A Belváros első embere rossz gombot nyomott

Szabadlábon védekezhet a Gyilkos-tó köré a Belvárossal közösen tervezett beruházás kapcsán hivatali visszaéléssel, zsarolással meggyanúsított gyergyószentmiklósi polgármester: hiába kezdeményezte az ügyészség Mezei János előzetes letartóztatását. A Marosvásárhelyi Táblabíróság Mezei ellen – akit azzal gyanúsítanak, hogy jogellenesen eladott a tó körüli területből egy 400 négyzetméteres telket - 60 napos lakhelyelhagyási tilalmat, illetve bírósági felügyeletet rendelt el.

Megírtuk: a budapesti V. kerület testvérvárosának vezetőjét a Monturist Kft. tulajdonában lévő telek eladása miatt vonnák felelősségre. Ez az a cég, melyet 1996-ban a székelyföldi település és a Belváros azért hozott létre, hogy szállodaépítésekkel fellendítsék a Gyilkos-tó turizmusát. A fejlesztés ügyében azonban semmi nem történt 19 év alatt; Mezei szerint a Belvárosnál akadt el az ügy, 2011-ben a gyergyószentmiklósiak tudtára is adták, hogy befektetéseket nem terveznek a cégbe. Csakhogy a Monturist többségi tulajdonosa a Belváros, és a Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott, 2008 óta hivatalban lévő polgármester megpróbálta kivásárolni az V. kerületet, hiszen a terület hiányában uniós fejlesztésekre sem tudnak pályázni, ez nem sikerült.

Ezt elégelhette meg Mezei, amikor a gyanú szerint eladott egy telket; ám önkormányzata szerint ezt az ott már ingatlannal rendelkező, és azt korábban 49 éves koncessziós szerződéssel bérlő vállalkozónak adták el, kétharmados döntéssel. Ennek ellenére a Monturist ügyvezetője, Virág Zsolt tavaly májusban feljelentette Mezeit – aki megpróbálta elérni Virág lemondását is -, az ő beadványára jelent meg hétfőn a romániai korrupcióellenes ügyosztály Mezei lakásánál. Furcsa egybeesés, hogy lapunk épp a múlt héten kereste fel mindkét önkormányzatot a fejlesztés állásáról érdeklődve, de már az őrizetbe vétel hírére reagálva közölte velünk a Belváros: Virág jelezte nekik a szerinte jogellenes eladást, és a Belváros „tudtával és beleegyezésével” tette a feljelentést.

Az V. kerület jogellenes ügyekben szinte legendás fellépéseihez képest meglepő volt a fővárosi közgyűlés tegnapi ülése, ahol arról is szavaztak egy LMP-s előterjesztésére: minden fővárosi ingatlaneladást nyilvánossá kell tenni az önkormányzat honlapján. Ezt egyedüliként Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere nem szavazta meg, de utóbb azt közölte: „véletlenül rossz gombot” nyomott meg, ami „nem felelt meg a véleményének”. Éppen az ülés előtt számolt be arról az Index, hogy az OS17 Ingatlanforgalmazó Kft. nevű cég 2009 óta összesen félmilliárd forintért vett ingatlanokat az V. kerülettől, ami kirívóan sok. A cég mögött Tusán László és Eduard Usikov állnak: utóbbi az az ukrán üzletember, akinek lánya, Kristina Usikova több forrás szerint is Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó barátnője volt. Van olyan ingatlan, amit százmillióval a piaci ár alatt szereztek meg.

Helyreigazítás
"2015. január 29. napján 'A Belváros első embere rossz gombot nyomott' címmel megjelent írásunkban valótlanul állítottuk azt, hogy az OS17 Kft. mögött Eduard Usikov ukrán üzletember áll. Cikkünkben továbbá hamis színben, az olvasók megtévesztésére alkalmas módon állítottuk azt is, hogy az OS17 Kft. az V. kerületi ingatlanvásárlások alkalmával bármiféle jogtalan előnyhöz jutott volna.
A cikkünkben írtakkal ellentétben a valóság az, hogy az OS17 Kft. mögött nem áll Eduard Usikov, a társaságnak Eduard Usikovhoz semmi köze. A valóság továbbá az is, hogy az OS17 Kft. az V. kerületi ingatlanvásárlások alkalmával semmiféle jogtalan előnyhöz nem jutott, az ingatlanvásárlásai a hatályos jogszabályoknak mindenben maradéktalanul megfeleltek."

Szerző
Frissítve: 2015.02.26. 19:20

Arra költik a parlagfűpénzt, amire akarják

Az ügyészség szerint nem bűn az adózók egyszázalékos személyijövedelem-adó-felajánlását tudtuk nélkül parlagfű-mentesítés helyett cipőtisztítógépre és más hasonlókra költeni - írta a Népszabadság.

Miután tavaly - hosszas pereskedés után - kiderült, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az adófelajánlásokból befolyt mintegy 1,1 milliárd forint felét nem a parlagfű elleni közérdekű védekezés támogatására, hanem végkielégítésre, bútorra, számítástechnikai eszközökre költötte, Magyar Zoltán jobbikos képviselő még tavaly sikkasztás gyanújával tett feljelentést - ezt azonban három napon belül elutasította az FM székhelye szerint illetékes V. és XIII. kerületi ügyészség.

Az indoklás szerint "büntetőjogi szempontból a költségvetési előirányzat megváltoztatása, és a kiemelt előirányzatra biztosítandó pénzösszeg más, hasonlóan fontos állami célra fordítása - még ha az adózó ezt sérelmesnek is tartja - nélkülözi a jogtalan előnyszerzési célzatot (ami pedig a hivatali visszaélés tényállási eleme)".

Magyar szerint az ügyészség félreértette a feljelentést, a képviselő mellett pedig több, független jogász is úgy gondolja, hogy az FM egyértelműen jogtalan előnyt biztosított magának azzal, hogy szembement az adófizetők akaratával, és likviditási gondok enyhítésére fordította az egyszázalékos összeget.

Szerző

Folytatódik a lejáratás Ajkán

Fellebbezett az ügyészség, így másodfokú bíróságra kerül Schwartz Béla ajkai polgármester ügye, amelyben január 23-án, első fokon minden vádpont alól felmentette a Veszprémi Járásbíróság. Erről a szocialista városvezető tájékoztatta a Népszavát, hozzátéve: még nem ismeri a fellebbezést, de az öt éve folyó eljárásról, illetve az elsőfokú ítéletről ma tájékoztatja a nyilvánosságot.

A polgármester ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult eljárás 2013 tavaszán, a nyomozás pedig 2010-ben kezdődött. Azzal vádolták, hogy az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna, ezért a polgármester közpénzből fizette a csapata tartozását. A Veszprémi Járásbíróság ítélete szerint viszont nem állapítható meg hűtlen kezelés és zsarolás sem, Ajkát nem érte hátrány, a zsarolási ügy sértettje ellentmondásos vallomást tett, így arra nem lehet alapozni. Schwartz ellen egyébként az elmúlt öt évben 21 eljárást folyt, aki mindezt egy politikai lejárató kampány részének tekinti.

Szerző