Kilenc almamag a szerelem titka

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:44
Fotó: Thinkstock
Mielőtt a kilencvenes években hozzánk is betört a Valentin-kultusz, a szerelmeseknek Magyarországon is voltak hagyományos ünnepei és szokásai. Bár mostanában már nem sokan tudják, de a Bálint-naphoz rengeteg hagyomány fűződött.

Az ünnep eredete és Bálint kiléte eléggé homályos. A katolikus egyház legalább három különböző szentet ismer el Bálint vagy Valentinus néven, akik mind mártírhalált haltak, ráadásul ketten közülük a harmadik században. Mindenesetre I. Geláz pápa 496-ban Szent Bálintnak, a szerelmesek védőszentjének a napjává nyilvánította február 14-ét, hogy az ünnep elnyomja a február közepén tartott pogány szertartásokat.

A magyar népszokások szerint aki már kiszemelt magának valakit, annak nincs más dolga, mint megenni egy olyan almát, amelynek kilenc magja van. A kilenc magot aztán titokban bele kell tenni a kiválasztott zsebébe, így az illető biztos bele fog szeretni az epekedő szerelmesbe. Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Akik pedig azt szeretnék, hogy örökké tartson a szerelmük, süssék bele egymás hajszálait tésztába, és egyék meg közösen.

Szerző
Témák
Valentin-nap

Elvis vezeti oltárhoz a menyasszonyt

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:43
Illusztráció. Fotó: David Ramos/Getty Images
Szerelmesek számára a Valentin napnál nincs csodálatosabb alkalom a boldogító igen kimondására. Ahhoz, hogy ne csak a házasság legyen maradandó, igazán már csak egy különleges helyszín kell. Mit szólnak például Las Vegashoz?

Évente 125 ezer pár rohan el a sivatagi kaszinóvárosba, hogy egybekeljen. A ceremónia megszervezése errefelé nem sok papírmunkát igényel, viszont a költségeket jelentősen emelhetik a különleges extrák. A házassági engedélyt akár interneten is megrendelhetjük. Szükségünk lesz még természetesen útlevélre, valamint a születési anyakönyvi kivonatokra és azok hitelesített fordításaira.

A helyszín csak rajtunk múlik, lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre. Lehet templom, házasságkötő terem, nemzeti park, hajó, de akár a Grand-kanyon is. A civil és az egyházi házasságkötés azonos rangú az itteni törvény szerint. Számtalan kápolna áll rendelkezésre, egy tanúra lesz szükségünk, de még azt is tudnak biztosítani, ha véletlenül egy pár csak úgy "beesik". A legismertebb a Little White Wedding Chapel.

Nyilván az egyszerűbb szertartás az olcsóbb, a nagyobb események elmehetnek akár milliós tételekig is. Klasszikus esküvői csomag tartalmazza a Kápolnában, vagy kerti pavilonban megtartott esküvőt és limuzinnal mehet a pár szállodától szállodáig az egész esküvő alatt. A költségekben természetesen benne van a zene, rózsa a menyasszonynak, gomblyukdísz a vőlegénynek

Aki az extrémebb szertartásra sem sajnál áldozni, az akár Elvissel is mehet az oltárhoz, sőt a Király még két számot is elénekel az egybegyűlt násznépnek. Ha még ez sem lenne elég, akkor tarthatjuk az esküvőnket a Grand Canyonban, ahová helikopterrel juthat el a boldog pár. Repülés közben a magasból megcsodálhatjuk a Las Vegas tavat, a Hoover gátat, a Lake Med-et és egy kialudt vulkánt majd a leszállás után kezdetét veszi a ceremónia.

Számos Las Vegas-i szálloda is kínál különböző esküvői programot, de ezek nem annyira kelendőek, hiszen ilyet bárhol lehet rendezni, Elvissel oltárhoz vonulni viszont nem. Akinek nincs kedve hónapokon át szervezkedni, annak remek lehetőség lehet a Las Vegas-i esküvő, mely nem számít igazán hagyományosnak, viszont az itt készült fotókat ötven év múlva is garantáltan mutogathatjuk az unokáinknak.

Szerző

Változást akarnak

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:38
Igent mondanak a változásra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAVID RAMOS
Eddigi legnagyobb megmozdulását tartotta a spanyol Podemos, a hatóságok szerint legalább százezren, a szervezők szerint mintegy 300 ezren vonultak fel szombaton Madridban a radikális baloldali párt kampánynyitónak szánt rendezvényén.

A 2014 januárjában megalakult új tömörülés a görög Sziriza sikerén felbuzdulva azt reméli, hogy győzelmet arathat az idén esedékes spanyolországi parlamenti választáson. A Podemos (Meg tudjuk csinálni) a Szirizához hasonlóan véget vetne a megszorításoknak, a szükségintézkedéseknek, s harcot indítana a korrupció ellen. A „Felvonulás a változásért” jelszóval meghirdetett szombati menet a Cibeles tértől indult. A tömeg megtöltötte Madrid főterét, a Puerta del Solt.

A Puerta del Sol volt a spanyol „felháborodottak” megmozdulásainak színhelye, sokáig ott táboroztak a „99 százalék” képviselői, az akkori mozgalomból nőtt ki a Podemos, amely a tavalyi EP-választásokon már megmutatta erejét, a voksok 8 százalékával 54-ből öt európai parlamenti képviselői helyet szerzett.

A párt tavaly év végén a felmérések szerint a harmadik helyet foglalta el a kormányzó konzervatív Néppárt (PP), illetve az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) mögött 22,5 százalékkal. A valószínű szavazók 17,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az új pártra voksolna, a PP-re 11,7, a PSOE 14,3 százalék szavazott volna.

A Podemos 36 éves vezetőjét, Pablo Iglesias politológust a tömeg jövendő miniszterelnökként üdvözölte. „Politikusok, a nép felébredt!” állt az egyik transzparensen. Inigo Errejón, a Podemos második számú vezetője beszédében azt mondta: „A változás ma már elkerülhetetlen követelés, s 2015 az egyszerű, szegénységbe taszított emberek győzelmének éve lehet”.

Iglesias szerint pártja képes lesz legyőzni a kormányzó konzervatívokat. Beszédében a Szirizát dícsérte, mondván, néhány nap alatt többet tettek Görögországért, mint az előző kormányok évek során. Iglesias azt mondta, az is korrupció, hogy a leggazdagabb spanyolok 1 százalékának jövedelme annyi, mint a spanyolok 73 százalékáé együttvéve. A Podemos támogatottsága nő, híveik 260 autóbusszal érkeztek az ország minden részéből a fővárosba a szombati megmozdulásra – írta az El Mundo című lap.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő tegnap Barcelonában nyilatkozott. Reményét fejezte ki, hogy a radikalizmus fellendülése nem lesz hosszú életű Spanyolországban, s mihamarabb visszatérnek „a normalitásokhoz”. Rajoy bírálta Andalúzia és Katalónia vezetését, amiért előrehozott választásokat írtak ki, szerinte ez indokolatlan lépés volt, s a helyi vezetők csak saját érdekeikkel törődtek, figyelmen kívül hagyva Spanyolország érdekeit. A márciusi andalúziai voksolásra afféle főpróbaként tekint a Podemos.

Szerző