Ultimátumot adtak a lázadók

Ultimátumot adtak a jemeni huszi lázadók a helyi politikai erőknek. Három napot adtak arra, hogy megoldást találjanak a jelenlegi súlyos politikai válságra. Máskülönben a „forradalmi vezetés” gondoskodik majd az ország sorsáról – hangzik a síita milícia közleménye.

A jemeni fővárosban, Szanaa-ban sok ezren vonultak az utcákra, hogy a huszi lázadókat ünnepeljék. Ugyanakkor más városokban a síita milicistákkal szemben vonultak az utcákra.

A síiták tavaly szeptember óta tartják ellenőrzésük alatt Szanaa nagy részét. Január 22-én aztán lemondott az Egyesült Államokhoz hű elnök, Abd Rabbo Manszur Hadi, valamint a teljes kormányzat, miután a huszi fegyveresek megtámadták az elnöki palotát és Halid Bahah miniszterelnök rezidenciáját. Ezt követően hatalmi vákuum alakult ki az országban.

Szerző

Japán külföldön is beavatkozna

Azután, hogy az Iszlám Állam (IS) kivégzett két japán túszt, a tokiói kormányzat vitát kezdeményezett arról, hogy a hadsereg számára lehetővé teszik a külföldi válsághelyzetekben való fellépést, olyan esetekben, ha az ország polgárainak élete forog kockán. Jelenleg ez jogilag megoldhatatlan – közölte Abe Sinzo miniszterelnök a parlament egyik bizottsága előtt.

Egyelőre egy keretmegállapodást kíván kötni a kormányzat, hogy lehetővé tegyék a hadsereg számára ezeket a bevetéseket. Abe már régóta tervezi, hogy kiterjedt jogkörökkel ruházza fel a katonákat. Ugyanakkor olyan véleményeket is hallani lehetett, amelyek szerint az IS gyilkosságait saját programjának népszerűsítésére használja fel.

Időközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte az újabb japán túsz megölését. A grémium 15 tagja undorító és hitvány cselekedetnek nevezte a gyilkosságot, s a lehető leghatározottabban elítélte. A nyilatkozat szerint ez a tragédia is rámutat arra, hogy az újságírókra egyre nagyobb veszély leselkedik Szíriában. A dokumentum szerint felelősségre kell vonni a barbár cselekedet tetteseit.

A BT nyilatkozatában követelte az IS és más szélsőséges szervezet összes túszának haladéktalan és feltételek nélküli elengedését. A grémium kifejezte együttérzését a hozzátartozókkal.

Jordánia továbbra is aggódik túszáért, az IS által elrabolt pilótáért, Maasz al-Kaszaszbehért. Az ammani kormányzat előzőleg jelezte, hogy mindenre kész azért, hogy a férfit szabadon engedjék. A jordániai kormányzat már előkészítette annak a terrorista nőnek az elengedését, akit a pilóta fejében követelt az IS. Egyelőre azonban semmi életjelet sem adott magáról a jordániai férfi.

Szerző

Újabb téli vihar fenyegeti az Egyesült Államokat

Publikálás dátuma
2015.02.02. 08:47
Illusztráció/Getty Images
Tizennyolc államon söpör majd végig téli vihar az elkövetkező napokban az Egyesült Államokban, amely csaknem százmillió embert érinthet közvetlenül - közölte vasárnap az amerikai meteorológiai szolgálat.

A közép-nyugati államoktól - Nebraska, Dél-Dakota és a Nagy-tavak vonalától - az atlanti partvidék felé vonuló viharzóna miatt egyedül vasárnap és hétfőn 3400 repülőjáratot töröltek. A legtöbb gép indítását és fogadását Chicago körzetében mondták le, ahol helyenként csaknem 46 centiméteres hótakarót jeleztek előre. A nap folyamán "szeles város" környékén 30 centiméter hó esett.

Chicago és New York környékére és az új-angliai államokra hóviharra való figyelmeztetés adtak ki. Több helyen hétfőn nem lesz tanítás. A járattörlések érintették Newarkot, Washingtont, Atlantát, Houstont, sőt Phoenixet is, ahol a Super Bowl összecsapást a meteorológusok szerint még tiszta égbolt alatt játsszák majd le.

A nebraskai Grand Island környékéről mínusz 14 fokot jelentettek. Iowában a hirtelen kihullott 7-25 centiméternyi csapadék miatt vasárnap templomok százaiban maradt el az istentisztelet.

Szerző