Tarlós István kiegyezett a „gittegylettel”

Publikálás dátuma
2015.01.29. 06:07
Tarlós István a tegnapi ülésen elégedett lehetett – minden úgy történik, ahogy ő akarja FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Fővárosi Önkormányzat csatlakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez. Ez óriási fordulat. Tarlós István ugyanis hadban állt a szervezettel, néhány éve még azzal fenyegetőzött, nem is jelölteti újra magát, ha a kerületi polgármesterek automatikusan bekerülnek a közgyűlésbe. Mára viszont teljesen megváltozott a helyzet.

Fideszes kerületi polgármester kollégái nyakába borult tegnap Tarlós István. A főpolgármester ugyanis a fővárosi közgyűlés napirendjére tűzte azt a javaslatot, amelynek értelmében a Fővárosi Önkormányzat csatlakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ). Az előterjesztés szerint - amelyet Tarlós mellett Kocsis Máté tanácsnok, Józsefváros fideszes polgármestere jegyzett - a BÖSZ vállalta, hogy alapszabályában megjeleníti a fővárosi érdekeket és a szervezet elnöki tisztét - egy évente megválasztott társelnök mellett - a mindenkori főpolgármester tölti majd be. Az előterjesztést a közgyűlés kormánypárti tagjai szavazták meg.

A főpolgármester korábban hadban állt a BÖSZ-el, amelyet fideszes kerületi polgármesterek saját érdekeik érvényesítésére hívtak életre 2011 júliusában. Tarlós a szövetség előkészítő ülésére sem ment el, a megalakulása után pedig kijelentette, a BÖSZ csak súlytalan gittegylet lehet a fővárosi önkormányzat belépése nélkül. A főpolgármester az alakuló ülést megszervező Pesti Imre, akkori budapesti kormánymegbízottal is szembe került. Pestinek azt üzente, ez az önkormányzatok szövetsége, amelyhez a kormányzati hivatalnak éppen annyi köze van, mint a kőfaragókhoz és a balett-táncosokhoz. Azt, hogy az önkormányzat miért nem csatlakozik a szervezethez az Origónak akkor így indokolta: "akik küzdöttek ezért a szervezetért, a kormányhivatal vazallusává váltak, a főváros nem lesz a kormányhivatal vazallusa". Később Tarlós közölte, amennyiben a kormány elfogadja a BÖSZ javaslatát, amely szerint minden kerületi polgármester automatikusan tagja lenne a közgyűlésnek, amely aztán maga választaná meg a főpolgármestert, ő nem indul újra 2014-ben.

Tavaly szeptemberben, amikor a korábbi konfliktusokról kérdeztük egy interjúban, Tarlós beismerte, hogy a BÖSZ megalakulásának körülményeit nagyon rossz néven vette. Az üggyel kapcsolatban viszont mulatságos dolognak nevezte, hogy az egyik nap a kormány és a miniszterelnök bábjának nevezik, a másik nap pedig despotának, aki még a Fidesszel sem jön ki. "Ez a két dolog egyidejűleg, párhuzamosan, egymás mellett nem lehet igaz" - mondta.

A fővárosi közgyűlés tegnap új engedélyezési eljárás lefolytatásáról is döntött a Római-parti védműtervek esetében. A napirend vitájában a főpolgármester "indulatosnak, vagdalkozónak, frusztrálnak és ostobának" nevezte Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár minapi, az ügyben tett nyilatkozatát. Úgy vélte, nincs az ügyben semmilyen diktatórikus elképzelés, jelenleg a védmű áttervezése folyik, a vízügyi főigazgatóság szakvéleménye és a vonatkozó jogszabály tavaly nyári módosítása miatt. Tarlós nyomatékosította: a védmű a vízügy szakvéleményének megfelelően, és az abban meghatározott helyszínen, vagyis a part mentén fog megépülni. Bús Balázs, Óbuda fideszes polgármestere a mobilgáttal kapcsolatban egyetértett a főpolgármesterrel, és Illésre célozva közölte: "attól, hogy fideszes valaki, még lehet bolond". (Illés ugyanis egy nappal korábban úgy fogalmazott: "azért, mert a Fidesz tagja vagyok, még nem vagyok hülye".)

Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere szerint a főváros olyan koncepció mellett kötelezte el magát, amely a korábbinál sokkal drágább és környezetvédelmileg aggályosabb megoldást jelent. Az ellenzéki politikus abban bízik, hogy végül - Illés és a zöld szervezetek egybehangzó álláspontjának megfelelőn - nem a partra, hanem pár száz méterrel feljebb, a Nánási út-Királyok útjának közepére kerül majd a gát. Az Egyesület a Római-partért szerint "biológiai időzített bomba" ketyeg a területen, és ők a part menti mobilgát mielőbbi megépítését sürgették.

A testület arról is döntött, hogy közbeszerzési eljárást írnak ki 60 milliárd forintos kölcsönfelvételre a 3-as metróvonal felújításának finanszírozásához.

Szerző

Szerdán megköttetett a paktum az RTL-lel

Publikálás dátuma
2015.01.28. 23:00

Öt százalékra szállítják le a reklámadó mértékét, a kábelszolgáltatóktól pedig sérelem nélkül kérhet programdíjat az RTL Klub, mely cserében "szoftosítja" híradóját és hírháttér műsorait - értesült a Népszava. A múlt héten Budapesten tárgyalt két alkalommal is Lázár János és az RTL Klubot birtokló RTL Group régiós alelnöke, Andreas Rudas, szerdán pedig Berlinben megszületett a megállapodás is. Így teljesült a kabinet vágya: elsimították a konfliktust Angela Merkel német kancellár érkezése előtt.

Berlinben Lázár János megállapodott az RTL Group régiós alelnökével, Andreas Rudassal - tudta meg lapunk. Megírtuk, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Klub német tulajdonosaival igyekezett egyezkedni a csatorna kritikus hangvételű hírműsorai miatt. Forrásaink szerint Lázár - aki hétfőn érkezett Berlinbe, s szerdán kötött egyezséget - sikerrel járt, noha ehhez kifejezetten "orbáni" eszközöket kellett bevetnie. Információink szerint ugyanis a kancelláriaminiszter egy Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomaggal érkezett berlini tárgyalásaira, amivel komoly nyomás alá helyezte az üzletembert.

Úgy tudjuk, Rudas már a múlt héten tárgyalt Lázárral, méghozzá kétszer - hétfőn és csütörtökön - Budapesten, az Országházban, mégpedig az RTL Klub vezérigazgatója, Dirk Gerkens "háta mögött". Az eheti, berlini találkozók pedig meghozták a kormány számára fontos megállapodást, melynek feltételei, hogy az RTL "szoftosítsa" az utóbbi időben egyre kormánykritikusabb híradóját és hírháttér műsorait, cserébe pedig a kormány legkésőbb 2016 januárjától 5 százalékra szállítja le a tavaly novemberben már 50 százalékosra emelt - szinte egyedül az RTL-t sújtó - reklámadó mértékét. Információink szerint az erről szóló kormánytervezet szerdán megérkezett az RTL jogi osztályára.

Ezen felül a kereskedelmi csatorna tulajdonosainak még azt is sikerült elérni, hogy az RTL nem esik el a kábelcégektől járó programdíjtól, melyet a kormány eredeti tervei szerint már az idén sem szedhetett volna be, noha az RTL-nek érvényes szerződése van a médiahatósággal. Ezzel újabb 6-8 milliárdos bevételtől fosztotta volna meg a csatornát a kabinet, a reklámadó több mint 4 és fél milliárdos sarcán túl.

Az RTL Klub hírműsorainak „puhítása” volt a reklámadó csökkentésének és a programdíjbevétel megtartásának ára FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Az RTL Klub hírműsorainak „puhítása” volt a reklámadó csökkentésének és a programdíjbevétel megtartásának ára FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Úgy tűnik tehát, hogy az RTL számára jelentős érdeksérelmeket hajlandó orvosolni a kabinet, cserébe azonban a nézettségét folyamatosan növelő, esténként immár tartósan több mint egymillió embert érdeklő RTL Híradó kénytelen lesz ismét "profilt váltani". Forrásaink szerint erről közvetve már a csatorna munkatársai is értesülhettek, ugyanis az RTL Group vezetése még hétfőn tájékoztatta a hazai RTL öt vezetőségi tagját a reklámadó ügyében elért eredményeikről (az ügyben a társaság tavaly október elején még hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak). Utána az illetékesek már felvették a kapcsolatot Kotroczó Róbert hírigazgatóval is, hogy "tájékozódjanak" a Híradó "puhításának lehetőségeiről". Arról nincs információnk, hogy a csatorna dolgozói miként fogadták a hitelességüket veszélyeztető fejleményeket, ám forrásaink arról beszámoltak: mindkét tárgyalófél érdekében az állt, s leginkább a magyar kormány szorgalmazta, hogy állapodjanak meg még február 2-a előtt, hogy mire Angela Merkel német kancellár Budapestre látogat, ne kerülhessen szóba a német érdekeltségű kereskedelmi csatorna és a kabinet között hónapok óta húzódó feszültség.

Megírtuk: a luxemburgi székhelyű cég még kedden megerősítette, hogy valóban voltak tárgyalásaik az elmúlt hetekben a magyar kormánnyal. "Kétségkívül sokat segítene Magyarországnak, ha ezek a megbeszélések érzékelhető megoldáshoz vezetnének" - közölték, hozzátéve ugyanakkor: továbbra is független hírszolgáltatást fognak nyújtani. A Dirk Gerkens esetleges távozásáról szóló pletykákat ugyanakkor sem ők, sem pedig az érintett nem kívánta kommentálni. Az utóbbi hónapokban Gerkens és családja több fenyegetést is kapott - ezért külföldre kényszerült költöztetni szeretteit -, emiatt felvetődött, hogy az RTL Klubnál a vezérigazgatói posztot 2001 óta betöltő tévés, akinek hamarosan lejár a szerződése, már nem maradna Magyarországon. Noha lapunk úgy értesült, e fenyegetések hat hónapja történtek, amennyiben a mostani megállapodás valóban az ő kihagyásával született, az erősítheti a távozásáról szóló híreket.

Mindent kiszervez az MTVA
Nemcsak a közszolgálati médiumok hirdetési felületeinek értékesítését, illetve saját műsorai gyártásának jelentős részét szervezi ki az MTVA, hanem rendezvényeinek szervezését is, a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt. Az állami média közbeszerzési felhívásából - melyet a Napi.hu vett észre - ugyanis kiderült, hogy az MTVA részére szervezett "külső megjelenések, ünnepségek, rendezvények, konferenciák, valamint más lakossági marketing célú rendezvények megvalósításához" idénre olyan partnereket keresnek, akik mindezt teljes körűen képesek lebonyolítani. Ez nettó 285 millió forintot érne meg a 80 milliárd forntnyi közpénzből gazdálkodó közmédiának. Mindez azért is furcsa, mert az MTVA eddig maga intézte a külsős események megrendezését; 2012 októberében ezért is hoztak létre egy protokoll irodát.
B.L.N.

Nem a kormány kezdeményezett

Az RTL és a kormány közötti tárgyalásokat nem a kormány kezdeményezte – értesült az Origo. A lap információi szerint a kormányzati körök nem tartanak a televízió híradójának hangvételétől, így a reklámadó mértékét sem módosítják.

A lap szerint a kormány annak ellenére nem foglalkozik az RTL Klub kritikus hangvételével, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentősen csökkent az önkormányzati választások óta. Az Origó forrásai szerint a mostani éles nyilatkozatok mögött az állhat, hogy a magyar RTL vezetőjének, Dirk Gerkensnek megrendült a pozíciója. A magyar menedzsment megijedt, és ezért kezdett önálló akcióba, hogy megerősítse a saját helyzetét. Az Origó forrásai szerint kormányzati körökben úgy vélekednek, hogy a magyar sajtóban "túlspilázták" a témát.

Szerző

Bocuse d'Or szakácsverseny: a magyar séf különdíjat nyert

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat.

Ez a negyedik alkalom, hogy norvég versenyző vehette át a legjobbnak járó 20 ezer eurós pénzjutalmat.
A 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját.
Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzot pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el.
A legjobb húsfogást a finnek készítették, nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak.

A közönség internetes szavazata alapján Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. Akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette.
A legjobb promóciónak járó különdíjat az argentin csapat vihette haza.
A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje.

Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg - mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. A gasztronómiai szakértő jobb eredményre számított, miután szerinte nagyon jól sikerültek a magyar fogások. "Molnár Gábor nem követett el semmilyen hibát, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben sokat fejlődött a magyar csapat" - hangsúlyozta a szakértő. Véleménye szerint ugyanakkor ez is "nagyon szép teljesítmény", s azt mutatja, hogy élesedik a verseny.

Jókuti András elmondta: a norvég győzelem és a svéd harmadik hely nem okozott meglepetést, miután a skandinávok régóta a legjobbak a letisztult fogásaiknak, a professzionalizmusoknak és nagy szervezettségüknek köszönhetően.
A nemzetközi zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét Jérome nevű fia vette át. Rajta, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott a zsűriben. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte.

"A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére" - fogalmazott Hamvas Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményben. "Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt" - tette hozzá.

A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást.

Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piac zöldség kínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet.

A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. A séf a húsból Gömböcöt formázott, egy látványos fészekre helyezte. A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formázott a magyar csapat gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyének világdöntőjét. A Bocuse d'Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban.

Szerző