Előfizetés

Minden idők legmelegebb éve volt 2014

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint is 2014 volt az eddigi legmelegebb év: a globális átlaghőmérséklet 14,57 Celsius-fok volt, 0,57 fokkal magasabb, mint az 1969-1990 közötti hivatkozási időszak átlaghőmérséklete.

A WMO által hétfőn kiadott közlemény megjegyezte ugyanakkor, hogy a globális átlaghőmérséklet csupán néhány század Celsius-fokkal volt magasabb, mint az eddigi legmelegebb években, 2005-ben és 2010-ben. Utóbbiban 0,55 Celsius-fokkal, 2005-ben 0,54 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet az 1969-1990 közötti időszak átlagánál.

A WMO által közzétett mutatók megerősítik a NASA, az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA), a Japán Meteorológiai Ügynökség, valamint a Brit Meteorológiai Intézet januárban közzétett azonos adatait.

Az általános tendencia sokkal fontosabb, mint az egyes évek rangsora. Azzal számolunk, hogy a globális felmelegedés folytatódik a légkörben lévő üvegházhatású gázok szintjének emelkedése és az óceánok vizének melegedése miatt. A 15 legmelegebb évből 14 ebben az évszázadban volt - hangsúlyozta Michel Jarraud, a szervezet főtitkára.

Hozzátette: 2014-ben a rekordokat döntő forróság, párosulva a felhőszakadásokkal és áradásokkal sok országban, valamint a szárazság más országokban összhangban van a klímaváltozás várakozásaival.

Medveles a fővárosi állatkertben

Publikálás dátuma
2015.02.02. 14:05
MTI Fotó: Mohai Balázs
Hétfőn a medvére is figyelt az ország. Nem csak Angela Merkel német kancellár érkezik a magyar fővárosba (Berlin címerállata a medve), de a Fővárosi Állat- és Növénykertben 10 óra 30-kor medve árnyékfigyelés volt.  

A népi időjóslás rendszerint egy-egy jeles, több generáció megfigyelései alapján kiválasztott nap aktuális időjárása alapján igyekezett következtetni hosszabb időszakok várható időjárására. Ilyen jeles napnak számít Gyertyaszentelő Boldogasszony napja február 2-án. A hagyomány szerint a medvék ilyenkor jönnek elő barlangjukból, s az alapján, hogy meglátják-e az árnyékukat, vagy sem (tehát napos vagy borult-e az idő), messzemenő következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően. Bár ma már korszerűbb előrejelzési módok is léteznek, a medvékhez kapcsolódó kedves hagyományt felelevenítve a Fővárosi Állat- és Növénykertben minden évben megtartjuk a medveárnyék észlelést február második napjának délelőttjén.

A meteorológiai előrejelzések szerint egyébként  ma elszórtan gyenge havazás, hószállingózás is lehet. 

Levesteknős-tetemek a tóparton

Publikálás dátuma
2015.02.01. 21:32
Illusztráció/Getty Images
Mintegy 150 levesteknős-tetemet találtak Mexikó partjainál. A veszélyeztetett fajok közé sorolt állatok pusztulását a hideg idő okozhatta, de a pontos okot nehéz megállapítani, mert a maradványokat már igen oszló állapotban találták meg - írja a híradó.hu.

A mexikói környezetvédelmi ügynökség illetékesei közölték, hogy az uralkodó hidegfront miatt a hőmérséklet a térségben nagyon alacsony, ez okozhatta halálukat, de nem tartják kizártnak azt sem, hogy valamilyen szennyeződés játszott szerepet pusztulásukban. Január közepén ugyanebben a térségben 14 elpusztult szürkebálna és 16 közönséges levesteknős maradványaira bukkantak.

A közönséges levesteknős mérete akár a 1,5 métert is elérheti, súlya 200 kilogramm is lehet. Vastag csontos páncélja van, vízi életet él, de gyakran sütkérezik a tengerpartokon. 40-50 évig is elél. Bár a legtöbb országban tilos befogni az állatot, világszerte vadásznak rájuk, mivel Kínában és néhány ázsiai országban húsát különleges csemegének tartják.