Litvinyenko sorsára juthat Janukovics

Viktor Janukovics tavaly februárban megbuktatott volt ukrán elnök értékes az orosz hírszerzés számára, mert bizalmas információk birtokosa, ezért valószínűtlen, hogy Moszkva kiadja őt a kijevi hatóságoknak, mondta Viktor Csumak, az ukrán parlament korrupcióellenes bizottságának elnöke egy, a Kanal 5 televízión sugárzott interjúban.  

Az ukrán politikus, aki Vitalij Klicsko UDAR pártjának képviselője, állította, hogy Janukovics a Londonban polóniummal megmérgezett volt orosz kém, Alekszandr Litvinyenko sorsára juthat, mert „túl sokat tud”.

Az Interpol az ukrán hatóságok kérésére nemzetközi körözést adott ki Janukovics ellen, Moszkva vélhetően nem fog eleget tenni a kérésnek.

Szerző

Szakadárok csapdájában az ukrán katonák

Mintegy tízezer ukrán katonát zártak körbe az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság fegyveresei a Donyeck és Luhanszk között félúton fekvő Debalceve környékén, nyilatkozta a Rosszija 24 televíziónak Olekszandr Zaharcsenko, az enklávé vezetője. Zaharcsenko fegyverletételre szólította fel a katonákat, cserébe azt ígérte, hogy „akkor életben maradhatnak” és hazatérhetnek. 

A szakadár katonai vezetők közlése szerint a fegyveresek jelentős sikereket értek el, ellenőrzésük alá vonták a Horlivka melletti Mihajlivka települést és Uhlehirszk felét is.

Debalceve stratégiai fontosságú hely a szakadárok számára, az utóbbi időben erőiket a település köré csoportosították át, napok óta készülnek ostromgyűrűbe zárni, amint tették azt tavaly augusztus végén a Donyeck melletti Ilovajszknál. Akkor több mint száz ukrán katona halt meg az ilovajszki "katlanban", ez volt az ukrán fegyveres erők eddigi legnagyobb harctéri kudarca a terrorellenesnek nevezett hadművelet tavaly áprilisi kezdete óta. Akkor is Mariupolt célozták meg a szakadárok, az ilovajszki harcok után ültek először tárgyalóasztalhoz Minszkben a szemben álló felek.

Csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki jelezte, a szövetség továbbra is szolidáris Kijevvel, és a jövőben is kiáll Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett, továbbra is politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának.

A NATO-főtitkár ismételten a tűzszüneti megállapodás betartására szólított fel, s nyomatékosította, hogy a szövetség minden olyan erőfeszítést támogat, amely a válság békés, politikai megoldására irányul a minszki megállapodás alapján.

Szerző

Nincs konkrét eredmény a moszkvai Szíria-konferencián

Véget ért Moszkvában a szíriai ellenzéki csoportok és a kormányzat képviselőinek találkozója. Az orosz diplomácia által kezdeményezett egyeztetést, az úgynevezett Szíria-közi konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják majd az orosz fővárosban megkezdett egyeztetéseiket, de időpontban még nem tűztek ki. 

Az évek óta polgárháborúban álló felek közötti egyeztetést Vitalij Naumkin, az Orosz Tudományos Akadémia keletkutató intézetének igazgatója moderálta. Szervezőként elmondta, hogy a következő fordulóra ismét elhívják azokat az ellenzéki csoportokat, amelyek ez alkalommal távol maradtak. Ez azért fontos, mert a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK), az egyik legismertebb, isztambuli székhelyű ellenzéki ernyőszervezet távol maradt a moszkvai tanácskozástól. Az SZNK-t ugyanis a nyugati országok, Törökország, valamint Szaúd-Arábia és Katar támogatja. Új elnöke, Háled Hudzsa hétfőn azt állította, hogy a Kreml nem hívta meg szervezetét a moszkvai egyeztetésekre.

A moszkvai konferencián részt vevő ellenzékiek és a damaszkuszi kormány képviselői abban megegyeztek, hogy továbbra is a 2012. június 30-án elfogadott Genfi nyilatkozatot tekintik alapnak szíriai polgárháborús válságnak rendezéséhez. Úgynevezett moszkvai elveket fogadtak el, amelyek között szerepel a Szíria szuverenitásának és területi egységének megőrzésére, továbbá a terrorizmus minden formájával szembeni fellépésre, bármely külföldi fegyveres erő jelenlétének kizárására, illetve a Golán-fennsík izraeli megszállásának megszüntetésére vonatkozó követelés.

A moszkvai Szíria-közi konferencia az ellenzéki erők és a kormányzat első tárgyalása volt a tavaly februárban Svájcban eredménytelenül végződött, úgynevezett Genf-2 konferencia óta.

Szerző