Ferenc korábbi helyettesét, a szintén a Fideszben politizáló Rozgonyi Zoltánt választották alpolgármesterré - közölte.

A DK szóvivője kiemelte, hogy a kerületben nem volt kényszerhelyzet, mert a "demokraták" többségben vannak az önkormányzatban. A DK a történtek után nem tart igényt az alpolgármesteri székre, de magyarázatot vár a polgármestertől - jelezte, feltéve a kérdést: mi változott azóta, hogy Karácsony Gergely választási kampányrendezvényén még Gyurcsány Ferenc DK-elnök személyes részvételét kérte? 

Arra a kérdésre, hogy Hajdu László, a XV. kerület DK-s polgármestere korábban azt nyilatkozta, először fideszes versenytársát akarta felkérni alpolgármesternek, Gréczy Zsolt azt válaszolta: a két eset teljesen más, mert ott nincs többségük az önkormányzatban, így a működés fenntartása érdekében egy kényszerhelyzetben döntött erről.

Karácsony: nem volt lehetőség DK-s alpolgármester megválasztására

Mivel a tavalyi önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció egyetlen jelöltje sem került be a XIV. kerületi képviselő-testületbe, nem volt lehetőség DK-s alpolgármester megválasztására - közölte Karácsony Gergely polgármester (PM) az a DK szóvivőjének keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. Karácsony Gergely közleményében azt kérte az ellenzéki párt országos vezetésétől, hogy "nyilvánvalóan megalapozatlan kijelentésekkel" ne rontsa azt a jó viszonyt, ami közte és a DK helyi szervezete között kialakult.

Fideszes alpolgármestere lett Zuglónak
Karácsony Gergely korábban azzal indokolta döntését, hogy baloldali ember, baloldali polgármester, és ebbe az is beletartozik, hogy nem lehet örökké ellenségeskedni. Zugló egyik fele ráadásul a Fideszre szavazott. A szavazás után pedig Karácsony közölte, a múlt megítélése helyett fontosabb a jövő építése és bízik abban, hogy ez a lépés Zugló javát szolgálja, amit később a javaslat ellenzői is elismernek majd. Rozgonyi saját bevallása szerint nem akarja a helyi baloldali koalíciót felrobbantani, nem politikai harcokra szerződik, hanem a kerületért akar dolgozni. A szocialisták viszont azzal vágtak vissza a polgármesternek, hogy a kerület baloldali polgárai nem erre adtak felhatalmazást októberben.
A testületben 10 baloldali, 9 fideszes, illetve 1-1-1 jobbikos, LMP-s és civil képviselő dolgozik, így a polgármester mellett valószínűleg Szabó Rebeka PM-es és még valaki támogatta Rozgonyi megválasztását. Az a valaki azonban feltehetően nem MSZP-s politikus volt, az ő viszonyuk ugyanis hetek óta feszült a polgármesterrel. Karácsony decemberi Népszava-interjúja korbácsolta fel az indulatokat, a polgármester ugyanis lapunknak Rozgonyit korrekt, kiszámítható partnernek nevezte, amit akkor a Tóth Csaba által vezetett helyi MSZP a Facebookon kritizált. 

 

Kapcsolódó
Fideszes alpolgármestere lett Zuglónak